Jan Barák
26. září 2017 • 04:45

Po kauze „cola se solí“ titul s katem Čechů. Nejlepší reakce, ví Jebavý

Autor: Jan Barák
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Roman Jebavý sviští v posledních týdnech na tenisové horské dráze. Nahoru vyjel, když byl prvně nominován na Davis Cup, pro deblového specialistu výjimečný počin. V Haagu přišel sešup, doslovný, Jebavý svou čtyřhru prohrál a Češi po porážce 2:3 s Nizozemci neudrželi příslušnost k elitní Světové skupině. Média navíc řešila obsah jeho petlahve, ze které pil během zápasu Lukáše Rosola. Spekulovalo se, zda v ní nebyl alkohol, což mluvčí týmu Karel Tejkal dementoval a přispěchal s vysvětlením o cole se solí. Uplynulý víkend už zase kopnul 27letého tenistu do závratných výšin, v Petrohradu se v neděli dočkal svého druhého titulu ve čtyřhře na ATP. „Možná moje největší vítězství v kariéře,“ rozplýval se rodák z Turnova v rozhovoru pro iSport.cz.



Jebavý našlapaný podnik vyhrál s Nizozemcem Matwé Middelkoopem, proti kterému stál před devíti dny v Davis Cupu. A s novým parťákem (premiérově se z titulu radoval s Jiřím Veselým v květnu na antuce v Istanbulu) si sedli neskutečně - vyřadili tři nejvýše nasazené dvojice. V nedělním finále je nezastavili ani Julio Peralta z Chile a Argentinec Horacio Zeballos, outsideři nad turnajovými jedničkami z Jižní Ameriky zvítězili 6:4, 6:4.

Blahopřeji ke druhému deblovému titulu. Jste v euforii?
"Naprosté! Cítím se super, je to jedno z největších vítězství v mé kariéře, takže jsem za to opravdu hrozně rád."

Po finále jste hned chvátal na letiště, čekal vás dlouhý let do Číny na další turnaj. S titulem v kapse se ale cestuje příjemně, viďte?
„Ano, hned po finále jsme jeli s Middelkoopem na hotel a honem rychle zabalit a zase přejet na letiště. Bohužel, let nám pořád posouvali a nakonec ho úplně zrušili, takže jsme museli koupit nový a bylo to dost složité. Tak snad se do čínského Shenzenu, kde začínáme turnaj v úterý ráno (rozhovor vznikal v pondělí, pozn. red.), dostaneme co nejdříve. Ale jak říkáte, je to spíše úsměvné, s titulem se cestuje dobře, takže to neřeším.“

Mobil vám po vyhraném finále musel drnčet gratulacemi…
„Gratulací mi přistálo opravdu hodně a jsem za ně moc rád. Psali mi kamarádi i rodina, na všechny zprávy jsem se snažil odpovědět a vlastně to dělám doteď. Všem za ně děkuju!“

Řekněte, zápas, proti kterým soupeřům, byl nejtěžší a proč?
"Určitě druhé kolo (proti páru Inglot a Nestor 6:7 (10:12), 7:5, 10:4 pozn. red.) Tam byl každý set o jednom nebo dvou míčkách. První set jsme neproměnili pět setbolů a prohráli v tiebreaku, druhý set jsme zase naopak byli horší a trošku se štěstím ho vyhráli. A supertiebreak? Ten jsme zahráli neskutečně a nedali soupeřům šanci. Pak jsme se už vezli na vítězné vlně a úžasně zahráli jak semifinále, tak finále."

Ve finále Romana Jebavého s parťákem Middelkoopem nezastavili ani Julio Peralta z Chile a Argentinec Horacio Zeballos, outsideři nad turnajovými jedničkami z Jižní Ameriky zvítězili 6:4, 6:4.
Ve finále Romana Jebavého s parťákem Middelkoopem nezastavili ani Julio Peralta z Chile a Argentinec Horacio Zeballos, outsideři nad turnajovými jedničkami z Jižní Ameriky zvítězili 6:4, 6:4.

Váš parťák Nizozemec Middelkoop vás a Adama Pavláska porazil ve čtyřhře na Davis Cupu. Kde jste se dohodli na spolupráci, právě tam?
„Kdepak, s Middelkoopem jsme se domluvili už zkraje září na US Open. To, že jsme proti sobě hráli debla na Davis Cupu, byla jen shoda náhod."

Zápasy v Petrohradu připomínaly pompézní show, nástupy na otáčivém pódiu, světelné efekty. Co jste na to říkal?
"Turnaj to byl opravdu neskutečný, jeden z nejlepších, co jsem kdy hrál. Před zápasem, při něm i po jeho skončení byla laserová show. Plus se bydlelo v hotelu Four Seasons, kde se o všechny hráče krásně starali. Vše bylo na strašně vysoké úrovni, prostě to byly jedny z nejhezčích zápasů, které jsem mohl v kariéře odehrát."

Porážka v Davis Cupu bolí dodnes

Vraťme se ještě k vaší premiéře v Davis Cupu. Porážka 2:3 s Nizozemci poslala český tým z elitní Světové skupiny, jak na to vzpomínáte?
"Porážka mě dodnes mrzí strašně moc. Davis Cup byl super, výborná parta, makali jsme, co to šlo, všichni jsme pro vítězství udělali úplně vše. Bohužel to nevyšlo, to je sport."

Nemrzelo vás, že jste nenastoupil do čtyřhry s Jirkou Veselým, se kterým jste přeci jen více sehraní než s Adamem Pavláskem?
"S Adamem jsme odehráli, myslím, dobrý zápas, nevěděl jsem úplně přesně, co od toho čekat, protože to byla naše premiéra. Mrzelo mě, že jsem nepodal takový výkon, jaký letos obvykle podávám na turnajích, ale stejně si myslím, že jsme odehráli solidní zápas a byla to třeba dobrá zkušenost do budoucna. Samozřejmě ale s Jirkou o sobě víme víc a odehráli jsme spolu letos hodně dobrých zápasů včetně titulu v Istanbulu. Ale tým usoudil, že je to nejlepší postavit takhle, takže se nemá cenu v tom dále hrabat."

Ztratili jste vedení 2:0 na zápasy, v jakém zápase byl ten třetí postupový bod nejblíže?
"Když se nad tím zamyslím, tak nejblíže asi hned v tom našem deblu. Vyhráli jsme první set, druhý i třetí pak byl o pár míčcích. Myslím, že jsme si zasloužili alespoň jeden set vyhrát a pak by to taky bylo o něčem jiném. V neděli zahráli Nizozemci obě dvouhry nadprůměrně a i přes dobré výkony našich kluků to bohužel nestačilo."

Nemůžu se nezeptat, médii po Davis Cupu prolétla kauza s tím, co jste pili na střídačce během rozhodujícího pátého zápasu. Chcete se k tomu nějak vyjádřit?
"Přiznám se, že jsem z toho byl ze začátku dost rozhozený, ale alespoň jsem si i zažil, co jsou novináři schopni udělat z toho, že se napijete coly. Ale vyjadřovat se k tomu víc nechci. V Holandsku jsem celý týden makal, co to šlo a snažil se udělat vše pro to, abychom se udrželi. Bohužel to nevyšlo. Myslím, že nejlepší odpověď na celou kauzu jsem dal tímhle turnajem a výsledkem. Po Davis Cupu jsme hned v pondělí absolvovali z Rotterdamu velmi náročnou cestu do Ruska a v úterý hned hráli. To by v jiném než střízlivém stavu vydržet nešlo. Přijde mi prostě neuvěřitelné, co z toho vzniklo."

Jaké máte plány do zbytku sezony?
"Teď letím do Shenzenu, pak odehraju ještě jeden turnaj v Asii a pak Antverpy, všechno ATP turnaje. Pak uvidím podle počtu bodů, jestli budu ještě hrát dva nejvyšší challengery v Brestu a v Bratislavě."

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud