3. března 2014 • 16:20

Soud s Pistoriusem, den první: Podívej se mi do očí, plakala matka Reevy

Autor: nit, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V pondělí 3. března začal soud s jihoafrickým handicapovaným atletem Oscarem Pistoriusem, který je obviněn z toho, že 14. února loňského roku zastřelil svoji přítelkyni Reevu Steenkampovou.  Sedmadvacetiletý sportovec veškerá obvinění z úmyslného zabití odmítá. Soud bude pokračovat v úterý, trvat by měl až do 23. března.



15:00 Jednání bylo odročeno, soud bude pokračovat v úterý ráno.

14:50 Na dnešním jednání, které bylo před 15. hodinou odročeno do úterního rána, byla na programu především výpověď svědkyně Michelle Burgerové. Sousedka známého páru vylíčila, jak v době nešťastné události zaslechla z Pistoriusova domu hrůzný křik a čtyři výstřely.

12:40 Obhajobě se nelíbí způsob vyšetřování. "Místo činu bylo znečištěno, poškozeno a manipulovalo se s ním. Obžaloba stojí na nepodložených tvrzeních," stálo také v prohlášení.

12:30 Jedním z hlavních bodů obžalobu je to, že Pistorius si před střelbou nasadil obě protézy. Nově zpracovaná balistická analýza to však podle informací jihoafrické televize eNCA takřka s určitostí vyvrátila. Atlet se hájí tím, že si je před střelbou nasadil proto, aby se mohl bránit dommělým lupičům.

12:27 Zástupce obhajoby Kenny Oldwadge přečetl prohlášení svého klienta a naznačil, jakým způsobem se bude Pistorius hájit. Steenkampovou prý zastřelil omylem, protože ji považoval za zloděje. "Šel jsem ozbrojený ke koupelně, abych chránil Reevu i sebe," uvedl sportovec s podkolenními amputacemi v prohlášení.

12:00 Účastníci soudního procesu mají hodinovou pauzu na oběd.

11:07 Oscar Pistorius dnes v úvodu soudního procesu odmítl vinu ve všech bodech obžaloby. Jednání začalo o hodinu a půl později oproti plánovaném startu kvůli absenci jednoho tlumočníka z afrikánštiny. Ze síně byla vyvedena žena, která se domáhala rozhovoru se soudkyní.

Zavraždil atlet přítelkyni záměrně? Soud právě začal!
Video se připravuje ...

Tak kdy to začne? Proces s hendikepovaným atletem Oscarem Pistoriusem se zpozdil kvůli nepřítomnosti tlumočníka.Foto EPA
10:35 S médii se zatím bavila jen matka Steenkampové June. "Chci se na Oscara podívat, pohlédnout mu do očí a sama si udělat jasno o tom, co Reevě udělal. Ať soud rozhodne jakkoliv, budu ochotná mu odpustit, ale napřed mi musí pohlédnout do očí a vidět bolest, kterou mi způsobil," řekla.

10:25 Jednání nezačalo ani hodinu a půl po původně plánovaném startu údajně kvůli absenci jednoho tlumočníka. Začátek ostře sledovaného procesu vysílá živě několik televizních stanic včetně speciálního kanálu, který se mu bude věnovat 24 hodin denně. Nad soudní budovou podle agentury AP dokonce krouží dron s kamerou.


Den svatého Valentýna už pro Oscara Pistoria těžko někdy bude mít romantický podtext. Před rokem právě v tento den ve svém domě v Pretorii přes dveře koupelny čtyřikrát vystřelil na svou přítelkyni Reevu Steenkampovou, která po třech zásazích krátce na to zemřela.

„Žádná slova nemohou vystihnout mé pocity z té zničující nehody, která způsobila tolik bolesti všem, kteří Reevu milovali, a stále milují,“ napsal Pistorius na své webové stránky před dvěma týdny při ročním výročí incidentu.

Ode dneška však bude na soudkyni Thokozile Matildě Masipaové, aby na základě svědectví a důkazů posoudila, zda se v Pistoriově domě opravdu udála tragická nehoda, nebo šlo o úkladnou vraždu, za což by viníkovi hrozilo doživotí, v případě přiznání zvláštních okolností minimálně 25 let za mřížemi.

Šlo o lupiče?


Obhajoba se bude snažit dokázat, že Pistorius na Steenkampovou střílel v domnění, že šlo o lupiče, který se v noci vloupal do jeho domu. Za zabití z nedbalosti by mu hrozilo až patnáct let, mohl by ale také vyváznout bez trestu odnětí svobody.

„Všiml jsem si otevřeného okna a zjistil jsem, že vetřelec je na toaletě,“ vypověděl Pistorius. „Vystřelil jsem na dveře a zakřičel jsem na Reevu, aby zavolala policii. Neodpovídala. V ložnici byla tma, a když jsem přišel k posteli, zjistil jsem, že tam Reeva nebyla.“

V Jižní Africe je velká kriminalita a ozbrojené útoky jsou tam časté. Pistorius vypověděl, že zbraň, kterou zastřelil svou přítelkyni, měl z obav o svoje bezpečí v noci u postele.

Později vyšlo najevo, že je nadšeným sportovním střelcem a minimálně dvakrát střílel na veřejnosti, jednou skrz otevřenou střechu svého auta, podruhé, když jeho zbraň omylem spustila v restauraci.

Hvězda s pohnutým příběhem


Pistorius byl v posledních letech jednou z největších hvězd světové atletiky, přestože ve své disciplíně v běhu na 400 metrů nepatřil k nejužší světové špičce. Na vrchol mediální pozornosti ho dostal jeho lidský příběh.

Narodil se bez lýtkových kostí a v jedenácti měsících mu byly obě nohy amputovány pod koleny. Pistorius však běhal díky karbonovým protézám a v posledních deseti letech se stal šestinásobným paralympijským šampionem.

Po dlouhém právním boji získal právo závodit se zdravými atlety. Na mistrovství světa 2011 v Tegu získal stříbrnou medaili jako člen jihoafrické čtvrtkařské štafety a závodil i na olympijských hrách v Londýně.

S blonďatou modelkou Reevou Steenkampovou tvořili veřejně populární pár. Vloni 14. února se ale všechno zvrtlo. A obžaloba se bude snažit soudkyni přesvědčit, že Pistorius skrz dveře koupelny střílel s úmyslem svou přítelkyni zabít.

Boj právníků začíná


Pistorius vsadil na nákladný tým právníků, který obsahuje forenzního analytika nebo experta, který se zaměřuje na rekonstrukci místa činu prostřednictvím animace.

Šéfem obhajoby bude Barry Roux, právník s třicetiletou praxí, známý pro své jasně červené kravaty, kterému se policejní argumenty už podařilo zpochybnit do té míry, že byl odvolán původní vyšetřovatel Hilton Botha.

Rouxovým asistentem bude Kenny Oldwage, který dosáhl zprošťujícího rozsudku pro osobního strážce Sizwe Mankazanu, který v roce 2010 řídil auto při tragické nehodě vnučky Nelsona Mandely.

Státní prokurátor Gerrie Nel bude zřejmě upozorňovat na slabá místa obhajoby. Mezi ně patří otázky, proč by se údajný zloděj zavíral na záchodě, proč si Pistorius nevšiml, že jeho přítelkyně není v posteli, a jak to, že mu neodpověděla, když na ni volal.

Klíčový může být také osud několika telefonů, které se našly na místě činu. Pistoriusúdajně ani z jednoho ze svých čtyř telefonů nezavolal pomoc a na jednom z nich si krátce před incidentem prohlížel pornografické stránky. Podle obhajoby však Pistorius zavolal pomoc z telefonu číslo pět.

Soud bude na místě sledovat Steenkampové matka June, naopak nezúčastní se její otec Barry, který se zotavuje z mrtvice, kterou utrpěl během čtení článku o blížícím se procesu.



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud