19. srpna 2015 • 15:27

Šok. Extrém na 1000 mil bude bez vítěze, rozhodli pořadatelé

Autor: frc
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vypadá to nemožně. Porušit pravidla v závodu, jehož filozofie je postavena na tom, že pravidla nepotřebuje. Přesto se to v letošním ročníku podniku Isoma 1000 Miles, extrémním ultramaratonu napříč územím bývalého Československa, stalo. Proto se organizátoři dodatečně rozhodli, že letošní pátý ročník nebude mít vítěze, jímž byl původně zásluhou penalizací Filip Degl.



Cyklista Filip Degl byl v červenci korunován jako šampion závodu Isoma 1000 Miles, který patří k náročnějším nonstop ultramaratonům v Evropě. Dnes už to ale neplatí. Organizátoři extrémního podniku, který vede nejnáročnějším terénem přes území bývalého Československa, se rozhodli, že ročník 2015 skončí bez vítěze.

Důvodem jsou penalizace Degla a také druhého v pořadí Jana Tyxy, vítěze ročníku 2013, kvůli porušení pravidel. To bylo definitivně posouzeno až poté, co pořadatelé ukončili akci a zkontrolovali všechny údaje na GPS více než stovky závodníků.

Závodníci se museli vypořádat s celou řadou překážetFoto Sport

Degl původně zvládl 1623 km se 40 km převýšením ze slovenské obce Nová Sedlice do Skalné u Chebu za úctyhodných 7 dní, 23 hodin a 32 minut. Pomohla mu k tomu i dvouhodinová bonifikace kvůli tomu, že musel mít nucenou pauzu v polovině závodu. Oficiální rychlostní rekord pro osm dní mu však nebyl uznán.

Pořadatelé totiž museli část závodu přetrasovat po bouřce v Jeseníkách, jež způsobila na původní trati polomy na ploše 70 kilometrů.

Degl navíc dodatečně dostal penalizaci pěti hodin za porušení pravidel. Nejdřív totiž opakovaně úmyslně chybně hlásil svou polohu. V posledních dnech, kdy se rozhodovalo o výsledku, navíc absolvoval část trati s kamarádem, což organizátoři posoudili jako nepovolenou podporu, která odporuje principům akce. Tyxa zase na jednom úseku nedodržel zákaz jízdy, proto mu byly k celkovému času připočteny tři hodiny.

Extrémní podmínky provází celý závodFoto Sport

„Zasáhla do toho kvůli počasí třetí moc a v tu chvíli se stal závod de facto neregulérním. Kdybychom nezměnili trasu, nikdo by nedojel do cíle, proto jsme museli konat,“ říká hlavní pořadatel Jan Kopka, sám extrémní biker, který v roce 2007 vyhrál brutální podnik Iditarod přes ledovou Aljašku. Tam jakékoliv porušení pravidel znamenalo diskvalifikaci a sebemenší chyba mohla způsobit smrt.

„Filozofie závodu je taková, že výsledek by měl být druhořadý. Abychom to dali dostatečně najevo, rozhodli jsme se, že letos vítěze nevyhlásíme.“ Degl, který pojal přípravu velmi profesionálně, v tréninku najezdil 30 tisíc kilometrů a jel vyloženě na výsledek, finální rozhodnutí nesl těžce. A to i přesto, že nešlo o žádnou cenu, ale hlavně o prestiž. „Z oficiálních zdrojů se dočtete překroucené pravdy na polopravdy. Kopka si vymýšlí,“ sdělil na facebooku.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud