18. ledna 2013 • 12:21

Armstronga kritizují osobnosti. Za své lži by měl trpět, uvedl Djokovič

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

REAKCE OSOBNOSTÍ | Přiznání bývalého cyklisty Lance Armstronga k dopingu v televizním pořadu moderátorky Oprah Winfreyové vyvolalo salvu reakcí. K jeho první části exkluzivního rozhovoru se vyjadřují zástupci antidopingové federace či známé osobnosti. Do cyklisty se nevybíravě pustil i tenista Novak Djokovič, aktuální světová jednička a přemožitel Radka Štěpánka.



Jednačtyřicetiletého Texasana by rádi vyslechli zástupci Americké antidopingové agentury USADA. Ta doufá, že to, čeho se dočkali diváci po celém světě prostřednictvím televizního přenosu, zazní z Armstrongových úst ještě jednou - pod přísahou.

"Lance Armstrong konečně připustil, že jeho cyklistická kariéra byla postavena na mocné kombinaci dopingu a lži," uvedl v tiskovém prohlášení šéf USADA Travis Tygart krátce po uvedení televizní show, jejíž druhá část bude odvysílána v noci na sobotu SEČ.

"Jeho přiznání, že v průběhu své kariéry dopoval, je jen malým krokem správným směrem," podotkl Tygart. "Ale pokud je upřímný v touze po nápravě svých chyb z minulosti, bude vypovídat o plném dosahu svých dopingových aktivit," věří Tygart.

"Cyklistiku miluju a vím, že lidé mě vidí jako někoho, kdo tento sport zneuctil," připustil v rozhovoru Armstrong. "Kdybych mohl, pokud by tu bylo něco takového jako 'komise pravdy a usmíření' a já bych byl pozván, budu prvním, kdo do těch dveří vejde," uvedl Armstrong.

"Je to důležitý krok směrem k napravení škod v cyklistice, které spáchal," konstatoval po odvysílání rozhovoru Pat McQuaid, prezident Mezinárodní cyklistické unie UCI, která čelí obviněním, že o Armstrongově dopingu věděla a kryla ho.

Podvedl úplně každého, tvrdí prezident WADA

Armstrong v interview uvedl, že že neměl pocit, že podvádí, když vítězil na Tour s pomocí dopingu. Dopovat mu prý přišlo stejně samozřejmé jako nafukovat galusky a doplňovat vodu do lahví.

"Mýlil se. Podváděl a pro jeho jednání není omluvy. Bere mu to jakoukoliv důvěryhodnost," řekl prezident Světové antidopingové agentury WADA John Fahey.

"Podvedl úplně každého na celé planetě, včetně nás," prohlásil bývalý australský spurtér Robbie McEwen, vítěz 12 etap na Tour de France. Zdůraznil, že Armstrongovi nikdy nepromine.

"Jako každý jsme i my chtěli věřit, že Tour byla čistá. Všichni jsme tam v horách trpěli a člověk si chtěl myslet, že on (Armstrong) pouze pracoval a trénoval ještě více než my ostatní," řekl McEwen a zcela odmítl jakékoliv Armstrongovy omluvy.

"Problém lidí jako je Lance je ten, že si myslí, že to dělá každý. A proto to musí dělat také. Ve skutečnosti ale nikdo další nic takového nedělá," uvedl McEwen.

Armstronga sepsul i Djokovič

Armstronga odsoudila i světová tenisová jednička Novak Djokovič. "Za své lži by měl trpět dlouhá léta," prohlásil Srb po dnešní výhře nad Radkem Štěpánkem na Australian Open.

Lance Armstrong odpovídá na otázky Oprah Winfreyové. V jejím pořadu se přiznal k dopinguFoto Reuters

"Ztratil jsem hodně víry v cyklistiku. Je ostudou pro sport mít v něm někoho takového. Podvedl všechny lidi na světě svou kariérou, i svým životním příběhem," připomněl Djokovič Armstrongovu gloriolu neporazitelného šampiona, který překonal rakovinu varlat. Armstrongova slova o tom, že k vítězstvím doping potřeboval, naštvala jeho krajana Grega LeMonda.

Podle trojnásobného vítěze Tour de France let 1986, 1989 a 1990 neoprávněně ubírají na lesku ostatním šampionům. "Armstrong zničil každého, kdo byl v cyklistice úspěšný. Štve mě, když slyším, že nemůžete Tour vyhrát bez dopingu," řekl pro cyclingnews.com.

LeMond prohlásil, že Armstrong by bez dopingu nemohl Tour nikdy vyhrát, protože byl jen průměrně talentovaný.

"Kdyby dal Floydu Landisovi a Tyleru Hamiltonovi stejné věci, co sám používal, nikdy by Tour nevyhrál. Porazili by ho," uvedl s odkazem na dva jiné dopingové hříšníky.

Nevytáhl nic z klobouku, kritizuje bývalý kolega

Armstrongův bývalý týmový kolega ze stáje Motorola Phil Anderson přiznal zklamání z toho, co v pořadu zaznělo, byť připustil, že je dobré konečně slyšet přiznání od Armstronga samotného.

"Nebylo to, co jsem očekával. Zatím prostě nevytáhl nic z klobouku. Nebylo tam nic, co by už předtím neuniklo do světa, nebo co bychom se nedočetli v Hamiltonově knize. Možná tedy zítra," řekl Anderson.

Kromě Armstronga šlo o významný okamžik kariéry i pro osmapadesátiletou moderátorku Winfreyovou. Její současný profesní kousek je přirovnáván k roku 1993, kdy přesvědčila k rozhovoru zpěváka Michaela Jacksona, jenž předtím 14 let televizní rozhovory odmítal.

Tehdy sledovalo její show přibližně 90 milionů lidí. Také tentokrát šlo o desítky milionů diváků, kteří měli i prostřednictvím internetu možnost sledovat Armstrongovo přiznání ve 140 zemích světa.

Lance Armstrong odpovídá na otázky Oprah Winfreyové. V jejím pořadu se přiznal k dopingu
Lance Armstrong odpovídá na otázky Oprah Winfreyové. V jejím pořadu se přiznal k dopingu

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud