Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Premiéra filmu Děti Nagana: Zlatí hoši na červeném koberci!

Autor: sm, vba
  • Premiéra filmu Děti Nagana

    Úspěch, který se pro české hokejové fanoušky stal měrnou jednotkou radosti. Zlatou medilí z Her v Naganu národní tým přesně před 25 lety pobláznil celou republiku. Do atmosféry kouzelné doby, kdy malá evropská země hokejově zkrotila zbytek světa nyní přenáší diváky film »Děti Nagana«, který byl do kin uveden ve středu večer.

  • Dobová limuzína

    V roce 1998, kdy česká hokejová reprezentace kouzelného úspěchu dosáhla, vypadal svět samozřejmě o dost jinak než dnes. To se týkalo také tuzemských cest, po kterých namísto elektromobilů jezdily převážně škodovky. A oblíbenou Škodou Favorit dorazili na premiéru také někteří z účinkujících. Vozy navíc zdobily tradiční české vlaječky, které tuzemští fanoušci obvykle umísťují na svá auta během různých sportovních akcí na znak podpory českého týmu. 

    Dobový příjezdFoto Blesk
  • Hvězdné obsazení

    Zlatá medaile z Japonska v roce 1998 byla velká věc. A pro film, který je návratem do budoucnosti si režisér Dan Pánek vybral také odpovídající herecké hvězdy. V hlavní roli se představil Tom Brenton, kterého diváci mohou znát například i z populárního snímku Vlastníci. Kromě něj ve filmu účinkují například Hynek Čermák, Klára Issová, Otakar Brousek mladší, Taťjána Medvecká nebo Jana Bernášková. Ve snímku se ale samozřejmě objeví také sportovní osobnosti, mezi kterými je Dominik Hašek, Slavomír Lener, Robert Záruba anebo legendární Petr Vichnar.
    Obsazení filmu Děti NaganaFoto Blesk/David Kundrát

  • Dojatá vdova Hlinková

    Legendární kouč Ivan Hlinka (†54) se sice uvedení filmu nedožil, protože v roce 2004 zemřel při tragické havárii, ale do Slovanského domu dorazila ve společnosti Lenerových »Šéfova« žena Liběna (69). Pro tu šlo o velice emotivní zážitek. 

    „Když vidíte po letech to přivítání, tak je to krásné na to vzpomínat,“ popsala své pocity pro Blesk. „Největší zážitek byl zápas s Rusy, ten konec,“ poukázala na moment, který ji v paměti utkvěl nejsilněji.

    A přiznala, že hru na ledě umí z pozice diváka pořádně prožívat: „Nejsem klidný fanoušek. Poslední tři zápsy jsem byla na zimním stadionu, kde jsem pracovala, a tam mě pořád okřikovali, ať sedím," dala k dobru příběhy ze zimáku v Litvínově.

    Liběna Hlinková, Ivana Lenerová a Slavomír LenerFoto ČTK/Michaela Říhová
     
  • Uvedení od Roberta »Přepište dějiny!« Záruby

    Úspěch z Nagana mají čeští diváci nesmazatelně spojený také s Robertem Zárubou, který klíčový zápas komentoval. A stejně tak se ujal slova na středeční premiéře. Nutno dodat, že jeho dřívější hláška: „Přepište dějiny, Česká republika vyhrála zimní olympijské hry v ledním hokeji,“ už za ta léta zlidověla.

    Robert ZárubaFoto Blesk/David Kundrát

  • Pikantní vzpomínka Šlégrové

    Naganský úspěch katapultoval tehdejší reprezentanty mezi národní hrdiny. Mezi těmi byl i slavný obránce Jiří Šlégr, který na premiéru dorazil se svou manželkou Lucii. Ta se na sociálních sítích podělila o pořádně peprnou vzpomínku na tuto dobu: „Mně tenkrát bylo 16 let, přišla jsem čerstvě o panenství a prožívala svou první lásku. Jiné starosti, odlišné životy. Jediné co nás spojovalo byla obrovská a nepopsatelná radost, hrdost a euforie. Kdo by tenkrát řekl, že spojíme svůj život s hrdinou z Nagana,“ přemýšlela nad tím, jak ji s bývalým hokejistou osud spojil cesty.

    Jít na slavnostní přivítání hokejistů ale Lucie tehdy nemohla: „Chtěla jsem hráče vítat na Staromáku, ale rodiče mi to zatrhli,“ přiznala bývalá Miss České republiky z roku 2005, která při ZOH v Japonsku byla studentkou prvního ročníku střední školy.

    Jiří a Lucie ŠlégroviFoto ČTK/Michaela Říhová

  • Mezi diváky Hejma, účastníci MasterChefa i zpěváci

    Na premiéru do Slovanskému domu dorazila řada známých tváří, mezi kterými byl například rocker Josef Vojtek s manželkou Jovankou a synem. Promítání si nenechala ujít ani jeho kolegyně z branže, Bára Basiková. Na červeném koberci se pak ukázal i frontman skupiny Žlutý pes Ondřej Hejma.

    Mezi diváky byl také bývalý atlet Roman Šebrle, moderátorka Štěpánka Duchková nebo účastníci poslední řady MasterChef, pár Vojta a Betty. A  z kulinářského odvětví dorazil i Jiří Babica.

    Méně překvapivá pak byla přítomnost Nory Fridrichové, která je manželkou Roberta Záruby. Do Slovanského domu přijela populární novinářka v přítomnosti dcer Dianky a Marianky.

    Kuchař Jiří Babica na premiéře Děti NaganaFoto Blesk/David Kundrát

  • Bývalý hokejový obránce František Kučera
    Bývalý hokejový obránce František Kučera

  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###