3. června 2016 • 18:00

Djokovič si zahraje s Murraym na French Open o titul, ve finále je i Williamsová

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Srbský tenista Novak Djokovič je jedinou výhru od premiérového triumfu na French Open. První hráč světového žebříčku, který pařížský turnaj jako jediný z grandslamů nikdy v kariéře nevyhrál, porazil v semifinále Rakušana Dominica Thiema 6:2, 6:1, 6:4 a počtvrté si na antuce v Roland Garros zahraje o titul, jeho soupeřem bude Andy Murray, který zdolal obhájce Stana Wawrinku 6:4, 6:2, 4:6, 6:2. O titul si zahrají i Serena Williamsová a Garbině Muguruzaová. Parádní jízda mladých českých tenistek Barbory Krejčíkové a Kateřiny Siniakové skončila v semifinále. V něm pár dvacetiletých Češek nestačil na sedmé nasazené Jekatěrinu Makarovovou a Jelenu Vesninovou z Ruska, kterým podlehl 4:6 a 2:6.



Djokovič může vyhrát první titul na French Open, soupeřem mu bude Murray

Srbský tenista Novak Djokovič je jedinou výhru od premiérového triumfu na French Open. První hráč světového žebříčku, který pařížský turnaj jako jediný z grandslamů nikdy v kariéře nevyhrál, porazil v semifinále Rakušana Dominica Thiema 6:2, 6:1, 6:4 a počtvrté si na antuce v Roland Garros zahraje o titul.

Jeho soupeřem bude světová dvojka Andy Murray, který se v Paříži probojoval do finále poprvé v kariéře a jako první Brit po 79 letech. Devětadvacetiletý tenista zdolal ve druhém semifinále obhájce titulu Stana Wawrinku ze Švýcarska 6:4, 6:1, 4:6, 6:2.

Djokovič nedal na kurtu Suzanne Lenglenové talentovanému mladíkovi šanci. Dvaadvacetiletý Rakušan, jenž hrál semifinále grandslamového turnaje poprvé v kariéře, podlehl majiteli jedenácti grandslamových titulů za hodinu a 48 minut. I tak se ale v novém vydání žebříčku ATP dostane poprvé do elitní desítky, posune se před Tomáše Berdycha na sedmé místo.

Murray, jenž v předchozích letech v Paříži třikrát ztroskotal v semifinále, dnes vybojoval svůj úvodní servis až v maratonském gamu, ve kterém se hrálo pětkrát přes shodu. V následující hře sebral soupeři podání a sadu ukončil v 10. hře, kdy odvrátil tři brejkboly.

Ve druhém setu Wawrinku přitlačil a nutil soupeře k chybám. Vyrovnaný třetí set sice ztratil, ve čtvrtém už ale opět dominoval a Švýcara dokázal poprvé na antuce porazit.

Pařížské finále tak bude míst stejné složení jako úvodní grandslam sezony v lednu na Australian Open, kde se radoval Djokovič. Srb, jenž vloni ve finále Roland Garros podlehl Wawrinkovi, prohrál poslední vzájemný duel s Murrayem před dvěma týdny ve finále generálky v Římě. Loňské semifinále v Paříži ale patřilo po pětisetovém dramatu Djokovičovi.

České tenistky Krejčíková a Siniaková skončily v semifinále

Cesta na Roland Garros skončila pro dvojici českých tenistek Barboru Krejčíkovou a Kateřinu Siniakovou. Ty v semifinále podlehly Ruskám Jekatěrině Makarovové a Jeleně Vesninové.

I přes vyřazení mají dvacetileté Češky za sebou životní grandslamový debl. Poprvé hrály semifinále a cestou do něj se postaraly o senzaci vyřazením světových jedniček Švýcarky Martiny Hingisové se Saniou Mirzaovou z Indie. Ve čtvrtfinále následně porazily i zkušenější krajanky Andreu Hlaváčkovou a Lucii Hradeckou.

Krejčíková se Siniakovou, juniorské vítězky čtyřhry z Roland Garros, Wimbledonu i US Open z roku 2013, vstoupily do semifinále odvážně a vedly 2:0. Ruské vítězky Roland Garros z roku 2013 ale rychle získaly převahu, byly dominantnější od základní čáry a důraznější na síti, i když Češky měly světlé momenty.

Za stavu 4:5 odvrátily Krejčíková se Siniakovou tři setboly, jeden po ráně Siniakové z returnu, a nevyužily brejkbol. Při čtvrtém setbolu trefila Vesninová eso, což bylo jediné eso ze všech hráček v celém duelu.

Ve druhé sadě Češky rychle prohrávaly 1:4. Za tohoto stavu přišla do hlediště trenérka Krejčíkové Jana Novotná, která souběžně hrála čtyřhru legend, a viděla ještě tři gamy. Makarová a Vesninová zápas jistě vyhrály za hodinu a čtvrt.

Krejčíková se Siniakovou tak nenavázaly na Lucii Šafářovou , která loni v Paříži vyhrála čtyřhru s Bethanií Mattekovou-Sandsovou z USA. Posledním ryze českým vítězným párem na Roland Garros byly Hradecká s Hlaváčkovou v roce 2011.

Ve finále Muguruzaová a Serena Williamsová

O titul na French Open si zahrají španělská tenistka Garbiňe Muguruzaová a americká obhájkyně Serena Williamsová. Světová jednička Williamsová porazila v semifinále Kiki Bertensovou z Nizozemska 7:6, 6:4, Muguruzaová zdolala zkušenou Australanku Samanthu Stosurovou 6:2, 6:4.

Dvaadvacetiletá Muguruzaová, čtvrtá hráčka světového žebříčku a rodačka z Venezuely, si na French Open zahraje o titul poprvé. Na pařížské antuce ji čeká v sobotu druhé grandslamové finále v kariéře, loni ve finále Wimbledonu podlehla právě Williamsové.

Williamsová má v Paříži šanci vyhrát už dvaadvacátý grandslam a vyrovnat rekord německé legendy Steffi Grafové. S nenasazeným nizozemským překvapením Bertensovou, až 58. hráčkou žebříčku WTA, ale měla hodně práce.

Čtyřiadvacetiletá Nizozemka, která hrála semifinále na grandslamu poprvé, začala ve velkém stylu. Vedla 3:1, ale následně nevyužila tři brejkboly, v deváté hře neproměnila setbol, ztratila podání a rozhodoval tie-break.

I v tom mohla Bertensová set úspěšně ukončit, ale od stavu 7:6 už žádný míč neuhrála. V druhé sadě pak nad favorizovanou soupeřkou vedla 2:0, ale dvakrát přišla o servis a Williamsová čtvrtým mečbolem zápas ukončila.

Tenisový grandslamový turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 32 017 500 eur):

Muži:

Dvouhra - semifinále:
Djokovič (1-Srb.) - Thiem (13-Rak.) 6:2, 6:1, 6:4.
Murray (2-Brit.) - Wawrinka (3-Švýc.) 6:4, 6:2, 4:6, 6:2.

Čtyřhra - semifinále:
F. López, M. López (15-Šp.) - Dodig, Melo (3-Chorv./Braz.) 6:2, 3:6, 7:5,
B. Bryan, M. Bryan (5-USA) - Kubot, Peya (9-Pol./Rak.) 7:5, 6:1.

Junioři:

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Oliel, Rikl (Izr./ČR) - Clarke, Cicipas (4-Brit./Řec.) 7:6 (10:8), 2:6, 10:8.

Ženy:

Dvouhra - semifinále:
S. Williamsová (1-USA) - Bertensová (Niz.) 7:6 (9:7), 6:4.

Čtyřhra - semifinále:
Makarovová, Vesninová (7-Rus.) - Krejčíková, Siniaková (ČR) 6:4, 6:2.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud