24. února 2014 • 10:30

Švédové zuří kvůli dopingu: Zničili nám sen, jen aby MOV měl bombu!

Autor: lah
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zuří, že jim zničili sen. Velké finále. Švédští hokejisté se těžko smiřují s dopingovým testem svého elitního centra Nicklase Bäckströma. Vadí jim především nevhodnost načasování oznámení nálezu, který se do hokejistova těla dostal z prášků na alergii. Seveřané v boji o zlato podlehli Kanadě 0:3.



Generální manažer švédské reprezentace Tommy Boustedt dvě hodiny před finále vyslechl zlou novinu: Nicklas Bäckström má problém. Ve vzorku jeho moči cosi není v pořádku.

Funkcionář musel svou hvězdu vyzvednout z kabiny, oba muži se posadili na kolo a vydali se do olympijské vesnice. Na místě se dočkali šokující zprávy, která hovořila o dopingu. Žádné steroidy. Pseudoefedrin.

Nebylo těžké se dopátrat, jak se do sportovcova těla dostal. Může za to maličkost, jejíž následky však vyústily ve sportovní katastrofu. Alergie léčená za pomoci notoricky známého prášku Zyrtec-D, který pomáhal šestadvacetiletému technikovi s rýmou.

Pseudoefedrin je světovou protidopingovou federací považován za nepovolenou látku, jakmile jeho koncentrace přeroste 150 mikrogramů na mililitr. Švédův vzorek odebraný ve středu po duelu se Slovinskem obsahoval 190 mikrogramů na mililitr.

Takže dvě hodiny před nejdůležitějším zápasem Her ztratili tre kronor i svého třetího elitního centra. Nejprve zranění vyřadila Henriky Sedina a Zetterberga. Pak přišla krutá stopka pro klíčového muže týmu a mužstvo se s tím vyrovnat nedokázalo. Prohra 0:3 o tom svědčí.

Smutný Bäckström na tiskové konferenci vedle klubového lékaře Björna Waldebacka. Smutný Bäckström na tiskové konferenci vedle klubového lékaře Björna Waldebacka.Foto EPA

„Je to jeden z netěžších dnů švédského hokeje. Za všechno může MOV,“ zuřil Boustedt. „Zničili velký sen našich fanoušků,“ pokračoval rozzlobeně. Nejvíce mu vadilo načasování. Pokud byl vzorek odebrán ve středu, proč ke zveřejnění výsledku došlo v tak nevhodnou chvíli?

„Bylo to šílené. A můj pocit je, že to bylo politické rozhodnutí. Kdybychom se to dozvěděli dva dny předem, nebylo by to tak strašné. Ale oni z toho chtěli udělat bombu, proto je tu teď plný sál novinářů a řešíme to,“ štvalo Švéda.

„Myslím, že museli mít výsledky už dříve. Ale čím později je zveřejnili, tím větší se dočkali pozornosti. Potřebují ukázat celému sportovnímu světu, jak tvrdě bojují s dopingem. Jenže tohle je jiný případ. Nicklas není podvodník,“ věřil Boustedt.

Švédská výprava se ještě snažila zvrátit vývoj situace pomocí apelu na IIHF, mezinárodní hokejovou federaci. Ačkoliv se dočkali uznání, že se jedná o nešťastnou náhodu, výsledek se zvrátit nepodařilo.

„Jsem si jistý, že netušil, že si bere s tím lékem nepovolenou látku,“ řekl Mark Aubry, šéfdoktor IIHF. „On je oběť a pevně za ním stojíme. Doping je strašná věc, jenže tohle není ten případ. Nijak by si nepomohl.“

Zajímavé je, že Bäckström byl v sezoně dvakrát testován v NHL a jednou mezinárodní dopingovou federací. Vždy byly jeho výsledky v pořádku. V zámořské lize navíc tato látka na seznamu nedovolených není.

„Jsem z toho hodně smutný. Prožil jsem v Soči dva perfektní týdny, byla to skvělá zábava. A pak jsem přišel o svůj možná největší zápas kariéry,“ litoval.

Jonathan Toews svým prvním gólem v Soči otevřel skóre.
Jonathan Toews svým prvním gólem v Soči otevřel skóre.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud