5. října 2010 • 19:56

Ošklivé zranění Holce: Slávista byl v bezvědomí

Autor: zej
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
SESTŘIH: Chelsea - West Ham 5:0. Souček s Coufalem u dalšího debaklu
Otázky a odpovědi: Nominace na MS! Pohřební tiskovka, nároďák jako Třinec. Je tým starý? A proč nejedou…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ten zápas, v němž Slavia vydřela v Plzni vítězství 3:2, měl mít toto hlavní téma: premiérový start útočníka Petra Sýkory, který se ze zámoří vrátil na výpomoc svému mateřskému klubu. Ale více se mluvilo o hrůzostrašném krvavém zranění slávisty Miroslava Holce. Naštěstí by měl být v pořádku. Prodělal otřes mozku, ale komunikoval.



Byl to moment, při němž všem v plzeňské aréně zamrazilo. A lezl mráz po zádech. Plzeňský útočník Nicholas Johnson tvrdě, ale čistě, atakoval u mantinelu slávistu Miroslava Holce. Ten ještě předtím, než tvrdě narazil hlavou do hrazení, přišel o helmu. A následně se ještě praštil o led. Bezvládné tělo v krvi, vystrašené pohledy ostatních.

Spoluhráči se k němu sháněli a ihned ukazovali na střídačku: „Rychle pomoc!“ Okamžitě se k němu seběhli maséři i lékaři obou týmů. Po chvíli dorazila i záchranná služba s nosítky.

Holec je v péči lékařů.Foto Jaroslav Legner (Sport)


„Byl to strašný pohled, všude samá krev. Hned jsem se mu snažil rukou držet vzadu hlavu, na který měl velkou díru. Fakt nic příjemného vidět kamaráda v takové situaci,“ řekl Sportu slávistický bek Petr Kadlec, jenž zraněnému spoluhráči od začátku pomáhal.



Stejně tak i plzeňští hráči. „Zkoušeli jsme mu roztáhnout pusu, aby mohl dýchat. Naštěstí se to povedlo,“ dodal kapitán pražského týmu. Podle některých informací měl dvaadvacetiletý útočník i zapadlý jazyk. Když už ležel na nosítkách, přišel se na něj podívat i plzeňský kapitán Martin Straka, sklonil se k němu a přátelsky ho poplácal po noze. A když ho odváželi, domácí fanoušci ho doprovodili skandovaným potleskem.

„Podle posledních zpráv by to nemělo být tak vážné. Má otřes mozku, zůstává v plzeňské nemocnici na pozorování. Nejdůležitější je, že když ho odváželi z ledu, už komunikoval. Věděl, kde je, akorát si vůbec nepamatoval, jak k tomu došlo,“ uvedl večer Tomáš Vyskočil, slávistický lékař.
Straka v péči obrany Slavie.Foto Jaroslav Legner (Sport)


Na to, jak zranění vypadalo drsně, to tedy dopadlo ještě relativně dobře. Na jeho aktuální stav se po utkání ptali všichni. „Přejeme mu brzké uzdravení,“ řekl i Milan Razým, plzeňský asistent. „Vypadalo to hrozivě, ale o faul ani o úmysl od našeho hráče tam nešlo,“ dodal kouč. A měl pravdu.

Podle záběrů České televize to sice byl tvrdý střet, ale v rámci pravidel. Johson, zámořská posila, nezvedl ruce, ani nenastavil rameno. Rozhodčí, který byl celé situaci blíž, tedy netrestal. Ruku zvedl až po chvilce jeho kolega, stojící mnohem opodál. Zřejmě se spíš lekl těch děsivých následků... A poslal Američana do kabiny. „Ale jinak to bylo čisté,“ okomentoval to David Pospíšil, někdejší plzeňský útočník a dnes analytik ČT.

Přikryl na tuto ránu nedosáhl.Foto Jaroslav Legner (Sport)


Slavii může těšit nejen to, že zdravotní stav jejich hráče není tak vážný, jak to zezačátku vypadalo. Ale i vydřené vítězství. „V naší situaci, když se nám nedaří doma, je dobře, že aspoň venku sbíráme nějaké body,“ přiznal Kadlec.

Zato Plzeň prožívá bídný start do sezony, z osmi zápasů vyhrála za tři body jenom dvakrát. V nejbližší době se ale může spolehnout na pomoc Petra Sýkora, někdejšího kanonýra z NHL. Včera se dlouho trápil, ale pak dal gól v přesilovce. A ukázal, v čem je jeho největší síla. Právě v nechytatelné ráně.

Až se dostane do pohody, soupeři si na komando Sýkora – Straka – Vlasák budou muset dávat pořádný pozor. Právě na tenhle útok bude zvadlý tým nejvíc sázet. Otázkou ale zůstává, jak dlouho dvojnásobný držitel Stanley Cupu v Plzni zůstane. Není vyloučené, že ještě do NHL nebo KHL odejde.

Straka v péči obrany Slavie.
Straka v péči obrany Slavie.



Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
1
Finále
Články odjinud


Články odjinud