14. srpna 2016 • 15:04

Nejvíc zlatých pro Bolta i jamajské žebříčky. Přepíše stovka rekordy?

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejvíc zlatých ze stovky na olympijských hrách, druhý nejstarší vítěz. Tyto statistiky si bude moci do těch svých, už nyní velmi bohatých, doplnit Usain Bolt, pokud vyhraje v noci na pondělí běh na 100 metrů. Zapsat se do olympijské historie mohou ale i další. Jeden z vrcholů olympidády v Riu je na programu v noci ve 3:25 SEČ.



Nej nej nej

Zatím se Usain Bolt jen dělí o první místo v počtu zlatých olympijských medailí ze stovky s Carlem Lewisem. Američan je získal v roce v letech 1984 a 1988, Bolt 2008 a 2012. Zítra už se ale může na nejvyšší příčce této statistiky vyjímat jen Jamajčanovo jméno. Tři olympijská zlata na nejkratším sprintu! Naprostá senzace. A ta je cílem této atletické superstar.

Jen druhý. Ale podle věku

29 let a 359 dní. Tolik bude Boltovi, až poběží o třetí zlato ze stovky. Po Britu Linfordu Christiem by byl druhým nejstarším olympijským vítězem na této vzdálenosti. Christiemu bylo v roce 1992 dvaatřicet let a 121 dní. Tuto statistiku už s největší pravděpodobností Bolt na svou stranu nezvrátí, v Riu by to mělo být jeho poslední olympijské vystoupení. Úplně nejstarším medailistou se může stát Justin Gatlin (34 let, 186 dní).

Kanadská radost

Šestou medaili na stometrovém sprintu může pro Kanadu vybojovat Andre de Grasse. Udělal by z něj disciplínu, ve které získala jeho země nejvíc medailí. Posledním cenným kovem jeho země bylo zlato Donovana Baileyho z roku 1996.

Jamajské žebříčky

Dalším Jamajčanem, který si brousí zuby na medaili v Riu de Janeiro, je Yohan Blake. Ten si z minulých Her v Londýně přivezl zlato a dvě stříbra. Pokud by i v Riu na stovce stál na stupních vítězů, bude teprve třetím Jamajčanem, kterému se podařilo získat dvě medaile na této trati. Před ním to dokázali Bolt a Lennox Miller.

Vše o LOH Rio de Janeiro 2016 čtěte ZDE >>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud