7. června 2010 • 13:05

Český svaz Hradec v KHL nechce, šance ale žije

Autor: ČTK, spo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Olomouc - Sparta 1:4. Kanonáda hostů, rozhodl skvělý Krejčí
SESTŘIH: Hradec Králové - Slavia 1:2. Zemětřesení v sestavě a drama v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

0:11. Když hokejový tým prohraje tímhle skóre na ledě, znamená to ostudu. Pro HC Lev Hradec Králové však může tenhle výsledek přinést něco daleko horšího: Totální konec. Jedenáct šéfů českého hokeje v pondělí rokovalo o možnosti, že by Hradec pustili do KHL živené ruskými penězi. Shodli se na jasném NE. Klub má přesto ještě šanci. Do ligy může projít navzdory domácímu svazu.



Bylo kolem toho hodně práce. Představitelé nově vzniklého klubu sehnali potřebných 332 milionů korun, zalíbili se i vedení KHL. Čekali vlastně jen na dvě poslední překážky: více méně formální získání licence od Rady ředitelů KHL. A pak na souhlas českého hokejového svazu.

V pondělním horkém odpoledni se k nim donesl výsledek: sbor českých hokejových ministrů se vyjádřil proti připojení Hradce ke KHL. A to dost výrazně, přes mail nesouhlasilo všech jedenáct členů výkonného výboru.

"Rozhodnutí platí pro nadcházející sezonu, svaz se nebrání dalším jednáním s představiteli KHL," sdělil svaz v oficiálním prohlášení poskytnutém ČTK.

Tenhle verdikt se dal čekat. Třeba deník Sport ho už v předstihu očekával. Vždyť proti hradeckému snu se již dříve postavila extraliga, která měla i v pondělním hlasování pět svých vyslanců. "Nic pozitivního to českému hokeji nepřinese," prohlásil například pardubický boss Zbyněk Kusý.

Není těžké obavy extraligových klubů rozluštit. Bojí se odlivu dalších hráčů i finančních prostředků.

"Úkol svazu je především bránit zájmy svých členů, tedy hokejových klubů, účastníků domácích soutěží. V tomto ohledu svaz respektuje mimo jiné i stanovisko APK LH," souhlasí vyjádření s tezí, že se opíralo o předchozí vyjádření extraligy.

Představitelé KHL dříve jasně prohlašovali, že bez souhlasu domácího svazu žádný klub ze zemí mimo postsovětskou oblast nepřijmou. Právě proto se své touhy po začlenění vzdal AIK Stockholm. Jenže současná hradecká pozice může být trochu odlišnější. Svým způsobem je možné, že klub do KHL zamíří i bez souhlasu českého svazu.

Rusové by o Hradec moc stáli, jeho příchod by notně pozvedl prestiž ligy. Proto i šéf soutěže Alexander Medvěděv v pondělním telefonátu sekretáři českého svazu Martinu Urbanovi odmítl celou věc uzavřít. Rusové hodlají vydat oficiální stanovisko během úterka.

"A když budou se vstupem Hradce souhlasit? To se pak vyrojí celá řada otázek," rozmítá Urban. "Bez písemné smlouvy vážně nevím, jak se bude řešit spor mezi hráčem a klubem, který u nás rozhoduje smírčí komise. Teď by šlo o český klub a o cizí soutěž. To mi řekněte: podle které legislativy by se takový spor řešil?"

Pardubický manažer Zbyněk Kusý tvrdí: "Hradec v KHL? Českému hokeji to nic pozitivního nepřinese."
Pardubický manažer Zbyněk Kusý tvrdí: "Hradec v KHL? Českému hokeji to nic pozitivního nepřinese."

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud