21. července 2014 • 12:00

Trofej pro vítěze z českých skláren

Prezentace klienta
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejslavnější závod, který chce vyhrát každý cyklista. Taková je Tour de France. Také po skončení letošního ročníku závodu převezmou držitelé všech čtyř trikotů trofeje vyrobené v České republice. Křišťálové poháry ručně vyfoukali a vybrousili skláři společnosti Lasvit v Novém Boru. Stejně jako v minulých letech trofeje navrhl tým ŠKODA Designu a zhotoveny byly českými skláři společnosti Lavsit. Elegantní trofeje symbolizují dynamiku a preciznost.



Křišťálové klenoty

Zadavatelem byla Škoda Auto jako hlavní partner závodu. Realizaci obstarala společnost Lasvit, která si během několika let získala pozici světového lídra v oblasti návrhu a produkce světelných plastik z křišťálového skla. "Tvar trofeje symbolizuje dynamiku závodu, kdy jsou na startu síly vyrovnané a všichni se mohou stát vítězem. Pak následuje průběh a stupňující se napětí, po kterém přijde závěr, tedy vrchol, kde se oddělí jen ti nejlepší," říká Peter Olah, designér trofeje ze Škody Auto.

Těšit se na zbrusu nové trofeje mohou celkový vítěz ve žlutém, nejlepší jezdec do 25 let s bílým trikotem, nejlepší sprinter se zeleným trikotem a nejlepší vrchař s trikotem puntíkovaným.

Foto Tour de France

 

Nejlepší cyklisté letošního ročníku převezmou trofeje vyrobené z jednoho kusu ručně foukaného a následně ručně broušeného křišťálového skla. Každá trofej váží téměř čtyři kilogramy a je vysoká přes 60 centimetrů. Vyfoukání a precizní ruční vybroušení čtyř trofejí zabralo sklářům hodiny práce. Technika výroby takového klenotu je natolik náročná, že minimální chybu nelze opravit a ani jinak vzít zpět.

„To, že vítězové slavné Tour de France budou držet v rukou trofej z dílny českých sklářů, se začíná stávat tradicí a jsem za to velmi rád. Jsme hrdí na to, že se nám podařilo být ke všemu součástí jubilejního stého ročníku tohoto závodu," říká Leon Jakimič, zakladatel společnosti Lasvit.

101. ročník Tour de France se jede od soboty 5. července do neděle 27. července a tvoří jej 21 etap o celkové délce 3 664 kilometrů.

Na video o výrobě poháru se můžete podívat ZDE!

Články odjinud


Články odjinud