15. listopadu 2016 • 04:59

Fed Cup může přijít o kouzlo. Ve změnách nevidím logiku, říká Plíšková

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vybojovaly pět titulů v šesti letech, nad ostatními státy vyčnívají s obřím náskokem. České tenistky Fed Cup milují, v týmových soubojích během poslední dekády nemají konkurenci. Zavedený formát soutěže, který výběru Petra Pály tolik svědčí, se ale může brzy změnit. Mezinárodní tenisová federace (ITF) uvažuje, že by se finále hrálo na předem určených místech a ve formátu Final Four, jaké je známé z jiných kolektivních sportů. „Doufám, že se to neprosadí,“ říká otevřeně nejúspěšnější česká hráčka posledních let Petra Kvitová.



Vrcholní představitelé světového tenisu se už léta snaží vymyslet, jak do týmových soutěží nalákat co největší počet elitních hráčů, jak mezistátní klání zatraktivnit. V našlapaných programech největších hvězd je totiž čím dál menší prostor, aby jezdili reprezentovat svou zemi.

Uvažovaný nový model Fed Cupu by mohl vstoupit v platnost už od sezony 2018. Z osmi účastníků se elitní skupina rozšíří na šestnáct zemí, jak je zavedené v Davis Cupu. Finále by se hrálo na neutrální, předem určené půdě, postupovaly by tam čtyři nejlepší týmy.

S tím ale Češi, dlouhodobě nejúspěšnější země, nesouhlasí. V minulých letech si tenistky už třikrát užívaly triumf na domácích kurtech, jednou doma slavili i muži. Vyprodaná O2 Aréna vždy vytvořila nezapomenutelnou kulisu, diváci hnali tenisty celý víkend. Právě kvůli tomu mnozí podstupují týmovou dřinu znovu a znovu.

Pála: Dokud máme tak silný tým, musíme se snažit uspět co nejlépe každý rok
Video se připravuje ...

„Pro mě je to těžko pochopitelné. Hlavně holky můžou říct, jaké je to hrát před domácím publikem. Když by tohle ztratily, velmi by mě to mrzelo. Český fanoušek si zaslouží, aby se doma představily naživo. Budu jen rád, když zavedený systém vydrží, třeba i s více týmy,“ říká fedcupový kapitán Petr Pála.

Vzor v basketbalovém Final Four nevidí. „Tím by člověk nejspíš ztratil domácí zápasy. Ničemu by to neprospělo. Kouzlo Fed Cupu a Davis Cupu je v tom, že hráči země bez grandslamu se vrcholně předvedou před svým publikem. Byla by to škoda,“ neskrývá svůj názor.

Stejně smýšlí i samotné hráčky. „Neutrální půda by nebyla dobrá ani pro jedno mužstvo. Pro hráčky, pro sponzory, pro nikoho. Nevidím v tom logiku,“ doplňuje svého kapitána aktuální česká jednička Karolína Plíšková .

Symbolem českého fedcupového úspěchu je Petra Kvitová , která stejně jako Pála získal už pátý titul. Ač má našlapaný individuální program ve dvouhře, na týmovou soutěž jezdila reprezentovat vždycky ráda. Také kvůli skvělým domácím fanouškům a atmosféře, jakou na běžných turnajích nemá šanci zažít.

„Zastávám stejný názor jako Kája. Nejsem si úplně jistá, kdyby se hrálo ve Španělsku finále Fed Cupu mezi Francií proti Česku, kolik lidí by přišlo a jaká by tam byla atmosféra. Za mě je stávající formát nejlepší. Diskuze o změnách jsem slyšela už pár let zátky, zatím se to neprosadilo tak doufám, že se to nepovede ani v nejbližší budoucnosti,“ řekla jasně.

Strýcová: Za úspěchem je tým a lidi kolem nás
Video se připravuje ...

Žebříček tenisového Fed Cupu k 14. listopadu (v závorce předchozí umístění)

1. (1.) ČR 38.575,
2. (2.) Francie 15.615,
3. (3.) Německo 11.410,
4. (4.) Rusko 11.405,
5. (6.) Nizozemsko 8362,
6. (5.) Itálie 8327,
7. (7.) Švýcarsko 7955,
8. (8.) Bělorusko 6105,
9. (9.) Španělsko 5592,
10. (10.) USA 5475.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud