Jan Jaroch
8. ledna 2016 • 14:20

Vaidišová dál bojuje o elitu. Potřebuje poskočit o sto míst

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Plánovala, že touto dobou už bude v elitní stovce žebříčku či alespoň na místech, která zaručují účast v kvalifikaci grandslamového Australian Open. Po řadě loňských zdravotních trablů však začíná Nicole Vaidišová (26 let) druhý kompletní rok po návratu k tenisu až na 261. místě.

 



Dobré zprávy ale následují: cítí se zdravější, poupravila pohyb při servisu, aby šetřila operované rameno, a podle jejího kouče Aleše Kodata vypadá podání pěkně. Testovat formu začne od 18. ledna, kdy má přihlášené tři americké turnaje ITF za sebou.

Její návrat se táhne jako žvýkačka. Dvojnásobná grandslamová semifinalistka a bývalá světová sedmička stále přešlapuje v předsálí velkého tenisu. „Potřebovala by poskočit cirka o 100 míst, aby se dostávala na větší turnaje a šlo to rychleji,“ je si vědom na úsvitu sezony 2016 její trenér a nevlastní otec Aleš Kodat.

K tomu je potřeba základní předpoklad – zůstat zdravá. To se loni nepovedlo, odehrála jen 12 turnajů se zápasovou bilancí 23:12. Zranění kotníku ji na jaře vyřadilo na čtvrt roku, sezonu ukončila již v půlce října pro přetrvávající bolest v patě. „Ke konci na ni skoro nemohla našlapovat,“ popisuje Kodat, jenž si povzdechl i nad zraněním kotníku, které jeho hráčku přibrzdilo poté, co v březnu v Miami vyhrála první zápas na okruhu WTA.

„Skoro celé léto se netrénovalo. Pak narychlo pár tréninků a čekání na to, kam se dostane na podzim do Asie. K žádnému velkému posunu tedy nedošlo, spíš až teď pozoruji, že je větší klid a zlepšuje se technika některých úderů i systém pohybu,“ podává zprávy z přípravy.

Větší část pauzy Vaidišová využila k tomu, aby se uzdravila. Podstoupila řadu vyšetření a terapií, tenis trénuje sotva dva týdny. Navíc stále jen na antuce, která je k patě přívětivější. Problémová část těla zatím drží a test zdravotního stavu vychází. Kouči dělá radost i lehce upravený servis, výstavní úder Vaidišové. „Vypadá moc pěkně. Ani ne tak rychlostně jako spíš technicky. Je to méně stresující kinetický řetězec pro operované rameno,“ hlásí.

Vaidišová na dovolené v Dubaji.
Vaidišová na dovolené v Dubaji.

Těžklé skládání programu turnajů

Prvním turnajem sezony by pro Vaidišovou měl být od 18. ledna menší podnik ITF s dotací 25 000 dolarů ve floridském Wesley Chapel, který pojme spíš tréninkově. Další týden je přihlášena v havajském Maui na turnaj s dotací 50 000 dolarů a hned pak ji čeká obhajoba semifinále na „stovkové“ akci v Midlandu.

Další program pak závisí na tom, jak bude stoupat či padat žebříčkem. Právě teď se totiž Vaidišová pohybuje v žebříčkově nevděčném teritoriu. „Složení programu je strašně složité a strašně nás brzdí. Tenhle ranking je asi nejhorší. Je to přesně mezi tím dostat se na velký turnaj, nebo jet ten menší. Přál bych jí dostat se na grandslam, alespoň do kvalifikace. Výkonnostně na to snad má,“ říká Kodat s tím, že Vaidišová potřebuje především chytit rytmus a nahrát co nejvíc zápasů.

„Chce hrát turnaje, ale je unavující čekat na to, kam se se svým žebříčkem dostane nebo kde jí dají volnou kartu, a při tom jen trénovat. V tom se také změnila naše příprava. Hraje teď víc sparingu, kdežto dřív jsem s ní víc trénoval sám.“

Stále existuje šance, že příběh návratu někdejší hvězdy skončí happy endem. Vždyť rozehraná loni v Miami vzala set světové trojce Simoně Halepové. Poté, co v Mexiku zdolala Lucii Hradeckou , o ní trenér soupeřky Jiří Fencl s respektem prohlásil, že předvedla tenis hráčky top 20 žebříčku.

Vaidišová je navíc stále v příznivém věku, 23. dubna jí bude teprve 27 let, ze současné elitní desítky je hned sedm tenistek starších.

Jen vydržet zdravá a dostat se do rytmu...

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud