12. září 2017 • 13:00

Není malých rockenholí! Tata Bojs nahráli píseň o Jizerské 50

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sport jako umění prezentují organizátoři lyžařské Jizerské 50, jejíž další ročník se chystá na 16. - 18. února. Na závod s předstihem láká výstava umělců v Mánesu, vyšla kniha mapující padesátiletou historii závodu. A novinkou je také unikátní song kapely Tata Bojs, která kvůli lyžařskému svátku upravila svůj slavný hit Pěšáci.



„Jizerku máme rádi, před několika lety jsme v Liberci v rámci závodního víkendu hráli koncert a pamatuju si, že měl skvělou atmosféru. Ten nápad dát Pěšákům nový, zimní kabát se nám líbil a těšíme se, až novou verzi písně zahrajeme živě,“ vysvětluje frontman kapely Milan Cais.

„Původní téma písně jsou rockoví pěšáci, to jsme my. Trošku loseři, kteří se už třicet let pohybují v hudebním rybníčku a něco za námi je. Začalo vznikat malé, speciální, dílko. Vzniknul z toho minifilm.“

Sám Cais spolu s baskytaristou Mardošou si v klipu také zahráli. Cais si dokonce zahrál mladší verzi legendy Jizerské 50 Ladislava Míky, který nevynechal jediný z padesáti ročníků závodu. Ačkoli se natáčení nezdařilo podle předpokladů.

„Klip spočívá v tom, že já jsem pan Míka zamlada, pak se kouzlem proměním ve starého pana Míku. Pak nás pan Míka poslal do háje, potřeboval se soustředit na závod, který byl druhý den,“ líčil Cais.

Mardoša je zároveň autorem finální podoby textu.

„Co se týče běžkaření, nemám tolik znalostí ani zručnosti. Reálie jsem do sebe musel dostat,“ říká Mardoša. „Zároveň mě bavilo dopsat text, aby vyjadřoval myšlenku, že nadšení pro věc je důležitější než výsledek.“

S Jizerskou 50 se spojila také dvanáctičlenná skupina umělců (Rittstein, Cihlář, Vávra, Kohout, Franta, Tesaro, Anderlová, Komárek, Vones, Flejšar, Wagenknecht), kteří vytvořili kolekci obrazů, grafik, soch, kreseb a fotografií na téma Jizerská 50. Mezi nimi je i Jakub Flejšar, jeden z trenérů olympijské vítězky ve snowboardkrosu Evy Samkové.

„Záměrem bylo vytvořit kolekci uměleckých děl, která jsou inspirována Jizerskou 50, a oslavit tak jubilejní ročník tohoto závodu,“ říká Marek Tesař z agentury RAUL.

Vznikla také kniha pod názvem „Jizerská 50 Závod plný příběhů“, který mapuje historii závodu, který se běhá na památku horolezecké expedice, která v roce 1970 zahynula pod kamennou lavinou při zemětřesení na Huascaránu v Peru.

„Je to pomníček prvním padesáti letům. Je tam silná stopa horolezců, na tom jsme si dali hodně záležet,“ uvedl Tesař.

Do závodu už je v této chvíli přihlášeno 1500 lyžařů, do konce září mají zájemci možnost využít zlevněného startovného.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud