Jan Jaroch
14. listopadu 2015 • 11:00

Jak na Šarapovovou? Vystřílet z ponožek, hlásí kouč Hradecké

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

FINÁLE FED CUPU ONLINE 14.00 | Maria Šarapovová není častou návštěvnicí v ruském fedcupovém výběru. Platí však pravidlo, že pokud nastoupí, Rusky vždy vyhrají. Tak tomu bylo v předešlých čtyřech víkendech. Jaký bude ten pátý pražský? „Na našem rychlém povrchu a s útočnými hráčkami, které máme, nemůže být situace nadějnější. Lepší by snad jedině bylo, kdybychom angažovali Serenu,“ směje se tenisový kouč Jiří Fencl. Má pravdu. Soustavný útok, chopení se jako první iniciativy ve výměně, to je klíč ke skalpu ruské divy. A právě pro tuhle hru jsou tři české singlistky náramně vybaveny.



Třikrát se v letošní sezoně postavila Maria Šarapovová proti tenistce, jež má vedle jména zkratku CZE. Ani jednou ruská diva nepochodila. Při slavném osmifinále na pařížské antuce odrovnala obhájkyni titulu Lucie Šafářová, v Číně za stavu 1:1 na sety vzdala Barboře Strýcové a na nedávném Masters ji jako neporaženou favoritku semifinále zaskočila útočná salva Petry Kvitové.

Zápasy Šarapovové s Češkami v roce 2015 

TURNAJ MISTRYŇ
Kvitová-Šarapovová 6:3, 7:6

WU-CHAN
Strýcová-Šarapovová 6:7, 7:6, 1:2 skreč

FRENCH OPEN
Šafářová-Šarapovová 7:6, 6:4

Plná třetina z letošních krachů Šarapovové má podpis „Made in Czech republic“. A bylo by záhodno, aby o víkendu přišel další český zásah.

Jako první se dnes pokusí sejmout ruskou Mášu z oblak Karolína Plíšková. Ještě nikdy se spolu neutkaly, jde do neznáma. Mohou jí však radit Lucie Šafářová (bilance 2:4 se Šarapovovou) a především Petra Kvitová (3:6).

Právě ta má o taktice proti pětinásobné šampionce grandslamů jasno. „Nejvíc jí vadí, když hrajete rychle. Když soupeřka jen běhá a nezabíjí míče, tak s tím si líp poradí, než když to na ni někdo spustí,“ vypráví Kvitová, jež mezi legendy vstoupila v roce 2011 wimbledonským triumfem právě nad Šarapovovou. Na trávě v All Englland Clubu slavně vystřílela Mariu z ponožek 6:3, 6:4.

Šarapovová bude o víkendu plná sil. Jestliže další hráčky jsou zmořené a hojí si na sklonku roku rány po brutálních měsících, ona je hladová a motivovaná. Vždyť od Wimbledonu léčila zranění nohy, definitivně se vrátila až před dvěma týdny na Masters v Singapuru.

„Připravuji se na skvělou možnost, jak ukončit rok. Je to pro mě nová zkušenost, vždyť jsem nikdy nehrála ve finále Fed Cupu. Chci se téhle příležitosti chopit,“ hlásala tento týden v Praze do světa Šarapovová, jež má ve Fed Cupu kladnou bilanci 5:1.

Na rychlém pražském dvorci však bude čelit sokyním, jež mají nástroje k tomu ji zle potrápit. Plíšková je letošní královna WTA v počtu es a vyznává vysokorychlostní hru stejně jako Kvitová. Vytrvalá hra Šafářové na kontrolované riziko se už také ukázala být pro Rusku tvrdým chlebem. „Lepší hráčky a povrch na ni mít nemůžeme,“ říká Jiří Fencl, velezkušený kouč Lucie Hradecké.

Zápasy se Šarapovovou obyčejně vyhrává tenistka, která si dokáže prosadit svou a jako první ve výměně zaútočí. „Přesně tak jako teď Péťa v Singapuru. Okamžitě ji dostat do pohybu, prostě jí nepůjčit míč. Nepohybuje se tak dobře. V obraně, kterou moc často nehraje, je daleko horší,“ popisuje Fencl recept.

Kvitová o hekání Šarapovové: Tak nepříjemné mi to nepřijde
Video se připravuje ...

Šarapovová prodělala několik operací pravého ramene. Její podání je výborné, ale občas nespolehlivé. Dokáže lehce nasekat i přes deset dvojchyb v utkání. „Podání má nahoru dolů, občas dá debly a přijde šance na to ji brejknout. Ta se musí bezpodmínečně využívat,“ uvědomuje si Kvitová, jež hodlá spoléhat i na svou levou ruku. A to zejména na servisu. „Levácká zatáčka může hodně pomoct.“

Je naprosto nezbytné, aby se soupeřce Šarapovové na podání vedlo. Asi největší zbraní Rusky je totiž úchvatný return. „Ten je jeden z nejlepších na světě. A hlavně ona neubere, pořád tlačí. I když dva tři returny zkazí, nelekne se a nezačne míče jen rozehrávat. Pořád je strašně silná a sebevědomá, dostává podávající hráčku pod obrovský tlak a každý lehčí servis trestá,“ varuje Fencl s tím, že bekhend Šarapovové je silnějším úderem než forhend. To však neznamená, že ten by moc zaostával. Ruska je vysoká 188 centimetrů, má páru, dlouhé paže a velké páky. „Hraje pořád stejně, ale hrozně to hrne, nenechá soupeřku nadechnout. Teď v Singapuru se vrátila ve skvělé formě, moc se mi líbila. Bylo celkem překvapení, že ji Péťa nakonec porazila. Ale to je celá ona,“ usměje se Fencl.

Když hrajete proti Šarapovové, hrajete i proti její auře, lépe řečeno jejímu americkému sebevědomí. Je navíc proslulá neutuchající bojovností, nepanikaří, s nadalovským zaujetím bere každý bod vážně, jako by byl tím posledním. „V přístupu k zápasům je pro mě naprostým vzorem tenistky,“ uznává český kapitán Petr Pála.

Stejně jako pro další absolutní hvězdy i pro Rusku platí: můžete ji porazit, ale ne soustavně porážet.

Zápas Petry Kvitové s Anastasií Pavljučenkovovou (14 hodin) sledujte ONLINE zde »

Zápas Karolíny Plíškové s Marií Šarapovovou (15.30) sledujte ONLINE zde »

Velkou přílohu k finále Fed Cupu najdete v sobotním Sportu! Elektronickou verzi si můžete koupit ZDE »

Petra Kvitová si zahraje proti Anastasii Pavljučenkovové
Petra Kvitová si zahraje proti Anastasii Pavljučenkovové

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud