Jan Jaroch
12. listopadu 2015 • 20:00

Ruské tenistky vs. hvězdná Šarapovová: Je vůbec jedna z nás?

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pokud bude v týmu, mě v něm nikdo neuvidí, hrozila v roce 2004 Anastasia Myskinová. Vztekle hovořila o tehdejší vycházející superstar Marii Šarapovové a chování jejího otce Jurije. Po jedenácti letech vede Myskinová jako kapitánka Rusko do finále Fed Cupu v Praze a Šarapovová je její největší zbraní.



Časy se změnily, zvláštní osten ruských tenistek ve vztahu k největší hvězdě země však zůstává. Týmová soutěž v ruském podání tak docela týmová být nemusí.

 Když se tu zprávu čeští pořadatelé před časem dozvěděli, žasli. Aby tenistka nebydlela ve stejném hotelu jako zbytek týmu? Takové vrtochy neměl v Praze ani Roger Federer.

Maria Šarapovová je však výjimečná ve všech ohledech, a tak hlavu složí v pražském Four Seasons, zatímco zbytek ruské „kamándy“ bydlí o zastávku tramvaje dál v InterContinentalu. Už od neděle, zatímco Šarapovová přiletěla až včera večer.

Kvitová o hekání Šarapovové: Tak nepříjemné mi to nepřijde
Video se připravuje ...

„I na turnajích bydlí Maria jinde než všichni ostatní. Asi to potřebuje ke svému klidu,“ přemítala česká jednička Petra Kvitová, jíž by něco podobného nepřišlo ani na mysl.

„Nejsem takový člověk jako Maruška, my jsme spokojené takhle,“ usmála se. „Já si na turnajích taky jedu to svoje, ale Fed Cup je něco jiného. Jsme čtyři holky, co jsou spolu, chtějí si pomáhat a bojovat jedna za druhou,“ prohlásila Barbora Strýcová.

Češky hovoří hrdě o své soudržné partě, v níž jsou si všechny rovny. Byť je třeba benjamínkem jako pátá do party Denisa Allertová. „Holky jsou skvělé, chovají se ke mně super. Nikdo si na nic nehraje, žádné přetvářky. Tak by to mělo být, proto je pohoda a proto se i vítězí,“ oceňuje Allertová.

Nehrají sami za sebe

Týmová pohoda dokáže z tenistek sejmout stres a na kurtu povzbudit. Nehraji za sebe, ale i za ostatní holky a celý tým, opakují často české hráčky, když mají vysvětlit, jak je možné, že se ve Fed Cupu zvládnou vyždímat víc než jinde. Je snadné následovat sehrané pohodářky Kvitovou s Lucií Šafářovou, s nimiž jste na jedné lodi.

Naopak pro zbytek ruského týmu může být obtížnější sžít se s odtažitou Šarapovovou. Té je 28 let a ve Fed Cupu odehrála pouhopouhých šest utkání (bilance 5:1). Před mnoha dalšími se v poslední chvíli omluvila kvůli různým zraněním, tak jako po celou sezonu 2007.

Tenisový svátek se blíží. Jak se české tenistky chystají na Rusky?
Video se připravuje ...

Když jí hrozilo, že nesplní podmínku ITF a nebude moci startovat na olympiádě v Pekingu, přispěchala do finále v Moskvě alespoň jako sparingpartnerka, ačkoliv dřív zdůvodnila svou neúčast zraněním.

„Když je zraněná, tak ani nemůže trénovat, ne?“ divila se tehdy Světlana Kuzněcovová, jež se v minulosti zdráhala považovat Šarapovovou za Rusku. „Nevím, jestli je jedna z nás,“ pravila o tenistce, jež od šesti let žije na Floridě a ke krajankám je podobně chladná jako k ostatním.

Nevraživost k Šarapovové

I odtud pramení historická nedůvěra až nevraživost Rusek k Šarapovové, která čas od času vyplave na povrch. Když ji ve Wimbledonu 2008 zdrtila Alja Kudrjavcevová, náležitě si to vychutnala.

„Porazit Marii je velká motivace? Proč? Nelíbí se mi její obleček, její chování je přes čáru v mnoha ohledech,“ pravila tehdy vítězka. Letos v Austrálii zase Jekatěrina Makarovová před vzájemným semifinále odmítla Šarapovovou brát jako členku ruské tenisové elity, která ji inspiruje.

Šafářová v redakci Sportu: Jak často mění tenisky? Umí kouč česky?
Video se připravuje ...

Letos už však Šarapovová pomohla k postupu z 1. kola v Polsku, finále bude jejím druhým víkendem v sezoně. Dvakrát do roka přitom ještě nikdy Fed Cup nehrála. I proto ledy trochu tají.

„Letos v Polsku odvedla naše kapitánka Anastasia Myskinová skvělou práci, dala celý náš tým s Marií dohromady. Sice se z nás nestaly kdovíjaké kamarádky, ale aspoň jsme se navzájem podporovaly,“ vzpomínala v květnu Světlana Kuzněcovová.

Ostatně na ruskou rozháranost nehodlají sázet ani Češky. „Maria je profesionálka a myslím, že během víkendu se bude snažit být týmovou hráčkou, odvede si svoji práci,“ říká Kvitová. Češky však nepůjdou pouze pracovat, ale bít se jedna za druhou. I to může dělat rozdíl.

Šafářová odpovídá: Vezme si na Šarapovovou špunty do uší?
Video se připravuje ...

Ruská tenistka Maria Šarapovová na tréninku v Praze před finále Fed Cupu
Ruská tenistka Maria Šarapovová na tréninku v Praze před finále Fed Cupu

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud