Pavel Bárta
27. října 2017 • 04:40

L.A. přísně tajné: Kubalíka chtějí do NHL, s nabídkou přišli Kings

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kings touží po králi českých střelců. Dominik Kubalík podle informací Sportu obdržel návrh, jaký může změnit jeho hokejový osud. Na plzeňského útočníka si dělají zálusk kalifornský celek NHL. „Je to pravda, o víkendu jsme dostali konkrétní nabídku,“ potvrdil ve čtvrtek hráčův zástupce Jiří Hamal z agentury Global Management Group.



„Reálné to je, ale zároveň chci respektovat smlouvu, kterou mám ve Švýcarsku. Ta mě zavazuje, abych zůstal celou sezonu,“ připomíná Kubalík, který je hráčem Ambri-Piotty a hostuje v Plzni.

Třetí sezonu po sobě vede hitparádu extraligových střelců. Je z něj úplně jiný hráč než v roce 2014, kdy ho Kings v sedmém kole draftovali. Vyrostl v elitního šutéra, stal se skvostem západočeského celku a má potenciál poskočit na nejvyšší level.

Lidé ve vedení celku Los Angeles v čele s bývalými skvělými hráči jako Luc Robitaille a Rob Blake pochopili, jaký se z Kubalíka dá vybrousit drahokam.

V ruské Ufě s ním na začátku sezony naopak zametli. Vynutil si návrat, podepsal se švýcarským celkem Ambri-Piotta, který ho vyvázal ze smlouvy v KHL a následně kvůli naplněnému limitu cizinců zapůjčil do Plzně. S tím, že v případě potřeby může 22letého snajpra okamžitě povolat do NLA.

Právě v tom se skrývá jedno z úskalí případné dohody s Kings. Zaměstnavatelem Kubalíka je švýcarský klub, uvolnění do NHL musí požehnat Ambri. Je zřejmé, že nemusí zrovna hýřit ochotou, i když český útočník za tým momentálně nehraje. Tím spíš, že ho musel vykoupit z KHL a švýcarský svaz nemá s NHL uzavřenou smlouvu o odstupném za hráče. Na dohodu by přistoupil možná v případě, že Kubalík neskončí na farmě. A to nikdo nezaručí.

Vyplývá to už z případného kontraktu v zámoří, jaký stanoví kolektivní dohoda mezi ligou a hráčskou asociací: pro nováčka mladšího 24 let dvoucestná smlouva na dva roky. Plat 925 000 dolarů (asi 20,4 milionů korun) za sezonu v NHL a 70 000 (1,5 milionu korun) v AHL. K tomu podpisový bonus ve výši až deseti procent ročního kontraktu, případně výkonnostní prémie.

Extraligový střelec Dominik Kubalík
Extraligový střelec Dominik Kubalík

Co hraje pro setrvání v Evropě?

Klub z Los Angeles se pro Kubalíka doslova zapálil. Navíc se zranilo hned několik útočníků. Na delší dobu vypadl Marián Gáborík, mimo hru jsou taky Jeff Carter nebo Kyle Clifford.

„Navrhli, ať Dominik přiletí a oni pustí do Švýcarska hráče z farmy místo něj. Jenže tím by se nic nevyřešilo. V Ambri mají kvótu pro cizince plnou. Proto tam Dominik nehraje a působí v Plzni,“ prozradil hráčův zástupce Jiří Hamal.

Kubalík se z pohledu NHL stal volným agentem. Jelikož po 4. říjnu, kdy zahájila sezonu zámořská soutěž, působil v jiné profesionální lize, měl by normálně podle pravidel nejprve projít waiver draftem.

Do Švýcarska, potažmo do české extraligy nešel Kubalík na hostování z NHL a nevracel by se do týmu, který ho zapůjčil. Sáhnout by po něm tudíž mohl kterýkoli jiný klub NHL. A Los Angeles není jediné, kdo kolem Kubalíka krouží.

Ale vzhledem k tomu, že do zámoří zamířil ze země, která smlouvu s NHL nemá, tedy ze Švýcarska, Kings svého bývalého chráněnce mohli zařadit na svůj rezervní seznam jako tzv. volného agenta čtvrté skupiny.

Kubalík by tak mohl přejít rovnou k nim, dál se však o něj mohou zajímat taky jiné celky a nabídku Los Angeles přebít. Jinou, než dvoucestnou smlouvu ovšem Kubalík dostat stejně nemůže.

A je tu ještě pár dalších věcí, proč zůstat v Evropě. Blíží se olympiáda, ve Švýcarsku si ho budou chtít udržet. „Generální manažer Paolo Duca to připomíná. Ale kdyby přece jen souhlasil s odchodem a Dominika uvolnil, může letět,“ dodal Hamal.

„Olympiáda představuje obrovské lákadlo pro hráče, kteří jsou v širší nominaci a mají tedy šanci se tam podívat. Člověk nosí v hlavě, jestli by tam mohl nebo nemohl jet. Ale sezona teprve začala. Taky se mi nemusí dařit, zájem může opadnout. Ne, že bych o tom neuvažoval, potěší to a je hrozně těžké říct, že teď nikam nepůjdu. Jak jsem však už řekl, smlouvu teď mám ve Švýcarsku a to je podstatné a nejdůležitější,“ řekl Dominik Kubalík, který může stát před dalším závažným rozhodnutím.

Rozhovor s Dominikem Kubalíkem čtěte v pátečním vydání deníku Sport. Elektronickou verzi vydání včetně archivu novin najdete ZDE »

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud