14. května 2017 • 09:00

Dvorak, Konecny na MS. Ale jen Němec Kahun mluví plynně česky

Autor: adl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dvorak a Konecny. Tradiční česká jména, jen chybí diakritika. Na světovém šampionátu však tyto hráče nenajdete na soupisce českého týmu. Jde o zámořské hokejisty. Jeden válí v dresu USA, druhý za Kanadu. Český odkaz objevíme také u domácího Německa, útočník Dominik Kahun je rodák z městečka Planá u Mariánských Lázní a mluví plynně česky.



Možná jste si i vy při sledování přenosů z mistrovství světa říkali, proč ten Konečný a Dvořák nehrají v dresu se lvy a orlicemi na hrudi. Důvod je prostý, oba dva hráče pojí s Českou republikou pouze jmenovka na zádech, jejich rody žijí v zámoří už po několik generací.

Bohužel.

Jde totiž o velmi perspektivní mladíky, ze kterých sálá sebevědomí. Jsou vyspělí, mají hlad po úspěchu. O českých předcích něco vědí, příliš je to však nevzrušuje, jak dokazuje i pátrání české enklávy v Arizoně (Radim Vrbata, Martin  Hanzal , Zbyněk  Michálek ), která už na startu sezony Dvoraka bombardovala dotazy na jeho původ. Dočkali se jen letmé odpovědi o českých prarodičích.

Konecnymu je teprve 20 let, Dvorakovi jen o rok víc. Oba se v aktuální sezoně prosadili v NHL. Konecny odehrál za Philadelphii 70 zápasů a zaznamenal 28 bodů za 11 branek a 17 asistencí, Dvorak v 78 zápasech za Arizonu zapsal ještě o pět bodů více (15+18). Útočník Coyotes byl už v zámoří několikrát dotazován, zda není příbuzný s Radkem Dvořákem, bývalým českým hokejistou, který v NHL zanechal velkou stopu. Žádný vztah mezi nimi ale není.

Na turnaji v Paříži Konecny září v útoku po boku dalších mladíků Mitche Marnera a Braydena Pointa. V pěti zápasech posbíral rodák z Ontaria už sedm asistencí, vede si skvěle, v zápasech je hodně vidět. Dvorak sice dostává více prostoru, nezískal však ani bod.

Zápas Německa se Slovenskem se o pár minut protáhl
Zápas Německa se Slovenskem se o pár minut protáhl

„Největším“ Čechem hrající za jinou zemi je ale na aktuálním šampionátu německý útočník Dominik Kahun. V současné době hráč Mnichova se narodil v západočeské Plané, už v pěti letech se však po rozvodu rodičů přestěhoval s maminkou do Německa. Následně si jedenadvacetiletý mladík mohl vybrat, zda bude reprezentovat svou rodnou zem nebo naše západní sousedy.

Možná i kvůli menší konkurenci si vybral Německo. „Češi jsou v hokeji úspěšnější, ale v Německu jsem už dlouhou dobu a mám tam své kamarády. Do Čech už bych se asi vracet nechtěl,“ řekl Kahun při loňském mistrovství světa v Rusku. Stále se v pohodě česky domluví, mezi českými hokejisty má hodně kamarádů.

Český odkaz v německém dresu má už svou historii. Na začátku nového tisíciletí za Němce nastupovala řada naturalizovaných Čechů – Tomáš Martinec, Jakub Ficenec nebo Martin Reichel, bratr bývalého českého kapitána Roberta. V minulosti Češi (a Čechoslováci) váleli také v dresu kanadské reprezentace. Petr Nedvěd s ní získal stříbrnou medaili na olympiádě v roce 1994, Peter Šťastný pak vyhrál Kanadský pohár v roce 1984. Šťastného syn Paul hrající za St. Louis pak reprezentoval USA na třech šampionátech a dvou olympijských hrách.

Vše o MS v hokeji 2017 zde >>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud