18. ledna 2013 • 03:14

DOPOVAL JSEM! Lance Armstrong se přiznal před celým světem

Autor: iSport.cz, ČTK, pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bývalý cyklista Lance Armstrong se v televizním rozhovoru s Oprah Winfreyovou přiznal k dopingu. V pořadu, který začal ve 3:00 středoevropského času uvedl, že podváděl i při všech sedmi svých triumfech v proslulém závodu Tour de France. Doping přitom dlouhá léta předtím popíral.



Na nejdůležitější odpovědi nebylo třeba čekat dlouho. Winfreyová se padlé legendy cyklistického sportu na doping zeptala hned v úvodu rozhovoru. Armstrong jí na otázky k této problematice odpovídal ano, nebo ne. Během několika minut se přiznal ke všemu, co vždy předtím vehementně označoval za lži.

Bral nepovolené prostředky ke zlepšení sportovního výkonu? "Ano."

Užíval krevní doping EPO a krevní transfuze? "Ano."

Dopoval na Tour de France, kterou ovládl v letech 1999 až 2005? "Ano."

Na otázku Winfreyové, zda bylo možné vyhrát Tour bez užívání zakázaných prostředků, odpověděl Armstrong také jasně. "Ne v této generaci. Já celou tu kulturu nevymyslel, ale ani jsem se ji nesnažil zastavit."

Lance Armstrong odpovídá na otázky Oprah Winfreyové. V jejím pořadu se přiznal k dopingu
Lance Armstrong odpovídá na otázky Oprah Winfreyové. V jejím pořadu se přiznal k dopingu

"Nejsem tady, abych obviňoval ostatní. Hlavně chci objasnit vlastní chyby. Nemůžu říct, že všichni dopovali," řekl Armstrong.

S EPO sportovec, který si v minulosti kromě úspěchů na trati získal srdce fanoušků po celém světě i díky úspěšnému boji s rakovinou varlat, prý začal v polovině 90. let. "Mým koktejlem bylo jenom EPO, transfúze a testosteron, jehož braní mi paradoxně přišlo ospravedlnitelné, protože jsem ho kvůli své minulosti, kvůli rakovině varlat, měl málo," řekl Armstrong.

Armstrong: Nikoho dalšího jsem k dopingu nenutil

Armstrong se však během rozhovoru také bránil. Odmítl třeba obvinění svých bývalých týmových kolegů Floyda Landise a Tylera Hamiltona, že je nutil brát doping. "Představa, že k tomu byl někdo nucen anebo že na někoho byl vyvíjen tlak, neodpovídá pravdě," řekl. Uvedl také, že při svém comebacku v letech 2009 až 2011 již nedopoval.

Legenda se defitivně zhroutila. Armstrong řekl, že jeho "mytický, dokonalý" příběh byl jedna velká lež. Zároveň připustil, že jeho přiznání přichází pozdě. "Je to jen moje chyba," podotkl.

VIDEO | Úvod rozhovoru s Oprah Winfreyovou. Armstrong odpovídá ANO na otázky týkající se dopingu

Informace o tom, že se jednačtyřicetiletý Armstrong ke svému prohřešku doznal, unikla již v pondělí, kdy s ním Winfreyová rozhovor předtočila. Winfreyová ho rozdělila na dvě části. První se ve Spojených státech vysílá v noci na dnešek, druhá v noci na sobotu.

Armstrong kvůli dopingu čelí řadě žalob a také nebude pozván na dojezd letošní Tour v Paříži, kam jsou tradičně zváni všichni cyklisté, co dokázali v minulosti závod dokončit. O tituly již před časem přišel. Dostal také doživotní distanc v cyklistice.

VIDEO | Celý rozhovor s Armstrongem

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud