3. května 2015 • 22:33

Finové na MS poprvé vyhráli, v severském derby porazili Dány 3:0

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Hokejisté Finska získali v základní skupině mistrovství světa v Ostravě první body, když porazili Dánsko 3:0. Tým Suomi se však oklepal z úvodní vysoké prohry s USA (1:5) až ve druhé části, v níž třemi góly rozhodl o vítězství. Útočník Jussi Jokinen si připsal vítězný gól a navrch asistenci, čisté konto vychytal Pekka Rinne.


"Musím poděkovat hráčům za jejich přístup a výkon, protože předvedli vyvážený výkon na obou stranách hřiště, což byl jeden z klíčů k výhře. Hráli jsme velmi dobře do obrany napříč všemi lajnami, ale byli jsme zároveň nebezpeční v útoku. Pro nás to je první krok vzhůru na cestě tímto turnajem," pochvaloval si finský kouč Kari Jalonen, jenž v minulé sezoně dovedl až do finále Kontinentální ligy Lev Praha.

Finové si brzy vynutili přesilovku, v níž prověřil Dahma v dánské brance zadák Lindell. Další větší hrozba se strany favorita přišla znovu až s početní výhodou, jenže Pesonen ani na několik pokusů nedostal kotouč za Dahmova záda. Když už to v 17. minutě dokázal Donskoi, zastavila jeho ránu horní tyč.

Herní i drtivá střelecká převaha Finů, kteří za prvních 40 minut hry přestříleli rivala 33:6, přinesla ovoce v druhé části. Komarov sice svou šanci spálil, ale v 28. minutě tečoval Salmelovo nahození od modré čáry ve vzduchu Jokinen, a přestože si musel počkat dlouhé minuty na potvrzení od videorozhodčího, mohl slavit první gól.

Více jako kdyby během nečekané pauzy ztuhli Dánové a za 71 vteřin inkasovali znovu z Pesonenovy hole. Ve snaze o navýšení náskoku pak neuspěli Kemppainen a Aaltonen, ale potom Finy přece jen definitivně uklidnil další povedenou tečí Barkov a bylo zřejmé, že Dánové nenajdou síly na zvrat.

"Nevím, zda se na nás nějak podepsalo to včerejší těžké utkání se Slovenskem. Finové hráli už v pátek, ale i tak si myslím, že náš tým vypadal docela dobře, skvěle nám zachytal gólman, takže si nemůžeme nijak stěžovat," prohlásil dánský zadák Daniel Nielsen.

Ve třetí třetině si Finové již zápas pohlídali. V 51. minutě byli přesto Dánové blízko alespoň čestnému úspěchu, když zkusil štěstí parádní ranou přes obránce Jakobsen, rozezvučel však jen horní tyčku.

"Trošku jsem se obával toho, jaký efekt bude mít porážka Finů s Američany. A ty obavy se vyplnily. Finové předvedli stoprocentní přístup a pro nás to bylo hodně těžké. Hráli jsme proti moc dobrému celku a já jsem spokojený s výsledkem," zhodnotil duel kouč poraženého celku Jan Karlsson.

"Nemyslím, že bychom proti Američanům hráli až tak špatně, jak vypovídá výsledek. Jedna pět byla opravdu těžká porážka, ale udělali jsme tam několik hloupých chyb a oni je potrestali. Dnes jsme do zápasu potřebovali jít silní, naplno hned od první minuty, a ten zápas ve stejném duchu i končit. A to je přesně to, co jsme udělali," uvedl finský útočník Tuomo Ruutu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud