6. července 2012 • 10:45

WIMBLEDON: Williamsová, nebo Radwaňská? Ve hře je titul i tenisový trůn

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Olomouc - Sparta: Krejčího hlavička jako kulka za Stoppenova záda, 0:2!
Hradec Králové - Slavia: Zmrzlý předběhl Harazima a zvyšuje na 2:0 pro sešívané
VŠECHNA VIDEA ZDE

Favorizovaná Serena Williamsová z USA a polská hráčka Agnieszka Radwaňská se střetnou o wimbledonský titul, který převezmou po Petře Kvitové. Zatímco bývalá první tenistka světa Williamsová útočí na již pátý triumf na londýnské trávě a čtrnáctý grandslamový, Radwaňské půjde v sobotu od 15:00 SELČ o první grandslamový vavřín i o pozici světové jedničky.



"Strašně moc chci vyhrát," řekla třicetiletá Serena už před čtvrtfinále proti české šampionce Kvitové, zopakovala to před soubojem v semifinále s Běloruskou Viktorií Azarenkovou a před finále myslí jen na slavný stříbrný talíř pro vítězku. "Omrzí vás spousta věcí v životě, ale tenisu a vítězství se nenabažím nikdy."

Pokud Serena vyhraje, vyrovná se s pěti wimbledonskými tituly starší sestře Venus. Získá již čtrnáctý grandslamový vavřín a upevní si místo na čtvrtém místě historických tabulek. Před ní jsou v open éře jen Němka Steffi Grafová (22 titulů) a česká rodačka Martina Navrátilová společně s Američankou Chris Evertovou (obě 18).

"Mít doma trofeje, které tolik znamenají a člověk o nich snil, je něco neuvěřitelného," řekla Serena Williamsová. Její otec v All England Clubu řekl, že letošní titul by pro jeho dceru znamenal nejvíce v životě. "Je pro ní strašně důležitý, protože si už nemyslela, že ještě bude hrát tenis," řekl Richard Williams.

Serena Williamsová se v sobotu může stát první šampionkou starší než třicet let od Navrátilové v roce 1990. K tomu směřuje díky agresivní hře a především skvělému servisu - v šesti zápasech už nastřílela 85 es. "Její podání je úchvatné," řeka Navrátilová. "Lepší jsem u žen neviděl," chválil Američan John McEnroe.

Poslední výzvou pro Serenu Williamsovou je o sedm let mladší Agnieszka Radwaňská. "Má neuvěřitelně dobré ruce a doběhne každý míč," řekla Američanka.

Agnieszka Radwaňská a její liftovaný forehand
Agnieszka Radwaňská a její liftovaný forehand

Radwaňská je první polskou finalistkou na jednom ze čtyř velkých turnajů od Jadwigy Jedrzejowské v Paříži v roce 1939. "Ona tenkrát prohrála ve třech setech a já se pokusím být lepší," přála si světová trojka, kterou může titul posunout poprvé do čela žebříčku. "Ukážu všechno co umím, abych to dokázala," vyhlásila.

Na wimbledonské trávě se Radwaňská radovala z titulu už v roce 2005 jako juniorka. Nyní může uspět mezi ženami. "V Polsku je Wimbledon považován za největší turnaj a už jen finále je úspěchem, je to ohromné," řekla.

Se Serenou Williamsovou se třiadvacetiletá Polka utkala jen dvakrát už před čtyřmi lety. Uhrála tehdy vždy jen po čtyřech gamech. "Vím, co mě čeká. Hraje tady výborně, na trávě si věří, ale pokusím se ji rozhodit pestrou hrou," řekla Polka.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud