11. října 2009 • 11:33

Brankář Buchta: U automatu jsem seděl i 20 hodin

Autor: Aleš Roll
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Další oběť výherních automatů. Český brankář Miloš Buchta jim podlehl v Prešově, kde působil. Denně u nich dokázal stát dvacet hodin, prohrál dva miliony korun, opakovaně porušoval životosprávu, z klubu jej vyhodili. Dnes se však pokouší začít znovu…



Říká se, že ve fotbalovém prostředí je „závisláků“ na automatech a ruletě mnoho. „Mezi fotbalisty je jich asi osmdesát procent, jenže málokdo se k tomu přizná,“ svěřil se před nedávnem Vlastimil Petržela, který byl na ruletě závislý a dobrovolně podstoupil léčbu.

Hráčské vášni podlehl i Miloš Buchta. Rodák ze Svitav, který s fotbalem začínal v Olomouci. V české nejvyšší soutěži se však do branky nikdy nepostavil. Prosadil se však na Slovensku, působil nejprve v Trenčíně, posléze v prešovském Tatranu.

Právě ve východoslovenském městě začaly jeho problémy. „Zašel jsem si zahrát jednou, pak podruhé a už jsem v tom byl namočený. Sezení při automatech přibývalo a dluhy narůstaly,“ vyprávěl Buchta svůj příběh slovenskému deníku Šport.

Automatům brzy naprosto propadl. „S přestávkami na toaletu jsem u nich vydržel klidně i dvacet hodin v kuse. Za jednu noc jsem prohrál nejvíc dvě stě tisíc korun. Vyhrál jsem třeba sto dvacet tisíc, ale za pár hodin jsem o ně zase přišel. Ten zloděj bez rukou mě obral o všechno, nad automaty se prostě vyhrát nedá,“ líčil Buchta.

Vysedávání v hernách se pochopitelně projevilo i na kondici. Buchta byl nekoncentrovaný, v zápasech slovenské nejvyšší soutěže chyboval. Závislost mu ovlivňovala psychiku. „Pořád jsem myslel na automaty, v hlavě jsem neměl klid,“ přiznal.

Devětadvacetiletý brankář ztloustl, vážil dokonce přes sto kilo, porušoval životosprávu, potloukal se také po diskotékách. „Před jedním zápasem mě tam ve dvě ráno načapali asistenti,“ líčil Buchta. Vedení Prešova došla trpělivost a v březnu svou brankářskou jedničku přeřadilo do rezervního týmu.

Buchtu probrala až smrt jeho otce. V tu chvíli si mnohé uvědomil. Rozhodl se, že začne znovu. V Prešově se sám vykoupil ze smlouvy. „Musel jsem složit sedmnáct tisíc eur, tedy sumu, kterou do mě klub investoval, a stal jsem se volným hráčem.“

V létě si Buchta sehnal angažmá v rumunském prvoligovém celku FC Gaz Metan Medias a začal splácet dluhy, které sahaly do celkové výše dvou milionů. „Jsem rád, že se pomalu dostávám do plusových čísel a že konečně vydělávám pro sebe,“ popisoval. Přesto chce být raději od peněz dál a tak se dohodl s maminkou, že jí pokaždé část měsíční výplaty pošle, aby mu peníze šetřila.

V Rumunsku se chytil i sportovně. Už tři zápasy nedostal gól, čisté konto udržel dokonce i v duelech proti silnému Dinamu Bukurešť a poslednímu mistrovi a účastníku Ligy mistrů Unirea Urziceni. A tvrdí, že automatů už se nedotkl čtyři měsíce.

„Jsem šťastný a vím, že už si k nim nikdy nesednu. Vytýčil jsem si priority. Plánuju si fotbalem něco vydělat a konečně rozumně investovat. Ne žít v dluzích. Uvědomil jsem si, že jsem v životě udělal obrovskou hloupost, za kterou jsem tvrdě pykal. Nyní mám novou chuť do fotbalu a radost ze života,“ uzavřel svůj příběh devětadvacetiletý chlapík.

 

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud