Jan Jaroch
13. března 2013 • 21:11

Talent od Boha! 16letá Siniaková sbírá úspěchy mezi dospělými

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTO | V šestnácti letech už je šampionkou i mezi ženami. Kateřina Siniaková, velký talent českého tenisu, si o víkendu došla ve švýcarském Frauenfeldu z kvalifikace až pro titul. Ovládla turnaj ITF s dotací 10 000 dolarů. To má být teprve začátek hodně nadějné kariéry.



Kateřina Siniaková je rozená bojovnice. Tak vyhrává tenisové zápasy a nejinak tomu bylo i ve finále ve Frauenfeldu. Lichtenštejnskou hráčku Kathinku von Deichmannovou přemohla i silou vůle 6:3, 4:6, 6:4. Slavila zisk 12 bodů do žebříčku WTA a odměnu skoro 1500 dolarů (asi třicet tisíc korun). Nedávná finalistka juniorky z Australian Open a světová juniorská dvojka je na hodně nadějné cestě vzhůru.

V žilách jí koluje i ruská krev. Možná odtud ta zarputilost a bojovnost. Táta Dmitri Siniakov je rodákem z Moskvy, v mládí se věnoval boxu. Práce nohou v tenisu je hodně podobná té v ringu a nohy šestnáctileté Kateřiny kmitají po kurtu málo vídanou rychlostí. „Lidí říkají, že toho hodně doběhnu,“ červená se při slovech chvály. „Ale Káťa ty boxerské cviky nemá moc ráda,“ popíchne ji otec, jenž je částečně i kondičním trenérem a pyšně říká, že s její fyzičkou by mohla hrát i pětiseťáky.

Kateřina Siniaková
Kateřina Siniaková

Dceru doprovází po celém světě. V Hradci Králové, kde se před lety usadil a našel i manželku Hanu, obchoduje s kožešinami. Ale teď žije hlavně dceřinou kariérou. „Ženský tenis není tak barevný a nároky jsou v něm menší. Hodně holek by mohlo zůstat u profi tenisu,“ říká o současné juniorské generaci dobrou češtinou.

Kateřina SiniakováFoto profimedia.cz
Dcera, studentka jazykové školy, jež dělí tréninkový čas mezi rodný Hradec Králové a pražskou Spartu, sní o profesionální kariéře. „Tenis je pro mě na prvním místě,“ tvrdí kudrnatá blondýna, jíž hrají v očích čerti. Je sice velkou bojovnicí, s tím ale také souvisí, že dokáže být pěkným vzteklounem. I když se snaží krotit, stále ještě jí uniknou z úst hrubozrnné výrazy, nešetří ani své rakety.

„Něco vykřiknu v emocích hned po míči, pak si uvědomím, že je to špatně. Je to můj největší problém. Jsem hodně vzteklá, ale snažím se to ovládnout. Nechci to dělat, nevypadá to hezky,“ kýve hlavou.

Pokud se chce vyrovnat svému vzoru, Marii Šarapovové, musí sundat nohu z plynu. Do její společnosti se už párkrát dostala. Loni při French Open si na ni počkala u šatny a poprosila o společnou fotku. „Odmalička mám ráda její styl, jak hraje aktivně. Nechci být přesně jako ona, ale líbí se mi,“ vyznává se.

Zatím je se svými 173 centimetry o půl hlavy menší než Ruska (188 cm), do míčů se však také snaží mlátit s co největší silou. „Útočný styl je mi vlastní,“ souhlasí. Šarapovovou okukovala na vedlejším kurtu i koncem roku 2012, když se připravovala ve fl oridské Bollettieriho akademii na prestižní Orange Bowl. Došla v něm nakonec do finále, jako první Češka od vítězství Nicole Vaidišové.

Kateřina Siniaková (vpravo) s cenou.Foto profimedia.cz
Na Orange Bowlu měla šanci stát se v šestnácti dokonce světovou jedničkou. Ve finále, stejně jako o pár týdnů později v Melbourne, kde znovu útočila na juniorský trůn, se však nepopasovala s patnáctiletým chorvatským zázrakem Anou Konjuhovou.

Na Australian Open zkompletovala grandslamový kruh. V Paříži, ve Wimbledonu i na US Open si už zahrála. „Teďka už mám vše objeté a doufám, že to bude pokračovat i mezi dospělými,“ vytyčila si. Na žebříčku WTA už má po víkendu 18 bodů, dostane se na hranu osmé a deváté stovky. Mezi juniorkami bude hrát již jen grandslamy, po hlavě se vrhá do turnajů dospělých.

„Zase mám před sebou celý žebříček jak v juniorkách,“ uvědomuje si. I tuhle pyramidu bude zdolávat s vydatnou pomocí své „ruské“ bojovnosti a boxersky rychlých nohou.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud