25. ledna 2015 • 16:03

Pilný triumf v Tipsport lize nepřeceňuje, výkony týmu ho ale těší

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Zatímco na podzim se fotbalisté Hradce Králové spíše trápili a s pouhými 11 body jsou poslední v ligové tabulce, leden jim vyšel mimořádně. V rámci Tipsport ligy vyhráli všech pět zápasů a pozornost poutali i atraktivním herním stylem. Trenér Bohuslav Pilný však premiérový triumf na zimním turnaji nepřeceňuje a ví, že hlavní bude formu přenést do jarních bojů o záchranu, kdy už bude na hráče mnohem větší tlak.


"Samozřejmě jsme spokojení, ale pořád je to jen příprava a liga bude o něčem jiném. Tam bude na hráče tlak, se kterým se budou muset vypořádat," řekl Pilný v rozhovoru pro ČTK a Sport.cz. "Bude záležet, co si z toho tým odnese. Mělo by nám to hlavně dodat motivaci do další práce," dodal.

Hradec na turnaji nejprve porazil favorizovanou Mladou Boleslav, poté zdolal druholigové celky Varnsdorf, Pardubice a Zlín a ve finále konkurenta v boji o záchranu České Budějovice. A to s celkovým skóre 13:2. "Herně se nám to docela povedlo, dávali jsme i góly. Hráči to odehráli s chutí a je vidět, že se musí rvát o místa, protože je tu konkurence," těší Pilného. "Některé věci jsme se snažili změnit, tlačíme na to, aby mužstvo hrálo týmově a chodili jsme ve větším počtu do zakončení. Ale jak říká pan Škorpil, jen blbé mužstvo se vystřílí v přípravě," doplnil jeden z členů trenérského triumvirátu v Hradci.

Během zimy se do týmu více zapracovávají mladíci jako Zorvan a Vlkanova či posila Petrus, kteří do hry přinášejí větší pohyb a agresivitu. "Já po svém týmu chci agresivní fotbal a k tomu potřebujeme ty správné typy. Mladý kluci mají výhodu, že chtějí běhat, to je pro soupeře vždy nepříjemné," řekl Pilný. "Teď v přípravě se těmhle mladým klukům docela daří a zvyšují konkurenci, ale bude záležet na tom, jak zvládnou tlak v lize," dodal.

Těší ho i to, že se v přípravě rozstřílel útočník David Vaněček, který si po loňském těžkém zranění zvedá sebevědomí. "Pro Davida je to důležité a věřím, že mu to pomůže, abychom měli kromě Pavla Dvořáka dalšího gólového útočníka. Ale potřebujeme, aby i ostatní kluci stříleli góly," upozornil Pilný.

To se daří zejména krajním záložníkům Štípkovi s Malinským. "Mají formu, ale je potřeba, abychom si ji přenesli do jara. Teď v lednu je nám forma na nic," dodal.

O udržení formy se bude Pilný snažit ve zbytku přípravy, kterou na rozdíl od většiny ligových konkurentů stráví Východočeši v domácím prostředí. "Mě to netrápí, realita je taková, že jsme doma. Dříve také týmy nikam nejezdily. Určitě se na to nebudeme vymlouvat. Budeme prostě trénovat v domácích podmínkách, třeba nás to zocelí. Navíc nám přeje i počasí," poukázal Pilný na mírnou zimu.

Věří, že i přes pětibodovou ztrátu na záchranu má jeho tým na jaře ještě šanci na setrvání v nejvyšší soutěži. "Už loni jsme se museli o postup rvát do posledního kola v Pardubicích a bylo to dost o nervech, takže je naší povinností i teď se rvát až do konce. Můžeme mít výhodu, protože nás všichni odvařili. Každý zápas budeme hrát na vítězství a jednou nám to může vyjít a vrátit nás to do hry," dodal.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud