23. září 2017 • 11:15

Mílařka Alptekinová má za třetí dopingový nález doživotní zákaz

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Turecká mílařka Asli Cakir Alptekinová, jež má za sebou už dva tresty za užití zakázaných látek, opět neprošla dopingovou kontrolou. Za třetí provinění v kariéře ji národní atletický svaz potrestal doživotním zákazem startů. Informovala o tom agentura Anadolu.


Dvaatřicetileté běžkyni přitom teprve v lednu vypršel poslední distanc. Podrobnosti o tom, jakou látku užila a kdy odevzdala pozitivní vzorek, zatím nejdou známy. "Doping nebudeme nikdy tolerovat, to musí každý vědět," uvedl šéf svazu Fatih Cintimar.

První dvouletý trest za doping si Alptekinová odpykala poté, co byla v roce 2004 na juniorském MS testována na anabolické steroidy. Druhý distanc dostala za krevní doping, který odhalily nesrovnalosti v biologickém pasu z roku 2013. Kvůli tomu v roce 2015 zpětně přišla o zlatou medaili z běhu na 1500 metrů na OH v Londýně, o titul z ME v Helsinkách i o bronz z halového MS v Istanbulu.

Původní osmiletý trest, který měl vypršet v roce 2021, jí byl za spolupráci při vyšetřování zkrácen na čtyři roky. Alptekinová vystoupila jako korunní svědkyně v dokumentu ARD o dopingových praktikách v atletice a obvinila tehdejšího šéfa IAAF Lamina Diacka a jeho syna Massatu z braní úplatků. Tvrdila, že jí nabídli, že její druhý prohřešek za peníze ututlají.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud