8. listopadu 2013 • 17:36

Trénovat Petru? Je to jako nabídka do Realu Madrid, říká Všetíček

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kondiční trenér Marek Všetíček přijal práci s tenistkou Petrou Kvitovou jako čest a výzvu. Jeho cílem je dlouhodobě zocelit tělo wimbledonské vítězky, aby nebývala tak často zraněná, měla místo tuku svaly a mohla se pohybem i razancí úderů vyrovnat třeba Sereně Williamsové.



"Pro mě to je obrovská čest, že jsem byl oslovený. Toho si strašně vážím a na druhou stranu je obrovská výzva pracovat s opačným pohlavím," řekl Všetíček novinářům v Londýně, kde doprovází Štěpánka na Turnaji mistrů.

S Kvitovou stihli krátce zapracovat na pohybu už po US Open a velký blok kondice je čeká na přelomu listopadu a prosince na Floridě. "Když přirovnám možnost pracovat s Petrou k fotbalu, tak to je jako když dostanete nabídku od Realu Madrid," řekl Všetíček.

Třiadvacetiletá Kvitová chodí od léta se Štěpánkem a díky tomu si Všetíček přibral pod křídla i Kvitovou.

"Radek je v jiném stupni úrovně z hlediska kondice. Je to hotový hráč, má své kondiční šablony zažité a je jasné, že Péťa je na začátku. Začne od piky, od vysvětlování techniky pohybu, napasování jiného režimu, než byla zvyklá. Ty změny bude pociťovat a jen čas ukáže, jak se s tím vypořádá," řekl.

Uznávaný odborník začínal s kondicí v tenise jako jeden z prvních v roce 1988 s Karlem Nováčkem, později osmým hráčem světa. Pak byl po boku světové dvojky a vítěze Australian Open Petra Kordy a v posledních letech pracuje se Štěpánkem, kterému už několikrát pomohl po různých zdravotních problémech znovu do špičky.

Kvitová bude nejspíše hned od prvních turnajů v Austrálii ostře sledovaná a mnozí možná čekají od spolupráce se Všetíčkem zázraky. Ten přílišné nadšení krotí, protože ze zkušeností ví, že jde o běh na dlouhou trať.

"Chci se zaměřit na to, aby Péťa nebyla zraněná, aby bylo její tělo odolnější a její kariéra se prodloužila. Nevyplaší mě tlak, který může vzniknout, že chceme všechno hned," řekl klidně.

Snahou Všetíčka s Kvitovou ani není redukovat váhu hráčky. "Náš cíl je proměnit tuk ve svaly," uvedl. "Podívejte se na Serenu (Williamsovou). Nepotřebujeme nějaké číslo. Potřebujeme svaly a do nich tréninkem dostat kvalitu, aby byly schopné reagovat na rychlý a agresivní tenis, jaký předvádí právě třeba ta Serena. Když s ní chce hrát, musí být konkurenceschopná nejen v úderech, ale i v pohybu," řekl.

V době svého skvělého roku 2011, v kterém zářila a ovládla Wimbledon či Turnaj mistryň, spolupracovala Kvitová na kondici s Jozefem Ivankem a od loňského podzimu neúspěšně s Kristiánem Bajzou.

"Minulost nezkoumám. Když Petřin tým zvažoval, v jaké oblasti by se mohla posunout, vybrali si kondiční trénink. Přišel jsem do rozjetého vlaku a budu se snažit ho rozjet ještě větší rychlostí," řekl Všetíček.

Už krátký trénink po US Open přinesl do hry Kvitové oživení. V Asii jeden turnaj vyhrála, jednou byla v semifinále, do kterého postoupila i na Turnaji mistryň.

"Byla to příliš krátká doba, aby věci v kondici mohly mít vliv. Spíš to přičítám psychickému impulzu, který mým příchodem dostal celý její tým," řekl Všetíček.

Se Štěpánkem se Všetíček dorozumívá očima, protože ví, že pracuje s hráčem milujícím tenis. "To je nádhera pro trenéra, když má svěřence, který se do práce těší," řekl Všetíček.

Už stihl poznat, že s Kvitovou to bude podobné. "Ona se na trénink taky těší a má v sobě vlastnosti profesionála. Teď ale přijde ta největší zátěž, což prověří celý tým. My nevíme, jak bude reagovat. Musíme se s tím poprat," řekl.

Všetíček ví, že musí být s Kvitovou velice opatrný na reakce hráčky a netlačit zbytečně na pilu. "V tenisu je strašně důležitá vlastnost a tou je improvizace. Nevím, jak bude Péťa na zátěž reagovat, a je tam princip postupnosti a nenechám se zatlačit časem, i kdyby ona měla ty výsledky horší," konstatoval Všetíček.

"Vím, že tohle je odlišnost a u Péti je jiný práh bolesti než u Radka. To jsou věci, na které je třeba reagovat. Já brzdím, když začíná nějaký signál, a nejdu přes závit."

Každý kondiční trenér má vlastní metody přípravy. Všetíček tomu svému říká tréninkový koktejl. "A záleží, jak ho namícháte. Nejde jenom o práci na kurtu, v posilovně a na atletickém oválu. Patří sem i výživa," doplnil.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud