17. října 2017 • 11:44

Fanoušci v Plzni volali: Měls ho zabít! Klub za ně platí už čtvrtou pokutu

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Divná ruka v Karviné, zvláštní penalty v Boleslavi. Na Letné mohla být desítka
Reprezentace na Strahově v kompletní sestavě. První trénink pod Haškem
VŠECHNA VIDEA ZDE

A je to tady znovu! Plzeň dostala od disciplinární komise hokejové extraligy pokutu 10 tisíc korun za chování fanoušků při pátečním utkání 12. kola proti Liberci (5:1). Vulgární skandování plzeňských příznivců už potrestala disciplinárka počtvrté v sezoně a výše sankcí pro klub se už vyšplhala celkem na 22 tisíc korun.



"Vedle opakovaných vulgarit na adresu rozhodčích, hostujícího klubu, hráčů a trenéra soupeře šlo mimo jiné o pokřik 'Měls ho zabít', skandovaný v čase 51:14 potom, co byl rozhodčí René Hradil bolestivě zasažen sraženým kotoučem," uvedl předseda disciplinární komise Karel Holý v tiskové zprávě.

Při výši pokuty přihlédl k tomu, že klub byl za tento přestupek fanoušků proti disciplinárnímu řádu trestán opakovaně. V 1. kole proti Litvínovu (5:1) dostal napomenutí, v 7. dějství proti Pardubicím (10:1) pokutu 2000 korun a v 11. kole proti Kometě Brno (4:5 v prodloužení) sankcí ve výši 10.000 korun.

Chování fanoušků na stadionech je od této sezony postihováno podle nové úpravy disciplinárního řádu, kterou přijaly Asociace profesionálních klubů a výkonný výbor svazu. Úprava umožňuje trestat nově právě hrubě vulgární skandování nebo i provinění fanoušků hostujícího klubu.

V první čtvrtině soutěže to přineslo 10 trestů podle nového ustanovení. Z devíti postihů za vulgární skandování byla čtyřikrát potrestána Plzeň a jednou pak Kometa Brno, Chomutov, Litvínov, Hradec Králové a Olomouc. Jednou byla postižena Olomouc za to, že její fanoušci použili pyrotechniku v duelu v Pardubicích.

Vítej, pokud přicházíš v míru, vyzývá klub

Plzeň má s vulgárním skandováním fanoušků problémy dlouhodobě a před touto sezonou zahájila kampaň s heslem: "Jsme hrdí na své slušné fanoušky. Správný indián fandí slušně. Opilci mezi indiány nepatří. Vítej, pokud přicházíš v míru..."

"Říkáme si indiáni? Pak bychom měli být slušní a dodržovat pravidla. A také samozřejmě hrát fair play. Vítáme na stadionu děti, držíme za jeden provaz a vážíme si vás, slušných fanoušků. To všechno chceme touto unikátní a neotřelou kampaní vyjádřit," uvedl v zářijovém vydání klubového časopisu Indian Extra nový ředitel klubu Emil Kristek. Přesto byla Plzeň jako jediný klub potrestána za vulgarity fanoušků opakovaně.

Někteří příznivci se s úpravami disciplinárního řádu neztotožnili a po vynesení prvních trestů na jednotlivých stadionech reagovali členové "kotle" přerušením povzbuzování a transparentem: "S hokejovým svazem padlo ticho na zem."

"Disciplinární komise extraligy trestá výhradně pokřiky, které jsou hrubě vulgární či hrubě urážlivé, hromadné a opakované nebo které směřují proti zdraví či bezpečnosti účastníků utkání. Běžné skandování, projevy emocí ani nesouhlasu pochopitelně postihovány nejsou," uvedl v tiskové zprávě svazu na toto téma jeho tiskový mluvčí Zdeněk Zikmund.

SESTŘIH: Plzeň - Liberec 5:1. Tygři venku prohráli i šestý duel v sezoně
Video se připravuje ...

Plzeň - Liberec: Bitkař je zpátky! Hollweg seřezal Stránského
Video se připravuje ...

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud