Ivo Pospíšil
11. července 2014 • 16:18

Výročí s puncem bitvy: Startuje 41. ročník Rallye Bohemia

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V letošní sezoně ho už o český mistrovský titul neobere. Ale že by se od něj chtěl nechat porazit na vlastním panství? Ani náhodou. V bitvu úřadujícího mistra Evropy Jana Kopeckého a posledního domácího šampiona Václava Pecha se změní dnes startující 41. ročník Bohemia Rallye. „Pro Vaška by to byl sen tady vyhrát. Snad se mu to nepovede,“ směje se Kopecký a do boje vyrazí i s Fabií ve staronovém hávu. Deník Sport nabízí pět největších taháků tradiční soutěže.



KOPECKÝ PROTI PECHOVI

Když se ti dva potkají na trati, je vždy o napínavou bitvu postaráno. Vloni bojovali do posledního závodu o mistrovský titul, letos svou bitvou o sekundy okořenili Rallye Český Krumlov a nyní se Václav Pech s Janem Kopeckým střetnou i na Bohemce. „Pokusíme se jich držet, ale říkat, že je můžeme porazit, by bylo troufalé,“ říká opatrně Pech. Ten plně využívá, že se jeho sok z tovární škodovky tento rok soustředí na Asijsko-pacifický šampionát a v rámci MMČR vyhrál tři podniky ze čtyř. Jeho náskok v čele čítá 125 bodů a míří za šestým titulem. Zastaví domácí Kopecký jeho sérii?

306 – tolik bodů má v čele MMČR Václav Pech. Před Janem Kopeckým, který však letos nastupuje jen v určitých podnicích, má náskok 281 bodů.

STO TISÍC FANOUŠKŮ

23 diváckých míst, 1500 pořadatelů a až sto tisíc fanoušků. Po zlínské Barum Rallye není v Česku navštěvovanějšího rallye podniku, než je Bohemia Rallye. Hranici sta tisíc diváků chtějí pořadatelé atakovat i letos. S tím však bude poutána i zvýšená pozornost na bezpečnost. Při vjezdu do obcí budou proto instalovány zpomalovací retardéry a části tratě budou děleny do diváckých míst nebo zakázaných zón. „Žádáme diváky o přísné dodržování pokynů pořadatele,“ upozorňují organizátoři. V případě neukázněnosti diváků totiž může být rychlostní zkouška po konzultaci zrušena.

23 – tolik diváckých míst bude k dispozici při Rallye Bohemia.

FABIA V RETROHÁVU

Zapomeňte na klasickou zelenobílou Fabii, s níž Jan Kopecký vloni ovládl mistrovství Evropy. Nastal čas na unikát. Při příležitosti čtyřicátého výročí Bohemia Rallye vyrazí všichni piloti tovární škodovky s retrodesignem z roku 1974. Tedy s červenobílými barvami, jaké kdysi vezly modely Škoda 180 RS. „Je skvělé si připomínat tu vynikající historii,“ kvitoval to Kopecký, který se po účasti v šotolinové APRC těší zase na asfaltové rychlostní zkoušky a člen představenstva Škody Frank Welsch dodává: „Vytváříme tímto most mezi minulostí a současnými sportovními modely.“

1974 – v tomto roce se prvně konala Rallye Bohemia.

ZAHRANIČNÍ RYCHLÍCI

Zasáhne do českého duelu Kopecký vs. Pech i někdo jiný? Ze zahraničních pilotů dostane prostor hned pětice účastníků, mezi nimiž bude největší hvězdou Němec Sepp Wiegand, týmový kolega Jana Kopeckého z tovární škodovky a třetí muž letošního mistrovství Evropy. „Tím, že jsem byl v Severním Irsku a Belgii dostal na stupně vítězů, jsem ukázal, že jezdím stále lépe. Chci to dokázat i v Česku,“ vzkázal. Vybraných úseků Bohemia Rallye se zúčastní i další dravec Škody, Esapekka Lappi, který poprvé vyzkouší přeplňovaný motor 1,6 litru pro nový speciál Fabia R5.

5 – tolik zahraničních pilotů nastoupí v Rallye Bohemia.

PRŮJEZDY NOCÍ I MĚSTEM

Show na úvod a ve finiši. Letošní Bohemia Rallye nebude totiž jen o deseti rychlostních zkouškách v přírodě (dnešní večerní proběhnou za použití světelných lamp), ale také dvou zvláštních průjezdů Mladou Boleslaví. „K našemu městu tato soutěž patří, a proto jsme se rozhodly, že pojedeme hned dvě divácky atraktivní městské zkoušky. Vloni měly u diváků i jezdců úspěch, takže jsme jim vyšli vstříc,“ říká předseda organizačního výboru soutěže Pavel Dušánek. Jízda v ulicích tak nahradí tradiční, ale letos vynechanou superspeciálku na okruhu v Sosnové.

12 – tolik rychlostních zkoušek se koná v Rallye Bohemia.

Máme spoustu bezpečnostních opatření, ujišťuje ředitel Rallye Bohemia
Video se připravuje ...

Program:

PÁTEK:

1 RZ Staroměstská (Staroměstské náměstí – letiště): 7,57 km

Časy průjezdu: 18.33. Uzavírka: 16.30 – 23.00

2/4 RZ Lobeč (Bezdědice – Skramouš): 11,00 km

Časy průjezdu: 19.24, 22.06. Uzavírka: 17.30 – 00.30

3/5 RZ Vinec (Skalsko – Vinec): 16,83 km

Časy průjezdu: 19.52, 22.34. Uzavírka: 18.00 – 01.00

SOBOTA:

6/9 RZ Chloudov (Dlouhý – Lišný): 7,52 km

Časy průjezdu: 9.25, 13.40. Uzavírka: 7.25 – 16.00

7/10 RZ Šumburk (Desná – Desná): 16,23 km

Časy průjezdu: 10.09, 14.24. Uzavírka: 8.00 – 16.30

8/11 RZ Sychrov (Rychnov – Sychrov): 19,70 km

Časy průjezdu: 11.00, 15.15. Uzavírka: 9.00 – 17.30

12 RZ Bondy (Bondy centrum Mladá Boleslav): 2,47 km

Časy průjezdu: 17.10. Uzavírka: 13.00 – 20.00

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud