14. ledna 2017 • 13:06

Desítka unikla. Prokop dojel na Dakaru jedenáctý, motocyklista Klymčiw dvanáctý

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Francouzský rekordman Stéphane Peterhansel potřinácté vyhrál Rallye Dakar, z toho posedmé kraloval kategorii automobilů. Martin Prokop obsadil 11. místo, životní výsledek zajel také dvanáctý motocyklista Ondřej Klymčiw.



Jednapadesátiletý obhájce loňského prvenství Peterhansel porazil devítinásobného mistra světa v rallye Sébastiena Loeba o více než pět minut. Třetí skončil další Francouz Cyril Despres.

Prokop obsadil 11. místo. Po dvou předchozích etapových umístěních v elitní desítce mohl pomýšlet i na celkovou desátou pozici, nakonec za ní ale zaostal o pět minut a 21 sekund. Loni byl čtrnáctý.

V závěrečné 12. etapě se jezdcům měřil čas jen na úseku dlouhém 64 kilometrů. Peterhansel prohrál s vítězem etapy Loebem o 19 sekund, s udržením celkové první příčky ale neměl žádné potíže.

Klymčiw obsadil v konečném pořadí 12. místo, což je na Dakaru rovněž jeho životní maximum. Minulý ročník pro něj skončil po pádu vážným zraněním, při předloňské premiéře v Jižní Americe obsadil 20. místo. Český jezdec v závěru útočil i na umístění v elitní desítce, ale nakonec na ni ztratil necelé čtyři minuty.

Kategorii motocyklů poprvé vyhrál britský závodník Sam Sunderland. Zvítězil s náskokem 32 minut před Rakušanem Matthiasem Walknerem, třetí místo uhájil Španěl Gerard Farres. Kategorii čtyřkolek suverénně vyhrál Rus Sergej Karjakin, Zdeněk Tůma obsadil dvanácté místo.

Loprais s tatrou po loňském vyřazení hned v první etapě tentokrát popáté v kariéře soutěž dokončil, poprvé se ale nedočkal etapového prvenství; nejlépe letos dojel čtvrtý hned v úvodním dnu. Jeho maximem je celkové třetí místo z roku 2007, předloni byl čtvrtý a k tomu má dvě šestá místa.

Macík s liazkou při třetím startu výrazně vylepšil loňský výsledek (19. místo) a na šest příček se přiblížil rekordu svého otce z roku 2010. Také jeho maximem v tomto ročníku bylo čtvrté místo, v elitní desítce dokončil čtyři poslední etapy.

Jediný český triumf mezi piloty vybojoval v Jižní Americe Martin Kolomý v úvodní etapě. Lopraisův týmový kolega z Buggyry ale později doplatil na technické problémy a skončil patnáctý.

Kategorii ovládl podruhé v kariéře Rus Eduard Nikolajev s kamazem. I díky čtyřem etapovým prvenstvím navázal na rok 2013, jako mechanik se podílel i na vítězství Vladimira Čagina v roce 2010.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud