11. května 2012 • 20:40

Berdych v Madridu přejel Verdaska, do semifinále jde i Hradecká

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští tenisté Tomáš Berdych a Lucie Hradecká postoupili do semifinále špičkově obsazeného turnaje v Madridu. Mimořádně překvapivý je úspěch Hradecké, jež v dnešním čtvrtfinále porazila ve dvou tie-breacích pátou hráčku světa Australanku Samanthu Stosurovou. Šestý nasazený Berdych deklasoval 6:1, 6:2 Španěla Fernanda Verdaska.



Fedcupová vítězka Hradecká musela v Madridu absolvovat kvalifikaci a i v hlavní soutěži ukazuje, že se jí na rychlé modré antuce daří. V druhém kole překvapila vítězstvím nad obhájkyní loňského titulu Petrou Kvitovou a dnes porazila další hráčku elitní desítky Stosurovou.

Stejně jako v předchozích utkáních i proti vítězce US Open, jež je přesně o 100 míst na žebříčku výš, podržel Hradeckou její tvrdý servis. Favorizované Stosurové nastřílela 19 es, přičemž tím posledním, navíc z druhého podání, vybojovala mečbol, který následně proměnila. Oba tie-breky byly těsné, Hradecká je vyhrála 10:8 a 8:6.

V semifinále se české překvapení turnaje utká s bývalou světovou jedničkou Serenou Williamsovou, jež má také v Madridu formu. Marii Šarapovové dnes povolila jen čtyři gamy.

Šestadvacetiletý Berdych postoupil v Madridu do semifinále podruhé v kariéře po roce 2006, kdy se ovšem ještě hrálo v hale na tvrdém povrchu. Tehdy ve španělské metropoli porazil domácí hvězdu Rafaela Nadala, proti němuž mohl hrát i dnes, nicméně světovou dvojku ve čtvrtek nečekaně zdolal Verdasco.

S ním předvedl Berdych podobně suverénní výkon jako o kolo dřív s Francouzem Gaëlem Monfilsem. Ani dnes nečelil brejkbolu a sám využil všechny čtyři příležitosti k zisku soupeřova podání. Ve dvou posledních zápasech v Madridu ztratil nejlepší český tenista jen pět gamů.

Verdaska porazil Berdych počtvrté za sebou a celkově podesáté z 15 vzájemných zápasů. Méně příznivou bilanci má rodák z Valašského Meziříčí se svým příštím soupeřem Juanem Martínem Del Potrem z Argentiny, nad nímž zvítězil pouze v úvodním duelu a poté třikrát prohrál: naposledy letos v únoru v semifinále v Rotterdamu.

"Jsem tady, abych hrál finále. On ví, jak chutná grandslamová výhra, a bylo by skvělé ho po těch prohrách zase porazit. Vím, co mám dělat," uvedl Berdych před zápasem s vítězem US Open 2009.

Tenisový turnaj mužů a žen v Madridu (antuka):
Muži (dotace 3,090.150 eur):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Del Potro (10-Arg.) - Dolgopolov (16-Ukr.) 6:3, 6:4,
Berdych (6-ČR) - Verdasco (15-Šp.) 6:1, 6:2.

Ženy (dotace 3,755.140 eur):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Azarenková (1-Běl.) - Li Na (8-Čína) 3:6, 6:3, 6:3,
S. Williamsová (9-USA) - Šarapovová (2-Rus.) 6:1, 6:3.
Hradecká (ČR) - Stosurová (5-Austr.) 7:6 (10:8), 7:6 (8:6),
A. Radwaňská (4-Pol.) - Lepchenková (USA) 6:4, 6:4.

Semifinálové dvojice: Hradecká - S. Williamsová, A. Radwaňská - Azarenková.

Vstoupit do diskuse
1

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud