6. srpna 2013 • 14:30

Nalakováno má. Hejnová je úplně klidná a na MS věří ve zlato

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Má životní formu, letos ji v osmi závodech ještě nikdo neporazil, dvakrát překonala český rekord. Překážkářka Zuzana Hejnová ví, že jiné než nejvyšší ambice na mistrovství světa, které v sobotu začne v Moskvě, ani mít nemůže. Ve finále bych chtěla pokořit hranici 53 sekund a zabojovat o zlatou medaili. Tradičně už si také nalakovala nehty na rukou do barev české vlajky.



Mluví sebevědomě, ví, že ji nic nemůže rozhodit. Jen jednu nejistotu má - s čím přijedou do Moskvy její soupeřky. Forma Rusek před jejich domácím šampionátem je velkou neznámou, dlouho nezávodila ani Američanka Lashinda Demusová, stříbrná olympijská medailistka a obhájkyně titulu z Tegu 2011. "Největší soupeřku vidím v Perry," jmenovala Britku Shakesovou-Draytonovou, po Hejnové druhou nejrychlejší ženu sezony.

"Jsem fakt klidná, jsem na tom dobře, mám formu, když se postavím na start, jsem schopná běžet kolem osobáku," řekla na dnešní tiskové konferenci. Ona sama i trenér Dalibor Kupka jsou v šoku, že rychle běhá od poloviny ledna a stále se zlepšuje. "Asi se povedla podzimní příprava, nebyla jsem zraněná ani nemocná, všechno je v pořádku. Pravda, není to moc obvyklé," přiznala Hejnová.

Když jako favoritka skončila na loňském ME v Helsinkách čtvrtá, cosi se v ní zlomilo. Bronzová olympijská medaile z Londýna ji nakopla, pomohl odchod ze skupiny Rychlých holek po sezoně, ale i přestěhování do "svého". "Je extrémní pohoda na tréninku, na soustředěních, doma, všechno si to sedlo. A nesu si to celou sezonu," uznala Hejnová.

Před dvěma lety vyhrála Demusová za 52,47 sekundy, což aktuálně nejspíš není v silách české reprezentantky. Olympijské zlato bylo za 52,70, v Berlíně 2009 byl vítězný čas 52,42 sekundy. "Uvidíme, jak na mě zapůsobí tři kola, ale věřím, že nebudu muset běžet naplno a síly ušetřím na finále, kde bych se chtěla pokusit o čas pod 53," prohlásila Hejnová. Pokud by se jí to podařilo, medaile by ji minout neměla.

Rivalita mezi běžkyněmi? Rozchod Hejnové pomohl - letos nemá konkurenci
Video se připravuje ...

Nyní už Hejnová pouze ladí formu. "Nafasováno mám, nalakováno taky," ukázala nehty v barvě trikolóry, "tak už jen zabalit a můžu vyrazit," těšila se. V Rusku, tedy ani v Moskvě, ještě nikdy nebyla. I proto se učí azbuku, aby si aspoň něco přečetla. "Ruština mě úplně minula. Umím říct akorát 'zdravstvuj' a 'spasíba', maximálně 'sabáka'," usmívala se. "Doufám, že se domluvím anglicky," řekla vážně.

Přesto si chce ve volné chvíli najít na prohlídku ruské metropole. "Na Rudé náměstí, abych viděla, o co jsem doteď přišla," uvedla. Moc prostoru na to ale mít nebude, kromě překážek ji čeká ještě štafeta. "Ale určitě nebudu jen na pokoji, bude tam přítel, sestra, tak s nimi někam zajdu. Na pokoji bych se zbláznila," pravila.

Dřív český prapor na šampionátu držela oštěpařka Barbora Špotáková, nyní se zraky fanoušků zaměří právě na největší českou naději. "Tak snad je to i pro lidi trochu změna," usmívala se atletka. "Ale Bára mi chybí, je to tahoun týmu, věřím, že se vrátí a zase spolu budeme bydlet," uvedla. V Moskvě bude na pokoji sama, z týmu jako jediná. "Snad tam za mnou pustí přítele," usmívala se. I to je součástí pohodového rozpoložení Hejnové.

Zuzana Hejnová vyhrála mítink v Londýně a ovládla i celou Diamantovou ligu
Zuzana Hejnová vyhrála mítink v Londýně a ovládla i celou Diamantovou ligu

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud