26. října 2022 • 15:11

NEOFRAG exkluzivně pro Deník Sport: Hlava se mi z Majoru nemotá, jde tady o prestiž

Autor: David Randuška, deník sport
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Adam "NEOFRAG" Zouhar se podělil o své zkušenosti se světem esportu exkluzivně pro sobotník Deníku Sport. Přinášíme to nejlepší z článku. Došlo na blížící se Major v Riu, ale i nátlak na psychiku pro hráče té nejužší špičky.



Adam Zouhar se živí hraním střílečky Counter-Strike na úrovni, která je míle daleko od vysedáváním u počítače v dětském pokojíčku. Jen za poslední půl rok absolvoval cesty do Austrálie, na Blízký východ, dp Portugalska, na Maltu a brzy ho čeká pouť do Brazílie. Esport je velký kolotoč. Vyprodává po celém světě arény a má obraty v milionech dolarů.

Českým sportovním fanouškům jméno Adam Zouhar asi nic neřekne. Na poli esportu ale jeho přezdívku „Neofrag“ vzývají miliony nadšenců po celém světě. Hráč Counter-Striku na jaře přestoupil za několik milionů korun do týmu OG. Ten patří mezi absolutní špičku a oblíbenou globální značku.

Nápor na psychiku

Esport je ale nekompromisní, velký cirkus a byznys. Ti nejlepší hráči vystřídají za rok desítky destinací v různých časových pásmech, stejně jako například tenisté okruhu ATP, a Adam Zouhar není výjimkou.

„Trošku jsem s tím po psychické stránce bojoval. Hrál jsem skoro měsíc bez pauzy,“ vysvětluje Zouhar. Naštěstí má kolem sebe tým lidí, kteří se o něj starají i po této stránce. Bez spolupráce psychologů se dnes už žádná větší esportová organizace neobejde. I přesto řada esportovců se ještě před třicítkou potýká s vyhořením.

Adam Zouhar si nicméně ve 21 letech plní sny a čeká ho velká kariéra. Pokud si udrží výkonnost a etabluje se v esportové špičce, může si vydělávat v přepočtu i přes milion korun měsíčně. Už nyní si za půl roku v OG vydělal zhruba 750 tisíc korun.

Dvacetitisícový kotel v aréně v brazilském Riu

Díky přestupu si navíc Adam Zouhar poprvé zahraje nejprestižnější turnaj, který v Counter-Strike může být – Major. Zúčastněné týmy si na turnaji, který pořádá brazilské Rio, rozdají přes milion dolarů. „Hlava se mi z toho nemotá, jde spíš o prestiž,“ říká Zouhar.

Vedle finanční motivace se Zouhar může těšit na hraní před tisícovkami běsnících fanoušků. Aréna v Riu pojme na 20 tisíc lidí a bude vyprodaná. Brazilští fans navíc i v esportu už několikrát dokázali, že umí vytvořit atmosféru jako na fotbalovém zápase.

„Jsou známí, že dokážou vytvořit nesmyslnou podporu, těším se! A jsem rád, že můj první Major, který budu hrát, je právě v Brazílii,“ komentuje bývalý hráč libereckého týmu Sinners.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud