16. února 2012 • 04:59

V sedmnácti Jágr podepsal Kladnu smlouvu za 3400 korun měsíčně

Autor: jon, zej
Vstoupit do diskuse
10
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTO, VIDEO | Jaromír Jágr. Legendární hokejista, jenž za 23 let v profesionálním hokeji vydělal téměř dvě miliardy korun. Jeho první smlouva, kterou v roce 1989 podepsal s Kladnem, zní ve srovnání s touto cifrou směšně. Byla na 3400 československých korun měsíčně a deník Sport spolu se serverem iSport ji má k dispozici.



Jágrův plat vyplývá z historických dokumentů pečlivě uložených v archivu, do nichž nahlédl i deník Sport. Nechybí ani první registrační průkaz hokejové legendy, vysvědčení z druhého ročníku na průmyslovce, nebo novinový článek, ve kterém se píše, že o tom malém capartovi ještě uslyšíme...

Dnes již legendární hokejista vlétl do československé extraligy jako uragán, brzy se zabydlel v kladenském áčku a dostal se i do reprezentace. Svůj první kontrakt v klubu podepsal ještě jako sedmnáctiletý na dva a půl roku od 1. 1. 1989 s platností do 31. 8. 1991.

Jágr byl na základě sportovních výsledků zařazen do třetí platové skupiny, což znamenalo výdělek 3400 československých korun měsíčně. Tehdy sedmnáctiletý talent československého hokeje měl nárok také na odměny za reprezentační starty a doplňkové odměny navázané na jeho výkony v klubu.

V té době ještě bydlel mladičký Jágr u rodičů na Kladně, chodil na střední školu, stavební průmyslovku. Platil za skromného, plachého hocha, který neměl velké finanční nároky.

To je krasopis! Jágrův školácký podpis na hráčské registraciFoto Sport

Dnes čtyřicetiletá legenda českého hokeje svůj první kontrakt nedodržela. Ještě v roce 1990 odešel Jágr z Kladna do zámořské NHL, kde v dresu Pittsburghu nastartoval svoji hvězdnou kariéru. A hned ve dvou premiérových sezonách dvakrát vyhrál Stanley Cup.

V Americe dostal plat nesrovnatelně vyšší. Vrcholem byla smlouva ve Washingtonu, která byla jednou z nejvyšších v historii NHL. Sedmiletý kontrakt Jágrovi zaručoval 77 milionu dolarů.

Okolo osmi milionů pobíral i v Omsku, kde navíc své příjmy nemusel danit. Naposledy podepsal jednoroční smlouvu ve Philadelphii na 3,3 milionu dolarů.

Pohled do minulosti. Archivní dokumenty ukazují Jágrovy začátky
Video se připravuje ...

Materiály zapůjčilo oddělení sportu kladenského archivu. Jsou z veřejně přístupných sbírek a částečně z archivu, který speciálně pro rodinu Jaromíra Jágra připravoval Josef Jágr, dlouholetý archivář kladenského klubu a vzdálený příbuzný Jágrovy rodiny.

První smlouva Jaromíra Jágra s hokejovým Kladnem
První smlouva Jaromíra Jágra s hokejovým Kladnem

Vstoupit do diskuse
10


Články odjinud


Články odjinud