Pavel Novotný
17. prosince 2012 • 13:40

Wawrinka se opřel do Federera: On a Davis Cup? Říká, co se mu hodí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jednou jsi dole, podruhé nahoře. Přesně tyto pocity musí se švýcarským daviscupovým týmem zažívat Stanislas Wawrinka.  Záleží na tom, zda se rozhodne za svou zemi nastoupit Roger  Federer.



Pokud ano, je rázem země helvetského kříže maximálně nebezpečným protivníkem pro každého. Pokud ale ne, stojí Wawrinka prakticky osamocen proti favorizovanému soupeři.

Stejně tomu bude i v prvním kole nového ročníku Davisova poháru, kdy povede sedmadvacetiletý Švýcar svojí zemi do boje proti obhájcům titulu z České republiky.  Chybět totiž bude světová dvojka Roger Federer. A zdaleka ne poprvé.

"Došel jsem k rozhodnutí, že to je pro mě to jediné rozumné rozhodnutí nenastoupit proti Česku. Mohl bych hrát, ale pak bych mohl absolvovat jen čtyři nebo pět turnajů Masters místo osmi nebo deseti," odůvodnil svojí volbu Federer.

Rodáka z Basileje trápí i fakt, že mezi Australian Open a daviscupovým zápasem s Českou republikou by měl jen minimální čas na odpočinek. Zvláště potom, co se Federer s velkou pravděpodobností probije až do závěrečných kol turnaje.

Federer proti Berdychovi a spol. nenastoupíFoto EPA

"Rozumím, proč se tak rozhodl, přesto je to pro mě zklamání. Roger už celá léta tvrdí, jak je pro něj Davis Cup důležitý. Ale zjevně to není tento případ," nešetří svého parťáka Wawrinka.

"Je to velká škoda a je mi líto, jakým způsobem Roger interpretuje svůj vztah k Davis Cupu. Říká, co se mu právě hodí a je jasné, že momentálně pro něj tato soutěž není prioritou," pokračuje v kritice Wawrinka.

Federer v letošním roce nastoupil za svojí zemi dvakrát. V prvním kole ani jeho přítomnost a domácí prostředí nezabránily porážce se Spojenými státy, poté pomohl Švýcarsku alespoň v barážovém duelu s Nizozemskem.

Berdych a spol. se sedmnáctinásobného grandslamového vítěze však obávat nemusí. Po Wawrinkově boku tak jako dvojka nastoupí nejspíše 146. hráč světa Marco Chiudinelli.

Federer se zdraví s krajanem Wawrinkou během přípravy na olympijský turnaj v Lodnýnfě
Federer se zdraví s krajanem Wawrinkou během přípravy na olympijský turnaj v Lodnýnfě

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud