Jan Barák
15. září 2017 • 12:11

Pastrňák před odletem: Oslava smlouvy? Vzal jsem mamku na večeři

Autor: Jan Barák
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vstříc další sezoně. Vstříc bitvám, ve kterých bude muset dokázat, že si novou šestiletou smlouvu na 40 milionů dolarů (asi 878 milionů korun) zaslouží. David Pastrňák v pátek odpoledne sedne do letadla a odletí do Bostonu, kde ho čeká tréninkový kemp. Ještě předtím stihl 21letý útočník promluvit v hotelu Marriott poblíž letiště Václava Havla s novináři. Nejvíce se samozřejmě přetřásal nový kontrakt, který z Pastrňáka udělal čtvrtého nejlépe placeného hráče "medvědí" organizace. "Jsem rád, že je to za mnou," řekl upřímně talentovaný forvard. 



Obě strany se po několikaměsíčním jednání na novém kontraktu dohodly krátce před zahájením tréninkového kempu. "Tušili jsme, že se to bude natahovat, a to se i stalo. Jsme ale rádi, že je to za námi a můžu se soustředit jen na hokej. Jsem maximálně spokojený a těším se za klukama, dlouho jsem je neviděl. Jsem hodně rád, že jsem nakonec zmeškal jen jeden den kempu," těšil se před novináři Pastrňák.

"Do jednání jsem já osobně nijak nezasahoval, jen jsme si občas zavolali s agenty, jak to vypadá, ale nechával jsem to na nich," vyprávěl havířovský rodák. "Plán B jsem neměl, věřil jsem, že se dohodneme. Nabídky jiné ale byly, ale já chtěl zůstat v Bostonu, tam jsem okusil NHL a chci tam hrát co nejdéle. Klidně i celou kariéru."

Pastrňák: Oslava smlouvy? Pozval jsem mamku na večeři
Video se připravuje ...

Pastrňákovi skončil po uplynulé sezoně nováčkovský kontrakt, díky němuž inkasoval maximální možnou částku 925 tisíc dolarů ročně. Poté, co v 75 zápasech zaznamenal 34 gólů a 36 asistencí a byl druhým nejproduktivnějším hráčem týmu za Bradem Marchandem, si výrazně polepší na roční průměr 6,667 milionu dolarů.

Mnozí experti ale čekali, že výsledná částka bude ještě vyšší. "Všechny smlouvy jsou nějakým kompromisem, že se obě strany potkají někde na půl cesty. Ale myslím si, že nyní jsme všichni spokojení. Moc jsem to neslavil, jen jsem vzal mamku a své blízké na večeři a užili jsme si to."

Těšila ho i podpora spoluhráčů ze zámoří, kteří mu vysoký kontrakt přáli. "Je fajn to slyšet, protože přece jen nevíte, co si kluci o vás myslí, když jste navíc tak daleko. Bylo to příjemné. Dostal jsem i SMS od generálního manažera, v níž mi blahopřál," přiblížil Pastrňák.

U Bruins budou více než Pastrňák vydělávat pouze další český útočník David Krejčí (7,25 milionu dolarů ročně), finský brankář Tuukka Rask (7) a kanadský útočník Patrice Bergeron (6,875). Marchand, jenž má stejně jako Pastrňák smlouvu až do roku 2023, má roční plat 6,125 milionu.

"Vůbec to neberu tak, že podpisem smlouvy něco končí. Je to začátek a skvělá motivace, jak se dále zlepšovat a dokázat, že si ty peníze zasloužím. Tlak na mě bude určitě asi větší než loni, ale to k tomu patří. Jsem sám zvědavý, jak se s tím vypořádám."

Pastrňáka po příletu do Bostonu bude čekat hodně zařizování. "Nemám tam třeba auto ani byt, to všechno skončilo minulou sezonu. Takže si musím něco sehnat," usmál se.

Pastrňák hraje za Boston od roku 2014, kdy si ho slavný klub z takzvané "Original Six" vybral jako pětadvacátého v prvním kole draftu. Ve 172 zápasech základní části NHL nasbíral český talent 123 bodů za 59 gólů a 64 asistencí. Letos se díky svým výkonům stal Pastrňák nejmladším vítězem ankety Zlatá hokejka v její historii.

  Jméno (věk v době podpisu) Klub Rok Hodnota Délka
1. Jaromír Jágr (29 let) Washington 2001 77 milionů dolarů 7 let
2. Jakub Voráček (26) Philadelphia 2015 60 milionů dolarů 8 let
3. Bobby Holík (31) NY Rangers 2002 45 milionů dolarů 5 let
4. David Krejčí (28) Boston 2014 43,5 milionu dolarů 6 let
5. Patrik Eliáš (30) New Jersey 2006 42 milionů dolarů 7 let
6. David Pastrňák (21) Boston 2017 40 milionů dolarů 6 let

David Pastrňák na pražském letišti před odletem do Bostonu
David Pastrňák na pražském letišti před odletem do Bostonu

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud