Jaroslav Kalina
29. listopadu 2016 • 04:50

Ten, co povede Jágra: v NHL se bil i jako hráč, v Rusku křísil Jaroslavl

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Uběhlo sotva 12 hodin od propuštění hlavního trenéra Floridy Gerarda Gallanta a vedení Panthers už představilo jeho náhradu. Do konce sezony povede Jaromíra Jágra a spol. současný generální manažer klubu Tom Rowe. Pro šedesátiletého Američana bude role lídra střídačky týmu NHL premiérová. Předtím působil především v nižších amerických soutěžích. Zastával i funkci asistenta trenéra v Carolině, kde byl v roce 2006 u zisku Stanley Cupu. Zkušenosti má i s evropským hokejem. Dva roky totiž působil v ruském klubu Lokomotiv Jaroslavl. Bylo to právě v době, kdy se klub teprve vzpamatovával z leteckého neštěstí ze září 2011. 



„Ve snaze dostat se znovu do play off a přinést Stanley Cup na jih Floridy jsme přesvědčeni o tom, že okamžitá změna vedení mužstva byla nutná,“ objasnil Vincent J. Viola, majitel a předseda týmu Florida Panthers. K již bývalému hlavnímu trenérovi Gerardu Gallantovi se přidal i jeho asistent Mike Kelly.

Prozatímním koučem Panthers do konce ročníku 2016/17 tak byl jmenován Tom Rowe, GM Floridy. „Soustředím se především na zbytek sezony, ve kterém hodlám zpevnit náš tým a zajistit mu účast v play off,“ řekl šedesátiletý hokejový odborník, který v NHL před lety také aktivně působil.

Ve své herní kariéře si Tom Rowe připsal celkem 357 startů v NHL. V dresu Washingtonu, Hartfordu a Detroitu zaznamenal 185 kanadských bodů (85+100). Víc zkušeností už má ale přecejen s prací na střídačce.

Hodně aktivní byl hlavně v AHL, kde prostřídal funkce generálního manažera, skauta, experta na hokejové operace, hlavní trenéra a také i jeho asistenta. Ani v NHL není žádným otloukánkem. Na začátku 90. let působil čtyři sezony jako asistent generálního manažera a skaut v bývalém klubu Hartford Whalers.

Do trénování v nejprestižnější hokejové soutěži však zasáhl až v týmu Carolina Hurricanes mezi lety 2008-2011, kdy sekundoval nejdřív trenéru Peteru Laviolettovi a poté Paulu Mauricovi. K organizaci Hurricanes však Rowe patřil již v sezoně 2005/06, ve které vyhrála Carolina Stanley Cup.

Vzkříšený tým Jaroslavle dovedl do play off

Před čtyřmi lety odešel někdejší hráč Washingtonu či Detroitu zkusit štěstí do KHL. Angažmá v Jaroslavli pro něj bylo vůbec první evropskou štací. Do Lokomotivu přišel Rowe v sezoně 2012/13, tedy rok od leteckého neštěstí, při kterém zahynula téměř celá posádka letadla. Mezi nimi byli i čeští hokejisté Karel Rachůnek , Jan Marek , Josef Vašíček a Slovák Pavol Demitra . Ruský klub se hodlal po nejtemnější události v dějinách hokeje znovu postavit na nohy. Základním kamenem byl příchod právě amerického kouče.

Tom Rowe si ve své první sezoně v Evropě nevedl vůbec zle. S týmem se umístil na druhém místě Tarasovovy divize a v poklidu se dostal do osmifinále play off KHL. V této části soutěže sice Lokomotiv nestačil na mužstvo Severstalu Čerepovec, ale i tak byl tento výkon parádní pro znovuzrozený tým.

O rok později na tom byla Jaroslavl ještě lépe, protože si probojovala cestu až do semifinále KHL, kde ji vyřadil až někdejší český účastník kontinentální soutěže Lev Praha. Bylo to však již bez účasti amerického trenéra, který se během sezony vrátil do zámoří.

Po návratu z Evropy zamířil Rowe do San Antonia, jedné z farem Panthers. Minulý ročník pro změnu trénoval v Portlandu, druhém záložním týmu Floridy. 1. ledna 2016 pak byl Američan jmenován asistentem generálního manažera Panthers Dala Tallona, kterého od nynější sezony vystřídal na jeho postu. Od pondělí však plní funkci hlavního kouče.

Nový trenér Florida Panthers Tom Rowe
Nový trenér Florida Panthers Tom Rowe

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud