Jiří Uhlíř
18. srpna 2009 • 10:22

Abraham: V Brně se už Moto GP nemusí jet

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dvaadvacetiletá tradice se může přerušit. Pro příští rok se zvedne finanční poplatek za závody MotoGP. A to o sto procent, což dělá rozdíl v řádech desítek milionů korun. Organizátoři brněnské motocyklové Velké ceny na to však nemají dostatečné prostředky.



„Protože jsme jediný okruh na světě, kterému nepřispívá stát.
Příští rok budeme mít problémy,“ říkal Karel Abraham starší, majitel Masarykova okruhu.

Je to největší sportovní akce v Česku. Několik let po sobě na Grand Prix České republiky přišlo přes dvě stě tisíc diváků. Silniční motocyklová elita se však už v Brně nemusí prohánět. „Poplatek, kterým se získává Grand Prix, je hodně vysoký. Všude ve světě se na tom podílí stát. Podotýkám, že všude. I na formuli 1. A my jsme od státu nedostali ani korunu. Docela se příštího roku bojím,“ stěžoval si Karel Abraham starší.

Zajišťovací poplatek na královskou kubaturu MotoGP se dramaticky zvýší. Konkrétně o sto procent. „A my nejsme ve stavu to ufinancovat. O největší akci pořádanou v České republice můžeme velice rychle přijít,“ tvrdil Abraham.

Karel AbrahamFoto ČTK


A zájemců o pořádání mistrovství světa je dost. Minimálně deset. A podle Abrahama jsou všichni velmi silní, protože mají státní garanci. „Mezi kandidáty je Mexiko a Brazílie. Teď se dostavěl nový okruh ve Španělsku.
Mají už certifi kaci na formule 1 a MotoGP. A čekají na chybu jednoho z okruhů.“ A kolik taková přihláška o MotoGP stojí? Podle slov šéfa týmu Cardion AB Motoracing prý opravdu moc. „Několik milionů eur,“ nekonkretizoval Abraham.

„Ale výnos na nepřímých daních za tři závodní dny může být tak deset milionů korun. Z toho čísla však nemůže vycházet. Je to zisk z benzínu, dálničních známek a vstupenek...“ Proto by se Abraham divil, kdyby o Grand Prix České republiky neměl stát zájem. Akci sleduje přes 300 milionů lidí v televizi po celém světě. A s brněnským závodem je také hodně věcí svázaných. Na několik dní se zvýší turistika, naplní se hotely a restaurace. „Přitom hodně podniků zvedá na dané dny ceny a nestojí je to vůbec nic. Nepřispívají,“ popsal Abraham.

Čeští motocyklisté Lukáš Pešek (vlevo) a Karel AbrahamFoto ČTK


Brněnský okruh patří k jednomu z nejlepších na světě. To potvrdil i Vito Ippolito, prezident FIM, který dorazil tento víkend do Brna na závod MS. „A byl nadmíru spokojený. Španělská společnost Dorna Sports, promotér MotoGP, tvrdila, že jsme v této době nejlepší. A pochvalu máme i ze světa,“ dodal Abraham.

S organizací problém není. Největším úskalím jsou poplatky. A ty doposud platila Abrahamova firma. „Od státu bychom potřebovali částku, která by nepřesáhla sto milionů. Ten, kdo by splatil zajišťovací poplatek, by se pak mohl stát titulárním sponzorem. A peníze by se státu vrátily,“ plánoval Abraham.

Podle jeho zkušeností je většina závodů v mínusu. Ale když se na daném okruhu jezdí závody MS, jsou pak různé společnosti ochotné si ho pronajímat. „Je to pro ně prestižní. Proto k nám letos přijede tým Ferrari,“ potvrdil otec závodníka Karla Abrahama mladšího, jezdce kubatury do 250 ccm.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud