9. srpna 2016 • 14:10

Sáblíková doufala marně. Časovku v Riu nepojede, rozhodla arbitráž

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Den před startem závodu padl definitivní ortel. Česká závodnice Martina Sáblíková nepojede cyklistickou časovku na olympijských hrách v Riu. Nepomohlo jí ani odvolání k tribunálu Mezinárodní sportovní arbitráže CAS přímo v dějišti Her, kde ve zdlouhavém procesu žádala o povolení ke startu. Informaci přinesla Česká televize.



Sáblíková doufala do poslední chvíle, že s odvoláním uspěje. Ačkoliv neměla jistou účast, do Ria odletěla a připravovala se tak, jako kdyby olympijskou časovku měla jet.

"V tuto chvíli ve mně samozřejmě převažuje obrovské zklamání, doufala jsem ve start do posledních chvil," uvedla Sáblíková v tiskové zprávě Českého olympijského výboru.

V pondělí měla závěrečné slyšení u tribunálu Mezinárodní sportovní arbitráže. Ten si českou závodnici vyslechl a nakonec rozhodl těsně před uzávěrkou přihlášek do úterního závodu. Odvolání Sáblíkové odmítl a zhasla tím poslední naděje, že by zlatá medailistka v rychlobruslení ze zimních olympiád ve Vancouveru a Soči zasáhla i do letních bojů v Brazílii. 

"Musím Martinu nesmírně ocenit. Je znát, proč je trojnásobnou olympijskou vítězkou a proč podává tak vynikající výkony v rychlobruslení i v cyklistice. Nevzdala se, překousla spoustu nepříjemností a rozhodla se bojovat do posledních sil, i když byla v hodně těžké situaci. Ukazuje všem, že dokud je naděje, má smysl bojovat ve sportu i v životě. Bez ohledu na to, že v tomto případě neskončil boj vítězstvím," prohlásil předseda ČOV Jiří Kejval.

Zvláštní panel Mezinárodní sportovní arbitráže CAS zamítl žalobu ze strany jejího týmu, který usiloval o umožnění startu, přestože se Sáblíková nenominovala v souladu s nastavenými pravidly Mezinárodní cyklistické unie (UCI). 

Sáblíková žila v domnění, že si na loňském mistrovství světa olympijský start zajistila. Když ale UCI začátkem června zveřejnila seznam kvalifikovaných zemí, Česká republika na něm chyběla. Cyklistický svaz podle všeho pracoval s mylným výkladem kritérií.

Trojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení přesto odletěla do Brazílie, kde se intenzivně připravovala v tréninkovém azylu 180 km od Ria na možný start. O ten usilovala česká strana v čele s expertem na sportovní právo Janem Šťovíčkem, předsedou legislativní rady Českého olympijského výboru, všemi možnými cestami, ale neúspěšně.

BLOG JIŘÍHO PUNČOCHÁŘE: Sáblíková je obětí. Zklamali ji ti, kterým svoje úsilí svěřila do rukou. ČTĚTE ZDE>>>

Jak šel čas v olympijské kauze Martiny Sáblíkové

22. září 2015 - Martina Sáblíková obsadila na mistrovství světa v silniční cyklistice v Richmondu dvanácté místo v časovce a předpokládalo se, že v redukovaném pořadí vybojovala kvalifikační místo pro účast na OH v Riu de Janeiro.
2. června 2016 - Česká republika chyběla v oficiální listině UCI, v němž bylo rozděleno 25 míst pro časovku. Domácí cyklistický svaz podle všeho pracoval s mylným výkladem kritérií.
3. června
- Případu se ujal odborník na sportovní právo Jan Šťovíček, který je zároveň předsedou legislativní rady Českého olympijského výboru. Ten oznámil, že pravidla UCI považuje za nejednoznačná.
21. června
- UCI i po rozdělení nevyužitých míst nezařadila Sáblíkovou do startovní listiny olympijské časovky.
1. července
- Prezident Miloš Zeman napsal dopis předsedovi MOV Thomasi Bachovi se žádostí o divokou kartu pro Sáblíkovou. Již dříve se za trojnásobnou olympijskou vítězku v rychlobruslení postavily sportovní legendy Věra Čáslavská, Dana Zátopková či Jiří Daler.
15. července
- UCI zamítla návrh české strany na zkrácené řízení v kauze Sáblíkové.
30. července
- Sáblíková i se svým týmem odletěla do Brazílie. Protože neměla olympijskou akreditaci, nemohla být ubytovaná s ostatními sportovci a nemohla ani trénovat na trati závodu.
6. srpna
- Tým v čele se Šťovíčkem podal žalobu ke zvláštnímu panelu Mezinárodní sportovní arbitráže CAS v Riu.
9. srpna
- CAS zamítl žalobu českého týmu, Sáblíková středeční časovku nepojede.

Vše o LOH Rio de Janeiro 2016 čtěte ZDE >>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud