12. května 2017 • 18:18

Ewan na Giru ovládl spurt a slaví první triumf, v růžovém zůstává Jungels

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Australský cyklista Caleb Ewan vyhrál sedmou etapu Gira d'Italia. Premiérový triumf v závodě vybojoval v těsném spurtu před Kolumbijcem Fernandem Gaviriou a Samem Bennettem z Irska. V růžovém dresu lídra průběžného pořadí bude dál pokračovat Gaviriův týmový kolega ze stáje Quick-Step Bob Jungels z Lucemburska.



Dvojnásobný mistr světa z dráhy Gaviria útočil v závěru poklidné rovinaté etapy, kterou zdramatizovala až koncovka plná ostrých zatáček v úzkých ulicích, na třetí triumf v jubilejním 100. ročníku Gira. V rozhodujících chvílích ale zůstal zavřený za německým spurterem Andrém Greipelem. Souboj s Ewanem nakonec na cílové pásce prohrál o necelou polovinu předního kola.

Nejlepší z trojice Čechů Jan Hirt dojel do cíle na 71. místě se ztrátou jedenácti sekund za hlavním pelotonem a celkově je šestatřicátý. Jeho stájový kolega z CCC Michal Schlegel dnes nabral půlminutové manko. Jan Bárta, jenž v posledních kilometrech pomáhal vypracovat dobrou pozici pro sprinterskou hvězdu Bory Sama Bennetta, zaostal na 141. místě o minutu a půl.

Po rovinatých dojezdech čekají peloton o víkendu kopcovité koncovky. V sobotní osmé etapě ještě budou mít v krátkém prudkém cílovém stoupání šanci sprinteři, v neděli by ale mohla přijít chvíle vrchařů včetně favoritů na celkové prvenství Vincenza Nibaliho či Naira Quintany. Devátá etapa vyvrcholí výjezdem na 1665 m vysoký Blockhaus, nejprudší pasáže mají sklon až 14 procent.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 7. etapa (Castrovillari - Alberobello, 224 km):
1. Ewan (Austr./Orica) 5:35:18, 2. Gaviria (Kol./Quick-Step), 3. Bennett (Ir./Bora), 4. Greipel (Něm./Lotto), 5. Stuyven (Belg./Trek-Segafredo), 6. Gibbons (JAR/Dimension Data), 7. Battaglin (It./LottoNL), 8. Selig (Něm./Bora), 9. Catevič (Rus./Gazprom), 10. Nibali (It./Bahrajn Merida) všichni stejný čas, ...71. Hirt -11, 126. Schlegel (oba ČR/CCC) -32, 141. Bárta (ČR/Bora) -1:32.

Průběžné pořadí: 1. Jungels (Luc./Quick-Step) 33:56:07, 2. Thomas (Brit./Sky) -6, 3. A. Yates (Brit./Orica), 4. Nibali, 5. Pozzovivo (It./AG2R), 6. Dumoulin (Niz./Sunweb), 7. Quintana (Kol./Movistar), 8. Mollema (Niz./Trek-Segafredo), 9. Amador (Kost./Movistar), 10. Van Garderen (USA/BMC)) všichni -10, ...36. Hirt -6:29, 87. Schlegel -24:52, 163. Bárta -52:51.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud