22. června 2014 • 14:30

Vraštil s Kopáčem ovládli veslařský SP, Synek prohrál s Drysdalem

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Dvojka bez kormidelníka Miroslav Vraštil, Jiří Kopáč se postarala o nejlepší český výsledek ve druhém závodě Světového poháru ve veslování ve francouzském Aiguebelette. Česká dvojice si v neolympijské disciplíně připsala druhý pohárový triumf v kariéře.


Skifaři Ondřej Synek a Miroslava Knapková na jejich úspěch nedokázali navázat. Loňský světový šampion prohrál ve finále se svým dlouholetým sokem Mahém Drysdalem z Nového Zélandu, s nímž se utkal poprvé od olympiády v Londýně. Knapková, která stejně jako Synek na začátku června ovládla mistrovství Evropy, obsadila čtvrté místo.

Jedenatřicetiletý Synek sice od startu vedl a v polovině trati měl na Drysdalea více než dvousekundový náskok, v závěru ale neodolal ataku pětinásobného světového šampiona a vítěze her z Londýna. Drysdale vyhrál o 1,8 sekundy, v Aiguebelette tak Synka porazil dvakrát, neboť rychlejší byl i v semifinále.

Přesto byl český reprezentant spokojený. "Jelo se mi super a jsem nadšený, že jsem s ním takhle závodil. Byl jsem rád, že jsme vůbec postoupil ze semifinále, protože jsem měl úplně odvařené nohy z cyklistického závodu minulý týden," řekl Synek ČTK.

Únava z cyklistického maratonu se prý projevila i dnes v závěru. "Když jsem chtěl v posledních 250 metrech finišovat, tak mi odešly nohy. Příště v Lucernu to ale bude mnohem, mnohem lepší," podotkl Synek. Na jeho výkonu se ale také projevila tragédie v rodině. Minulý týden mu umřel otec. "Trénink pak stál za prd, neměl jsem na to myšlenky," řekl Synek.

Knapková před dvěma týdny nestartovala na pražských Primátorkách a snažila se připravit na závod ve Francii, finále se jí však nevydařilo podle představ. Olympijská šampionka z Londýna sice ovládla svoji semifinálovou jízdu, dnes ale na nejrychlejší nestačila.

Po startu byla svěřenkyně trenéra Tomáše Kacovského třetí, ale v polovině trati klesla na páté místo. Nakonec po úspěšném finiši dojela čtvrtá, když dokázala o dvě setiny sekundy porazit Genevru Stoneovou z USA. Z vítězství se radovala suverénní Emma Twiggová z Nového Zélandu.

Vraštil s Kopáčem, kteří byli ještě v minulé sezoně členy reprezentační posádky čtyřky bez kormidelníka lehkých vah, zopakovali vítězství z Mnichova 2011. V dějišti mistrovství světa 2015 vyhráli úvodní rozjížďku a uspěli i dnes. Na prvním mezičase byli třetí, po polovině trati se ale posunuli do čela a první místo udrželi až do cíle.

Ve finále se představila i párová čtyřka David Jirka, Jakub Houska, Petr Buzrla, Martin Basl, která obsadila šesté místo.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud