24. listopadu 2022 • 10:30

Analýza: Jaké faktory ovlivňují cenu samolepek a vyplatí se do nich investovat?

Autor: Kateřina Sauerstromová
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Výhra slavného Majoru je pro CS:GO tým velkou reklamou a tento trend potvrzují i šampioni z Ria. Po konci turnaje byla samolepka vítězných Outsiders v hledáčku uživatelů až pětkrát častěji.



Exploze popularity

Analytici serveru CS.Money zkoumali četnost vyhledávání samolepek týmu Outsiders, šampionů posledního Majoru v Rio de Janeiru. Po konci Legends fáze se zájem o samolepky zdvojnásobil. V den finálového zápasu pak čísla doslova explodovala, když se počet uživatelů hledajících samolepky Outsiders i celkový počet souvisejících vyhledávacích dotazů pětkrát zvýšil oproti předchozímu dni.

Nárůst objemu obchodů a ceny zaznamenal jak server CS.Money, tak komunitní trh služby Steam. Samolepky Outsiders z turnaje PGL v Antverpách 2022, které od svého vydání nezaznamenaly větší zájem, začaly během Majoru v Riu a postupu Outsiders v turnaji růst na ceně.

Čím lepší výsledky, tím vyšší hodnota

Na základě dat je jasné, že zájem uživatelů jasně kopíruje úspěchy týmu. V den finále Majoru v Riu, kde se Outsiders postavili týmu Heroic, došlo k více než třem tisícům obchodů s nejnovější samolepkou Outsiders Rio 2022 a cena předmětu vzrostla až na rekordní dva dolary. 

Analytici CS.Money se domnívají, že je trh přehřátý a ceny v blízké době spadnou. Zda se ukáže koupě samolepky Outsiders jako dobrá dlouhodobá investice má záviset na dvou faktorech: 1) na osudu značky Outsiders a 2) budoucích výsledcích týmů.

Kapsule jako dlouhodobá investice

Pod drobnohledem analytiků skončilo i 102 kapsulí z předchozích Majorů obsahujících samolepky jednotlivých týmů. Cílem datových analytiků bylo predikovat budoucí vývoj cen kapsulí z Majoru v Riu.

Na základě dat došli analytici k několika trendům: 

  1. První měsíc po vydání ztratí kapsule zhruba 35-40% ze své hodnoty
  2. Následně se vrátí zpět na svou počáteční cenu 
  3. Během prvních tří let dochází k běžnému pohybu trhu. Uživatelé otevírají kapsule, stahují je z trhu atd. což následně vede k navýšení jejich vzácnosti a nárůstu původní ceny v rozmezí 40-90% (viz. grafika)

Z dat lze vyvodit, že i přes počáteční kolísaní ceny vykazují kapsule v dlouhodobém horizontu stabilní roční nárůst své hodnoty. Vzhledem k datům lze předpokládat, že stejný osud čeká i kapsule z Ria 2022. Jejich hodnota by se tak v průběhu let měla zvýšit.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud