24. července 2014 • 12:14

Dvořák o šampionovi Sýkorovi: Se Šebrlem jsme proti němu byli dětátka

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slavná tradice českého desetiboje pokračuje v devatenáctiletém mladíkovi Jiřím Sýkorovi. Nový juniorský mistr světa potvrdil postavení favorita a znovu vylepšil juniorský národní rekord, který už dřív v sezoně sebral Tomáši Dvořákovi. „S Romanem Šebrlem jsme mu v tomhle věku nesahali po kotníky,“ říká Dvořák.



Vítězný duch Roberta Změlíka, Tomáše Dvořáka či Romana Šebrle je opět tady. Talentovaný desetibojař Jiří Sýkora suverénně vyhrál juniorské mistrovství světa v americkém Eugene a vytvořil historicky nejlepší výkon v juniorském desetiboji 8135 bodů. Světový rekord ale drží Thorsten Voss z NDR, který v roce 1982 nasbíral 8397 bodů v mužském desetiboji, tedy s vyššími překážkami a těžší koulí.

„Jel jsem sem s tím, že bych chtěl určitě zlatou medaili. To se mi nakonec podařilo, i když to bylo dva dny a dost nervů k tomu,“ říkal Sýkora. „Určitě to mohlo být lepší. Škoda, že to nebyl světový rekord. Ale na to se za pár let nikdo ptát nebude. Slibuju, že udělám všechno pro to, aby to bylo v dalších letech lepší. Doufám, že ukážu český desetiboj na nejvyšších příčkách.“

Sýkora k tomu má ty nejlepší předpoklady. Devatenáctiletý borec z Třebíče pod vedením trenéra Pavla Svobody už letos v zimě překonal juniorský národní rekord v sedmiboji, který držel současný tyčkař Jan Kudlička. V létě pak každým závodem posunuje bývalý juniorský rekord Tomáše Dvořáka. Objevil se nový Šebrle, Změlík či Dvořák?

„Já si myslím, že se objevil nový Sýkora, protože v tomhle věku jsme mu nesahali po kotníky. Teda po kotníky snad jo…“ hodnotí Dvořák. „Předpoklady rozhodně má. Je i vývojově trošku jinde, než jsem byl já nebo Roman. Rezervy tam má. Těžko povědět, jak moc mu to strmě půjde nahoru. Už jsou to výkony fakt jak řemen. My jsme byli oproti němu v devatenácti letech ještě taková děťátka.“

Sýkorovou výhodou je vyrovnanost všech disciplín. Na šampionátu v Eugene ho nerozhodila ani událost v dálce, kde mu rozhodčí nejdřív naměřili úžasný výkon 798 centimetrů a pak ho vzali zpět.

„Sledoval jsem to na internetu a vyhecoval jsem půlku Prahy, jaké je to zvíře. Nakonec to přezkoumali na videoměření. Ale já jsem tomu uvěřil. On to v sobě má,“ líčí Dvořák.

„V dálce byly zmatky, dost mě to rozhodilo. A předtím m iještě promáchli hráběmi před očima, což bylo také nepříjemné,“ řekl Sýkora. „Ale druhý den jsem pro to dokázal udělat všechno, abych celkový součet měl lepší než před dvěma měsíci na mistrovství republiky. Bylo to přesně o sto bodů.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud