6. srpna 2020 • 17:01

Hororový pád ve finiši: Štybarův parťák bojoval o život, viník se kaje

Autor: vmn, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nizozemský cyklista Fabio Jakobsen už není v ohrožení života. Po středečním pádu v dojezdu první etapy závodu Kolem Polska je v nemocnici v Sosnovci ve vážném, ale stabilizovaném stavu. Oznámil to ředitel závodu Czeslaw Lang. Vedení nemocnice uvedlo, že Jakobsen se v noci podrobil pětihodinové komplikované operaci hlavy a zejména obličeje. Nyní leží na jednotce intenzivní péče, ještě dnes by měl být probuzen z umělého spánku.



„Když jsme ten pád viděli, obávali jsme se nejhoršího, ale teď víme, že je stabilizovaný. Jeho život není ohrožen,“ řekl v noci polským médiím Lang po konzultaci s lékaři. „Po rozhovoru s ředitelem nemocnice cítím trochu úlevu,“ dodal.

Lékaři předběžně vyloučili poškození mozku, v obličeji ale utrpěl četné fraktury včetně očnice a čelisti. „Musíme počkat několik hodin, než se ho pokusíme probudit. Pak se ukáže, jaký je jeho zdravotní stav. S ohledem na výsledky tomografie ale věříme, že nedošlo k poškození nervové soustavy,“ uvedl zástupce ředitele sosnovecké nemocnice Pawel Gruenpeter. Upozornil na to, že Jakobsen musel být po nehodě dlouho resuscitován.

Třiadvacetiletý Jakobsen měl při hromadném spurtu v Katovicích hrozivý pád těsně před cílovou čárou, poté co jej krajan Dylan Groenewegen natlačil v souboji o prvenství do bariéry. Jakobsen zábradlí v rychlosti údajně až 80 km/h rozrazil a přeletěl a po srážce s fotografem zůstal bezvládně ležet v tratolišti krve. Na místě musel být oživován a po intubaci byl v bezvědomí převezen vrtulníkem do nemocnice, kde se podrobil operaci.

„Od Groenewegena to byl zločin. Za tohle by měl jít do vězení,“ řekl šéf Jakobsenova týmu Deceuninck-Quick-Step, za kterou jezdí i Zdeněk Štybar, Patrick Lefevere.

Groenewegen byl z prvního místa dodatečně diskvalifikován a vítězem byl vyhlášen Jakobsen, který byl v bezvědomí převezen vrtulníkem do nemocnice.

První etapa závodu Kolem Polska skončila šíleným pádem nizozemského cyklisty Fabia Jakobsena
První etapa závodu Kolem Polska skončila šíleným pádem nizozemského cyklisty Fabia Jakobsena

„Dělali jsme všechno, co jsme mohli, ale bylo to velmi těžké. Jde o vážné poranění hlavy, má zlomené obě čelisti, takže byly i problémy s intubací,“ řekla lékařka závodu Barbara Jerschinová. „Srdce funguje dobře, je stále naživu, je s námi a doufáme, že vyhraje,“ dodala pro server NazosiePL.

„Nemám slov, kterými bych popsal, jak mizerně se cítím kvůli Fabiovi i dalším zraněným. V tuhle chvíli je nejdůležitější Fabiovo zdraví. Neustále na něj myslím,“ napsal na sociálních sítích Groenewegen, který nehodu označil za hroznou. Také on se podrobil zákroku, lékaři mu operovali zlomenou klíční kost.

Groenewegenovo počínání odsoudila i Mezinárodní cyklistická unie (UCI) a oznámila, že případ předala k projednání disciplinární komisi. Nehodu už začala vyšetřovat i polská policie.

K incidentu došlo přesně rok poté, kdy po pádu ve stejném závodě zahynul dvaadvacetiletý Belgičan Bjorg Lambrecht, který v třetí etapě narazil do betonové propusti. Jeho památku si celý peloton připomněl před startem dnešní etapy, jež měřila téměř 200 kilometrů.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud