8. prosince 2020 • 14:20

Příběh Mirage od CS 1.6 až po CS:GO. Jak se změnila nejhranější mapa současnosti?

Autor: Jiří Novák – Sazka eLEAGUE
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dlouhé roky byl Dust II nejhranější mapou Counter-Strike a obecně FPS her. Po odebrání z aktivního map poolu převzala místo na výsluní další veleoblíbená mapa - Mirage. Jak vznikla a komu vděčíme za hodiny zábavy?



Náš příběh začíná 16. září 2004. Michael „BubkeZ“ Hüll po domluvě s Cyberathlete Professional League navrhuje novou mapu se jménem de_cpl_strike. Mapa sice zdaleka nedosáhla takové oblíbenosti jako de_dust2 či de_nuke, dostala se však do podvědomí hráčů.

CS 1.6 de_cpl_strike

Od první veřejné verze de_cpl_strike až do dnešní de_mirage, kterou známe dnes, prošla mapa, co se týče layoutu, minimem změn. Z teroristického spawnu byly dvě cesty. Levá mířila, jak je tomu i dnes, do paláce a na A site, ta pravá pak na B site a middle.

Jediným větším rozdílem byl teroristický přístup na B site. Na Miragi hráči skákají z apartmánů, tato strana mapy se často využívá k rychlým rushům a jednodušším exekucím. Na de_cpl_strike šlo o klikatou podzemní chodbu, ze které hráči vybíhali nahoru na „béčko“. Fotografie je z další verze de_cpl_strike, konkrétně z Counter-Strike:Source, kam ji v roce 2007 portnul Ted „cashed“ McIlwain, tvůrce map de_season či de_lite.

První změna layoutu přišla v roce 2010, kdy vznikla de_mirage. BubkeZ byl osloven DreamHackem, aby vytvořil novou mapu pro jejich turnaje. Tou se stala de_mirage, která se již více podobá nynější verzi.

Spletité chodby u B byly zjednodušeny a vznikly apartmány, jak je známe.

De_mirage Counter-Strike: Source vznikla až o dva roky později. Podobně jako u de_cpl_strike šlo spíše o grafický update než o změny v samotné mapě.

V roce 2012 spatřila světlo světa nová hra Counter-Strike. CS: Global Offensive se dočkalo své vlastní de_mirage tři dny po oficiálním releasu, kam ji portnul MadMax. Opět šlo o věrnou kopii layoutu staré verze.

MadMaxova verze de_mirage byla používána do poloviny roku 2013. Nejvíce se zapsala do historie zápasem mezi Virtus.Pro a Ninjas in Pyjamas, kdy CIS sestava jako první porazila švédské legendy.

6. června 2013 přišlo Valve se svou vlastní verzí de_mirage. Styl mapy byl změněn, vibe de_italy vystřídalo marocké prostředí. 

Za posledních sedm let byly updaty de_mirage mířeny především na grafické zpracování a viditelnost. 

Co se týče gameplaye, mezi největší změny patří přidání lavičky na midu, nového coveru u CT entry na A site, odstranění bugu, díky kterému se mohli hráči bugnout do zdi na CT spawnu a střílet tak nic netušící soupeře, či odstranění stříšky na midu.

Momentálně je Mirage mapou, která se nejdéle z aktivního map poolu nedočkala remaku. Především profesionálové volají po odstranění mapy z kompetitivního poolu a předělání gameplaye, jak tomu bylo například u Dust II či Trainu.

Comparison de_mirage 2020/de_cpl_strike 2004

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud