František Suchan
23. prosince 2012 • 22:22

Jágr? V Budějovicích měli jiné krále. Ference, Prospala a Suju

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Svědík: Baník, nebo Polsko? Pozor, horká je ale pořád i plzeňská stopa!
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vánoce jsou tady. V Českých Budějovicích už se nadělovalo… V neděli dostali jihočeští fanoušci, kteří vyprodali Budvar Arenu, dárek v podobě zápasu Mountfieldu s Kladnem, partie napěchované leskem NHL. Bezradní Rytíři si odvezli pět gólů od natěšených domácích, jejichž kanadská posila Andrew Ference si k návratu za oceán přibalil bombastickou rozlučku od diváků.



Radost, náramné akce i góly na jedné straně, frustrace na té druhé. Z té domácí, budějovické, třeba úžasná trefa neúnavného dříče Václava Prospala, kousky hromotluka Martina Hanzala, famózní gól Milana Michálka či precizní zásahy Jakuba Kováře.

Na straně kladenské zase třeba chytrá branka Jaromíra Jágra, ale i letící ručník na led z trestné, kde chladnul vytočený Tomáš Plekanec.

Jeho formaci s legendární osmašedesátkou dostali ve skvěle fungujícím souboru kouče Draisaitla na starost hlídat mládenci Jakub Suja, Tomáš Mertl a Rastislav Dej. A předvedli dokonalý večer.

Nejen, že Jágra a spol. ubránili, ale sami ještě jeho útok často točili v pásmu a pracant Suja dvakrát pláchnul a byly z toho dva góly, ten druhý spektakulární v pádu.

To všechno v kulise vyprodané arény rozprouděné skvělým kotlem, vimperskými trubači i mexickými vlnami. Takhle vypadaly už v neděli hokejové Vánoce v Českých Budějovicích, kde Mountfield velkolepě setnul Kladno 5:1…

„Když nám pořád jezdili tři na dva a dva na jednoho, někde musela být chyba. Ať už v útočném, nebo středním pásmu,“ hudroval Jan Chábera, brankář Rytířů, ale jihočeský rodák. Ten po páté trefě vůbec poprvé v sezoně zmizel z branky a pustil do ní Lukáše Cikánka.

„Už jsem toho měl dost, přišel pátý gól z dalšího přečíslení a já už si říkal, že si půjdu odpočinout,“ přiznal po utkání u kabin, zatímco na tribunách ještě pořád doznívaly oslavné chorály pro Andrewa Ference, kanadského beka z Bostonu, který během výluky NHL už podruhé v kariéře pomáhal budějovickému celku. Nedělní partií se ale vítěz Stanley Cupu 2011 loučil, míří zpátky za oceán, aby se mohl věnovat rodině.

Jeho manželka a dvě dcery ale zároveň viděly na vlastní oči duel, v němž si chlapík s číslem 28 vychutnával nekonečné vyvolávání svého jména. „Tohle vážně není snadné opustit. Tady je všechno pozitivní! Hokej, lidi, město. Já tu nezaznamenal nic špatného. Tady byla těžká jediná věc, a sice to, že moje dcery byly tak daleko a já přicházel o to, jak rostou,“ sypal ze sebe nadšený Ference.

Ostatně, pokud se NHL nerozběhne, možná se ještě v sezoně vrátí pomoct. „Uvidíme,“ pokýval.

Odjel na Vánoce s pocitem dobře vykonané práce. Mountfield se i díky němu mohutně zvedl, předvánoční lahůdka proti Jágrovi toho byla důkazem.

Jaromír Jágr se proti českobudějovickému soupeři gólově prosadil, ale na porážce 1:5 nic nemohl změnit
Jaromír Jágr se proti českobudějovickému soupeři gólově prosadil, ale na porážce 1:5 nic nemohl změnit

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud