Jiří Punčochář
17. srpna 2016 • 12:22

Nemyslitelné realitou? Vládkyně Serena může přijít o místo jedničky

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dlouho nemyslitelná událost je na dohled. Serena Williamsová, zdánlivě neomezená panovnice ženského tenisu, může přijít o místo světové jedničky! Američanku, která se pro zranění ramene odhlásila z turnaje v Cincinnati, může podle výpočtu stanice ESPN předstihnout Němka Angelique Kerberová, pokud turnaj vyhraje. Je to šance a nová motivace i pro Petru Kvitovou?



Světovou jedničkou je Serena Williamsová více než tři roky, a po většinu tohoto času bylo nad slunce jasné, že s jejím postavením hne leda tak zemětřesení. To se ale může změnit. Držitelka více než dvaceti grandslamových titulů se napřed odhlásila z Montrealu, pak si počínala více než nevýrazně na olympiádě (vypadla ve 3. kole s Elinou Svitolinovou) a nyní nehraje ani v Cincinnati.

„Jsem velmi zklamaná, že nebudu schopná obhajovat tam svůj titul. Moje rameno mi stále dělá potíže. Jsem odhodlaná vrátit se na kurty tak brzo, jak to jen bude možné,“ vzkázala Serena v prohlášení.

Znamená to, že pokud Angelique Kerberová v Cincinnati vyhraje, přijde Serena po 183 týdnech o pozici světové jedničky. Zaostane tak jen kousek za rekordem Steffi Grafové, která vydržela na prvním místě žebříčku nepřetržitých 186 týdnů.

Žebříček WTA

1. Serena Williamsová (USA) 7950
2. Angelique Kerber (Něm.) 6375
3. Garbiñe Muguruzaová (Šp.) 5481
4. Simona Halepová (Rum.) 5386
5. Agnieszka Radwanská (Pol.) 5250

....

14. PETRA KVITOVÁ 2920

Nečekaně brzo se tak naplňují slova experta Jana Kukala, který už na konci olympijského tenisového turnaje prorokoval, že ženský tenisový trůn bude k dispozici.

„Netvrdím, že letos, ale určitě už příští rok. Vystoupení Sereny v Riu bylo neuvěřitelné,“ řekl Kukal. „Hra těla byla z její strany špatná, i mdlé chování trenéra na tribuně cosi říkalo. Myslím si, že tam něco bylo,“ odhadoval bývalý fedcupový kapitán.

Podle něho je to velká šance i pro Petru Kvitovou , která už jednou byla prvnímu místo žebříčku velmi blízko. Nyní je čtrnáctá, ale podle Kukala se zlepšuje. Přičemž nová naděje, že Serenu lze sesadit, přinese nový vítr do ženského tenisu.

Pro Kvitovou měl Kukal během olympiády vesměs jen slova chvály. „Byla pohyblivá, bojovala, nádherně chodila do kolen, byla schopna rozehrát si výměnu. Je vidět, že v tomto směru na ní udělal kus práce trenér František Čermák, velmi pracovitý tenista,“ řekl Kukal.

Jako první cíl pro Kvitovou vidí návrat do elitní desítky. „Kdyby hrála tak jako v Riu celý rok, tak z ní nikdy nevypadla. Bohužel u Petry tak, jak chodí v sériích vítězné míče, chodí v sériích i nevynucené chyby,“ pozoruje.

Výrazně pomoct si mohla Kvitová na žebříčku už v Riu, ale to by WTA musela udělovat za turnaj body. „Považuji za šílený omyl WTA, stejně jako ATP, že za to body nedávají. Tím, a zároveň okamžitým přesunem do Cincinnati a startem nového turnaje, dávají jen najevo, že to pro ně (v Riu) nebyl důležitý turnaj. To je strašný omyl,“ zlobil se Kukal.

Sestry Williamsovy překvapivě dohrály už v prvním kole
Sestry Williamsovy překvapivě dohrály už v prvním kole

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud