17. prosince 2015 • 11:25

Zacha o farmě i MS: Něco jsem dokázal. Kluci mě poslouchají

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Útočník Pavel Zacha by na blížícím se mistrovství světa hokejistů do 20 let měl patřit mezi klíčové hráče českého výběru. Osmnáctiletý talent, jehož letos draftovalo v prvním kole jako celkově šestého hráče New Jersey Devils, si to dobře uvědomuje a na svoji roli se těší. Stejně jako má radost ze svých výkonů v Sarnii v OHL.



"Hrozně jsem se těšil i do reprezentace. Na osmnáctkách jsme udělali velký úspěch a teď máme šanci jej zopakovat," řekl Zacha v rozhovoru pro ČTK a web hokej.cz na kempu juniorské reprezentace ve Velkých Popovicích.

Poukázal zároveň na skutečnost, že většina týmu se v roce 2014 podílela na zisku stříbrné medaile na MS hráčů do 18 let. "Teď jsem dva roky v Kanadě, takže je fajn, když můžu vidět české kluky a popovídat si s nimi. Užívám si jen to, že jsem tady," uvedl rodák z Brna, který působí v týmu Sarnia Sting v kanadské juniorské soutěži OHL.

Na šampionát dvacítek prý myslí od té doby, co jej New Jersey poslalo z předsezonního kempu zpátky do juniorské soutěže. "Pak jsem věděl, že šance jet na turnaj bude o dost větší. Hned jsem psal klukům, že se asi uvidíme na kempu," řekl Zacha. "Je to další motivace. V půlce sezony jsou Vánoce, ale my tam máme turnaj," pousmál se.

Zacha se chystá již na třetí dvacítky, oproti předešlým letům by ale měl patřit ke klíčovým hráčům. "Je to podobné jako v Sarnii, kde jsem druhý rok a poté, co jsem byl vysoko draftovaný, tak to ode mě čekají. Já se to budu snažit převést i sem. Ve třetím roce musím předvést mnohem více než předtím. Já jsem ale rád pod tlakem. Myslím, že mi to bude vyhovovat," uvedl.

Jedním z jeho úkolů bude nahradit zraněného Jakuba Vránu a zřejmě i Davida Pastrňáka, kteří budou v nominaci chybět. Právě oni přitom v minulých letech byli klíčovými hráči této věkové kategorie. "Určitě nám budou chybět. Jakub byl nejlepší střelec osmnáctek, to je velká ztráta. Musíme najít hráče, kteří je napodobí. A hrát stejným stylem, jako tým," řekl Zacha.

Pavel Zacha pojede na třetí MS dvacítek
Pavel Zacha pojede na třetí MS dvacítek

Vůdčí schopnosti je připraven dokázat i v kabině a mimo led. "Kluci taky vidí, že už jsem něco málo dokázal, takže poslouchají. A já se jim to snažím ukázat i na ledě. I já musím vše dodržovat," podotkl Zacha, který proto jde naplno do všech tréninků i modelových zápasů.

Loni se osmnáctka radovala ze zisku stříbrných medailí na MS ve Finsku, kde se na přelomu roku konají i dvacítky. "Fajn je, že budeme přípravu hrát i v Imatře, kde jsme tehdy hráli," těšil se Zacha. Na turnaj se bude snažit přenést dobrou herní pohodu ze Sarnie. "Před odletem se nám dařilo, vyhrávali jsme. Od začátku sezony jsem se snažil týmu pomoct a na konci se mi dařilo nejvíce," řekl hráč s 30 kanadskými body ze 23 zápasů.

Bez větších problémů tak překonal i zklamání, že jej New Jersey poslalo zpět mezi juniory a nehraje nyní NHL. "Hlavně jsem měl dobrý pocit z toho, že mě neposlali dolů proto, že bych na to neměl, ale proto, že mi řekli, že na mě v budoucnosti chtějí stavět a pro můj vývoj je nejlepší se vrátit do Sarnie, kde budu hrát všechno," uvedl Zacha.

Na rozdíl od minulé sezony například vedle přesilovek hraje i oslabení. "Takže se cítím dobře a je to lepší, než kdybych hrál v Jersey čtvrtou lajnu," řekl a poukázal na argumentaci generálního manažera Devils Raye Shera, že podobný krok v minulosti udělal s řadou později úspěšných hráčů. V Sarnii má navíc k dispozici i individuální tréninkové jednotky a je pod neustálým dohledem spolupracovníků New Jersey.

Nyní se ale naplno soustředí na MS. "Když jsem odjížděl, tak mi kluci v klubu říkali, že by bylo super, abychom získali stříbro. Po porážce ve finále s Kanadou," pousmál se Zacha. Uvědomuje si ale, že uspět bude hodně těžké. "Přání by bylo dostat se do semifinále jako loni (na osmnáctkách) a pak se uvidí. Čtvrtfinále je klíč. Když ho uhrajete, je to úspěch a když ne, zklamání," dodal Zacha. Šampionát začne 26. prosince.

Zacha starší: Přísná výchova? Zpětně bych do ní šlápnul ještě více
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud