3. září 2017 • 06:45

Bojovnice Plíšková utekla z mečbolu a je v osmifinále. Slaví i Šafářová

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Karolínu Plíškovou dělil jeden míč od vyřazení z grandslamového US Open, světová jednička ale odvrátila Číňance Čang Šuaj mečbol a zápas třetího kola vyhrála 3:6, 7:5 a 6:4. Do osmifinále postoupila i Lucie Šafářová, která si poradila s japonskou tenistkou Kurumi Naraovou 6:3 a 6:2. Pokud Plíšková i Šafářová pondělní zápasy zvládnou, potkají se ve Flushing Meadows ve čtvrtfinále. V mužském pavouku dál směřují ke vzájemnému souboji Rafael Nadal a Reoger Federer. 



Plíšková má stále naději, že zůstane po US Open světovou jedničkou. O první místo nyní bojuje se Španělkou Garbiňe Muguruzaovou a Ukrajinkou Elinou Svitolinovou. Česká tenistka musí obhájit loňské finále, aby měla šanci trůn udržet, ale nemusí jí stačit ani titul v případě, že se ve finále utká s Muguruzaovou.

"Nehrála jsem zase moc dobře a jsem ráda, že jsem prošla dál," oddechla si Plíšková v rozhovoru na dvorci. Na úvod sice sebrala Čang Šuaj servis, ale vzápětí přišla po chybách dvakrát o své podání. Číňanka se výborně pohybovala, mixovala údery rychlé s přelifotvanými a často se vydávala i na síť. Plíšková prohrávala rychle 1:4 a set, v němž ji soupeřka přestřílela 17:7 na vítězné údery, ztratila.

Pak se hra vyrovnala, jenže Plíšková stále nehrála ideálně. Za stavu 4:4 po chybách ztratila servis a Čang Šuaj podávala na vítězství. Měla i mečbol, ale Plíšková zahrála nejlepší forhend utkání - napálila vítězný míč po lajně.

"Nehrála jsem moc forhendů po laně. Řekla jsem si, že to je moje poslední šance, tak jsem do toho šla," popsala. Pak srovnala na 5:5, povzbuzená vyhrála i další dva gamy a udržela se ve hře o postup.

Před třetím setem si nechala ošetřit předloktí pravé ruky. "Snad to není nic vážného a budu připravena na další zápas," řekla. Na úvod rozhodující sady přišla o servis. I tentokrát však zůstala silná a stav 0:2 otočila v dlouhých výměnách na 3:2. Číňana vrátila hodně míčků a Plíšková se na body nadřela. Rozhodující brejk získala v desáté hře a po bekhendovém míči proměnila první mečbol.

"Při mečbolu Číňanky zahrála winner po lajně a dostala se zpátky. Druhý a třetí set se snažila hrát lépe než začátek. Soupeřka ale hrála výborně a moc jí toho nedovolila. Kája tu zatím není v takové pohodě, kterou potřebuje. I tak to byl nejkvalitnější ze tří dosavadních zápasů. Musí se ale zlepšit," uvedl David Kotyza, trenér Plíškové.

Ta v osmifinále narazí na Američanku Jennifer Bradyovou, až 92. hráčku světa a přemožitelku Barbory Strýcové z 2. kola.

Šafářová jasně vládla

Šafářová si postupem do osmifinále vyrovnala svůj nejlepší výsledek ve dvouhře na závěrečném grandslamu sezony. Proti Naraové od začátku na dvorci dominovala. V obou sadách šla rychle do vedení a 116. hráčku žebříčku přehrávala agresivitou i přesností. Češka nasázela 34 vítězných úderů a vyhrála za hodinu a devět minut.

"Jó, je to super! Šlo mi více méně všechno, takže jsem spokojená," řekla Šafářová. "Byl to ale hodně intenzivní zápas. Skóre tomu nenasvědčuje, ale výměny byly hodně intenzivní. A hrát rychle byla jediná cesta vyhrát," doplnila. Vzhledem k tomu, že hraje i čtyřhru, byla ráda za ušetřené síly.

V singlovém osmifinále US Open byla Šafářová poprvé v roce 2014. O vylepšení se pokusí v pondělí proti turnajové dvacítce Američance Coco Vandewegheové, s kterou má bilanci 3:1 a letos ji porazila v Indian Wells ve třech setech.

Vyhrál Nadal i Federer

Španělský tenista Rafael Nadal i Švýcar Roger Federer postoupili do osmifinále grandslamového US Open. Znovu se tak přiblížili vyhlíženému vzájemnému souboji v New Yorku, ke kterému může dojít v semifinále.

První hráč světa Nadal potřeboval pod zataženou střechou kvůli dešti na centrkurtu tři hodiny a čtvrt, aby porazil po pomalejším rozjezdu Argentince Leonarda Mayera ve čtyřech setech 6:7, 6:3, 6:1 a 6:4. Naopak Federer po dvou pětisetových bitvách zvládl třetí kolo svižněji a Španěla Feliciana Lópeze porazil 6:3, 6:3 a 7:5.

Dvojnásobný vítěz turnaje Nadal ztratil první set stejně jako o kolo dříve. Postupně se ale mohl opřít o svůj forhend a převzal nad zápasem kontrolu. "Byl jsem zpočátku v těžké pozici, ztratil jsem set a odvracel brejkboly ve druhém, ale bojoval jsem a pak jsem se chytil. Jsem šťastný, že jsem zase o krok dál," řekl Nadal.

Nadalovi se nedařilo proměňovat brejkboly, Využil jen šest z pětadvaceti a vypadal na kurtu kvůli tomu dost nervózně. "Samozřejmě, že jste ve stresu, když máte šanci na brejk skoro každý game, ale nejde to. Proto zneklidníte," vysvětlil Španěl.

Příštím soupeřem patnáctinásobného grandslamového šampiona bude Ukrajinec Alexandr Dolgopolov, přemožitel Tomáše Berdycha z druhého kola.

Federer k nadšení vyprodaného hlediště Arthura Ashe a také pod střechou předvedl zatím nejlepší výkon v turnaji, ale cestu za výhrou mu usnadnil i chybující López. Švýcar si pomohl třinácti esy - celkem jich v kariéře soupeřům nastřílel 10.141 a posunul se na druhé místo tabulek za Chorvata Iva Karloviče (12.242).

Bilanci večerních zápasů ve Flushing Meadows si Federer vylepšil na 33:1 a nad Lópezem na 13:0. Neprohrál dosud ani s Němcem Philipem Kohlschreiberem, který ho čeká v osmifinále. Federer vyhrál všech předešlých jedenáct zápasů.

Nadal a Federer už spolu odehráli 37 zápasů, ale nikdy se ještě na US Open nepotkali. Navíc by letošní souboj byl okořeněný bojem o světovou jedničku. "Koukám se jen na další zápas, každý soupeř je nebezpečný," odmítl Nadal úvahy na toto téma.

Muži:

Dvouhra - 3. kolo:

Thiem (6-Rak.) - Mannarino (30-Fr.) 7:5, 6:3, 6:4,
Kohlschreiber (32-Něm.) - Millman (Austr.) 7:5, 6:2, 6:4,
Dolgopolov (Ukr.) - Troicki (Srb.) 6:1, 6:0, 6:4,
Del Potro (24-Arg.) - Bautista (11-Šp.) 6:3, 6:3, 6:4,
Goffin (9-Belg.) - Monfils (18-Fr.) 7:5, 5:1 skreč.

Ženy:

Dvouhra - 3. kolo:

Šafářová (ČR) - Naraová (Jap.) 6:3, 6:2,
Karolína Plíšková (1-ČR) - Čang Šuaj (27-Čína) 3:6, 7:5, 6:4,
Kasatkinová (Rus.) - Ostapenková (12-Lot.) 6:3, 6:2,
Kanepiová (Est.) - Ósakaová (Jap.) 6:3, 2:6, 7:5,
Bradyová (USA) - Niculescuová (Rum.) 6:3, 4:6, 7:6 (7:3),
Svitolinová (4-Ukr.) - Rogersová (USA) 6:4, 7:5,
Vandewegheová (20-USA) - A. Radwaňská (10-Pol.) 7:5, 4:6, 6:4.

Smíšená čtyřhra - 1. kolo:

Hradecká, Matkowski (8-ČR/Pol.) - Huberová, Thomas (USA) 6:4, 6:4,
L. Kičenoková, Krejčíková (Ukr./ČR) - Caková, Vickeryová (USA) 6:2, 6:3.

Obrovská radost v podání Karolíny Plíškové
Obrovská radost v podání Karolíny Plíškové

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud