Zdeněk Haník
8. prosince 2014 • 10:00

Vysoká hra Zdeňka Haníka: Smutné varšavské (volejbalové) blues

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Právě uplynulé mistrovství světa ve volejbalu mužů v Polsku se stalo historickým mezníkem v dějinách volejbalu, ale i v dějinách světového sportu vůbec. Přes 60 tisíc diváků na volejbalovém utkání – to tady opravdu ještě nebylo. Volejbalové šílenství v Polsku bylo korunované získáním titulu mistra světa a navíc v tu chvíli posunulo volejbal do jiné, vyšší dimenze.



Krátce na to však přichází z Polska zpráva, že architekt celého polského volejbalového zázraku, předseda svazu Mirek Przedpelski byl zatčen protikorupční policií. Vazba mu byla posléze prodloužena ze 48 hodin na 3 měsíce. Člověk, který pohnul dějinami a byl za to vyznamenán polským prezidentem, je ve vazbě za údajné korupční jednání.

Vysoká hra Zdeňka Haníka Vysoká hra Zdeňka HaníkaFoto spo

Blues je o životě ... hořkosladké a toto přirovnání s hudbou jsem zvolil  zcela záměrně, jelikož Mirek Przedpelski je zároveň výborný rockový bubeník. Vím to, jelikož jsem s ním na jednom pódiu, a s výbornou rockovou kapelou za zády, hrál na foukací harmoniku blues při oslavě jeho šedesátých narozenin. Paradox tohoto příběhu je v tom, že člověk, který udělá historický krok pro mnoho lidí, může vzápětí skončit na lavici hanby. V tomto případě údajně figuruje v úplatkářské aféře.

Tříměsíční rentgen

Nevím vůbec nic o podrobnostech celého případu, a jsem dalek vyjadřovat nějaká stanoviska, či zpochybňovat postup policie. Zákony platí pro každého stejně a touhou většiny je žít v právním státě, ale lidsky se to ve mně hádá. Proč?

Jelikož znám na vlastní kůži ty momenty, kdy člověk s vysokou mírou rozhodovací pravomoci, musí každodenně činit rozhodnutí, která vyžadují i určitou míru rizika. Pokud  k tomu navíc chce něco podstatného ještě vybudovat, musí se  tvrdě utkat se strážci stávajících pořádků, musí zlomit odpor konzervatismu, přičemž se riziko chyb a dílčích kroků špatným směrem  vytáčí do nejvyšších obrátek. Česko není Polsko a volejbal v žádném případě není fotbal. Mám ale dostatek osobních zážitků z událostí, které kdybych dopředu tušil, nevím, zda bych měl chuť a odvahu jít do funkce, kterou zastávám.

Většina českých sportovních svazů zažila před nedávnem plošnou kontrolu Nejvyššího kontrolního úřadu. Tři měsíce nás rentgenovali až do prvotních dokladů a i všichni ti, kteří mají čisté svědomí, se při takovém náletu necítí zrovna komfortně. Vše nasvědčuje tomu, že kontrola proběhla pro české sportovní prostředí dobře, ale sám proces kontroly nám jasně ukázal, jak lehce se může vloudit problém, jak lehce může dojít k bezděčnému pochybení.

Volejbal na úrovni fotbalu

Polákům se podařilo dostat volejbal skoro na úroveň fotbalu a to vnímám jako zázrak. Navazují na obrovskou tradici. V roce 1976 vyhráli OH. Volejbal je v této zemi historickým fenoménem. Ale dějiny vždy vytvářejí jednotlivé osobnosti.

Mirek Przedpelski přivedl před mistrovstvím světa 2006 k národnímu týmu argentinského trenéra Lozana, poté další cizince například Itala Anastaziho, teď naposledy Francouze Antigu. Čelil silnému odporu domácího prostředí, které se nikdy nechce smířit s cizím trenérem, ale Poláci jsou nyní mistři světa a Polsko dokázalo udělat z volejbalu prvotřídní show.

Jejich liga je jednou z nejkvalitnějších v Evropě. Polsku se podařilo zaplatit domácí hráče tak, aby neodcházeli do zahraničí. A za tím vším se mimo jiné skrývá práce muže, který nyní sedí ve vazební věznici. Opakuji, že zákon musí měřit všem stejně a nechci ani v nejmenším skrytě podsouvat náznaky nějakého nespravedlivého ubližování.

Jenom upřímně přeji Mirkovi, aby se u soudu prokázala jeho nevina a on mohl dál povznášet volejbal do výšin, v nichž se nám Čechům zatím tají dech. Osobně bych si s ním rád ještě jednou zahrál na společném pódiu, jelikož je nám oběma milé blues, které, jak se zpívá v jedné písni, může být jak první láska nebo poslední mariáš ....

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud