30. května 2015 • 21:38

Jablonecký obránce Novák vylepšil svůj rekord na jedenáct gólů

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Jablonecký fotbalista Filip Novák v posledním ligovém kole pomohl severočeskému týmu k výhře 3:2 v Brně a současně vylepšil svůj zápis do historických tabulek. Jako první obránce v samostatné nejvyšší soutěži tak dokázal v jedné sezoně nastřílet jedenáct branek.


"Rekord je hezký. Potěšilo mě, že jsem ho ještě navýšil. Radost zvyšuje i to, že máme klubový rekord v počtu získaných bodů v sezoně," pochvaloval si po zápase Novák.

Mrzel ho jen výkon Jablonce ve druhém poločase, v němž Zbrojovka dvakrát skórovala a téměř tříbrankovou ztrátu dotáhla. "Po výborném úvodu jsme zcela vypadli z role. Schovávali jsme se a ztráceli míče, které jsme nedrželi tak jako v prvním poločase. Brno nás zatlačilo a mělo šance. Možná polevení pramenilo ze sebeuspokojení," uvažoval čtyřiadvacetiletý bek.

"Druhý poločas byl z naší strany špatný a Brno si zasloužilo náš výkon potrestat vyrovnáním. Naštěstí jsme výsledek ustáli a vyhráli. Ale na dovolené jsme určitě ve druhém poločase nebyli. Jen jsme přestali hrát," doplnil Novák.

Svůj střelecký rekord vidí hlavně ve změně herního stylu. "Mám dobré spoluhráče a zažité akce, proto je situace pro mě jednodušší. Spoluhráči vědí, jak mi mají míče dávat. Často i naslepo. Já se snažím nabíhat do útoku. Zkouším to stále, někdy to nevyjde, ale oproti minulé sezoně, kdy jsem nedal žádnou branku a hrál jen odzadu, je to velký rozdíl. A také se mi zvýšilo sebevědomí," řekl hráč s jedním startem za reprezentaci.

Kouč Jablonce Jaroslav Šilhavý vidí Novákův vzestup v citu pro náběh a výborné kopací technice v levé noze. "Nebývá zvykem, že krajní obránce vstřelí za sezonu jedenáct gólů. Není hráčem, který čeká u čáry na centrovaný míč. Tlačí se do středu pole, dokáže zachovat klid a má přehled v koncovce. V neposlední řadě umí střílet i trestné kopy. Několik gólů dal právě ze standardních situací," uvedl trenér třetího celku tabulky.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud